Zakup używanego auta: Mazda6 GG/GY (2002 – 2007)
Skoro wystarczy ci ibiza to czemu nie szukasz M3
Choć za 15k zł igły nie kupisz ...
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Ibiza vs Mazda6? Trochę nie halo wybierać pomiędzy autami które dzielą 2 segmenty (klasa B i D)
Parę razy miałem okazję przejechać się Ibizą III 1.4 16V, dla mnie zawieszenie Seata jest zdecydowanie za sztywne jak na polskie drogi.
Tyrpnięcie przy prawie każdej nierówności jakoś mi nie pasuje (a może już się zestarzałem
)
Podejrzewam, że bliźniacze Polo jest bardziej harmonijnie.
A Ibiza? Podoba mi się wizualnie, ale przy typowych przedstawicielach klasy średniej (Passat, Vectra, Mondeo) to taczka, a nie samochód.
Parę razy miałem okazję przejechać się Ibizą III 1.4 16V, dla mnie zawieszenie Seata jest zdecydowanie za sztywne jak na polskie drogi.
Tyrpnięcie przy prawie każdej nierówności jakoś mi nie pasuje (a może już się zestarzałem
A Ibiza? Podoba mi się wizualnie, ale przy typowych przedstawicielach klasy średniej (Passat, Vectra, Mondeo) to taczka, a nie samochód.
grabu122 napisał(a):Ibiza vs Mazda6? Trochę nie halo wybierać pomiędzy autami które dzielą 2 segmenty (klasa B i D)
Tyrpnięcie przy prawie każdej nierówności jakoś mi nie pasuje (a może już się zestarzałem)
Może i taczka ale nie gnije ;–)
Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalk 4
Wracając do pytania autora: do 15 tyś da się – zobacz nawet w dziale "giełda". Jest np autko Lukiasa (?) za 12 000 (2004 rok) – co prawda zgniłe niemiłosiernie ale technicznie bez zarzutu – wsadzisz z 3000 w nadwozie i się zamkniesz w 15 000 (2004rok)...
dopawcia bo tak pamiętam login ale wolę Paweł :]
Hej,
właśnie przymierzam się do zmiany auta. Wymagania, które postawiłem przed nowym nabytkiem to przede wszystkim bezawaryjność wygoda i ładny design kombi. Wybór padł na Mazdę 6. Nie jestem wielkim znawcą samochodów, a Szóstka w kombi urzekła mnie właściwie od pierwszego wejrzenia. Budżet jakim dysponuję to 15 – 17 tys. Proszę o poradę, czy w tym zakresie cenowym kupię jakieś solidne auto? Patrząc na ogłoszenia z otomoto może i tak, niektóre Madzie są nawet tańsze, pytanie tylko jaki jest ich stan. Dlatego pytam Was drodzy forumowicze, czy mogę mieć w ogóle nadzieję na kupno jakiegoś sensownego auta, które będzie w dobrym stanie, posłuży mi kilka lat i nie będzie wymagało odwiedzania raz w miesiącu mechanika
Pozdrawiam
właśnie przymierzam się do zmiany auta. Wymagania, które postawiłem przed nowym nabytkiem to przede wszystkim bezawaryjność wygoda i ładny design kombi. Wybór padł na Mazdę 6. Nie jestem wielkim znawcą samochodów, a Szóstka w kombi urzekła mnie właściwie od pierwszego wejrzenia. Budżet jakim dysponuję to 15 – 17 tys. Proszę o poradę, czy w tym zakresie cenowym kupię jakieś solidne auto? Patrząc na ogłoszenia z otomoto może i tak, niektóre Madzie są nawet tańsze, pytanie tylko jaki jest ich stan. Dlatego pytam Was drodzy forumowicze, czy mogę mieć w ogóle nadzieję na kupno jakiegoś sensownego auta, które będzie w dobrym stanie, posłuży mi kilka lat i nie będzie wymagało odwiedzania raz w miesiącu mechanika
Pozdrawiam
-
FAFC
Napisał właściciel Mondeo
. Bez przesady że blacharza trzeba odwiedzać raz w miesiącu.
Ostatnio edytowano 16 wrz 2013, 15:29 przez Krzemol, łącznie edytowano 1 raz
Jak zrozumiałem odniosłeś się do problemu rdzy, zgadza się? Z tego co wiem Mondeo również pod tym względem nie błyszczy. Przecież żartobliwie napisałem, sam widzisz pod nickiem że u mnie też są dwa auta uznawane za rdzewiejące. Choć Mazda jest u nas trzy lata i jedyne co było robione w temacie blacharki to konserwacja po zakupie i nadal nic nie wychodzi, więc raczej jest lepiej jak w M6. Temat Suzuki można przemilczeć 
Krzemol1994 napisał(a):Jak zrozumiałem odniosłeś się do problemu rdzy, zgadza się? Z tego co wiem Mondeo również pod tym względem nie błyszczy.
Oczywiście doniosłem się do tematu rdzy. Ale akurat o Mondeo słyszałem, że blacha jest dobra i jeśli chodzi o mój egzemplarz, to jeszcze na żadnym elemencie nie znalazłem żadnych ognisk korozji. Innych Mondeo nie miałem, ale w każdym razie w moim siedmioletnim egzemplarzu jeszcze nie widać oznak biodegradacji. Na kielichach amortyzatorów złuszczył się trochę lakier, ale to na tyle grube żelastwo, że się nie ma chyba co martwić.
Mondeo to mazdy rdzawy brat. Ta sama, wspólnie opracowana technologia samorecyklingu. Zresztą, co tu dużo pisać... Dzisiaj spotkać Mk3 w jednym kawałku, to dopiero trzeba mieć szczęście. W większości drzwi są w takim stanie, że nie trzeba ich otwierać, żeby wsiąść do środka.
the right man in the wrong place...
Paweł napisał(a):Dzisiaj spotkać Mk3 w jednym kawałku, to dopiero trzeba mieć szczęście. W większości drzwi są w takim stanie, że nie trzeba ich otwierać, żeby wsiąść do środka.
To ja chyba mam jakiegoś białego kruka
Z rok czy dwa lata temu byłem na zlocie Mondeo i – wierzcie lub nie – wszystkie były w jednym kawałku i nikt nawet w gumowcach nie chodził z uwagi na lejącą się do środka wodę
I weźcie mi tu nie kraczcie, bo nie posiadam w tej chwili nawet najmniejszego ogniska korozji i wolałbym, żebyście swoim krakaniem... nie wykrakali
Bo to były "klubowe perełki"nemi napisał(a):Z rok czy dwa lata temu byłem na zlocie Mondeo i – wierzcie lub nie – wszystkie były w jednym kawałku i nikt nawet w gumowcach nie chodził z uwagi na lejącą się do środka wodę.
No świetnie
Zdaję sobie sprawę z problemu rdzy w Madziach, ale mimo wszystko chciałbym "szóstkę" kupić. Nie wiem tylko czy w budżecie, którym dysponuję (15-17k) da się coś sensownego znaleźć. Chyba, że nastały czasy, że za dobre auto trzeba zapłacić ponad 30k, to wtedy nie mam pytań 
-
FAFC