Mazdę 6 GH posiadam zaledwie od miesiąca i niedawno dołączyłem do forum. Po przeczytaniu kilku pomocnych wątków i poradnika,wyszło mi, że tej wersji silnikowej powinienem profilaktycznie zainteresować się aktualizacją softu i wymianą podkładek pod wtryskami.
Zacznę od drugiej sprawy – na forum wyczytałem, że w GH także były montowane podkładki starego typu, i tu moje podstawowe pytanie: czy wiadomo od kiedy dokładnie Mazda montuje właściwe podkładki pod wtryskami (mam na myśli jakiś konkret np: numer seryjny)? W tej chwili auto ma 73kkm i nie widzę żadnych przedmuchów, nie jestem też zwolennikiem niepotrzebnej i bezsensownej wymiany z dobrego na nowe
W jednym z ostatnich AŚ przeczytałem, że w tym modelu była akcja serwisowa dotycząca DPF, ale w internecie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Czy ktoś korzystał z takiej akcji i czy chodzi tu właśnie o wymianę soft'u?
I w związku z tym moje 2 podstawowe pytanie: jaka jest aktualna wersja softu i czy mogę liczyć na bezpłatną aktualizację w ramach akcji serwisowej? Dodam, że jestem 2 właścicielem, ale auto pochodzi z polskiego rynku.
Pozdrawiam,