Ja poszedłem inną drogą bardziej kosztowną, którą mogę polecić wszystkim posiadaczom M3 BL ale do szczegółów a mianowicie:
– Jednostka centralna Alpine IVA-W505 2 DIN
– głośniki przód Focal 165KR2
– bluetooth KCE-300BT
Dodatkowo:
– wyciszenie maty STP gold i silver
– kable głośnikowe standardowe 2mm2
– ramka montażowa z Bartexu
– adaptery do głośników 165mm wykonane samodzielnie
1. Przygotowanie
– Wyciszenie drzwi matą STP Gold od wewnątrz oraz maskownicy plastikowej pod boczkami + gąbka tłumiąca 5mm samoprzylepna naklejoną na matę STP wewnątrz komory drzwi
– Wyciszenie nadkoli kół przednich matą STP Silver
2. montaż – zrobione
– wymontowanie radia oryginalnego – straszne badziewie.....
– Montaż ramki i radia alpine banał
– ale przeciągnięcie kabli już nie banał
– montaż głośników wooferów po prostu należało przykręcić ale z tweeterami było trochę zabawy w słupkach trochę lutownicy trochę wycinania i focale weszły w orginalne miejsca.
Wszystko przygotowane pod wzmacniacz
3. Testy i odsłuch
– Krótko mówiąc REWELACJA

– Testy przeprowadzone na płytach demo Marantza oraz Alpine, Faithless – Insomia, Jessie Ware – Devotion, Chris Botti – cokolwiek, Pink Floyd – The Best of Pink Floyd – remastered, JM Jarre – Koncert w Chinach, George Michel – Older, Rammstein – Made in Germany
wnioski:
Bass – rewealcyjnie radzi sobie z bardzo niskimi częstotliwościami, głosniki pracują jak dobrej jakości subwoofer, wszystko słychać precyzyjnie i tak jak oczekiwałem szczególnie kawałek Faithless – Reverence – bass nieprawdopodobny bardzo niski i soczysty oraz bardzo miękki
Jak sie okazało na razie zestaw zestrojony pod muzykę bardzo dobrze zremastorowaną, typu Jazz, elektroniczna, i o dziwo pop jak np Alicia Keys, rock też ok ale nic starego Rammstein brzmi bardzo dobrze ale np Slayer albo Iron Maiden stare płyty AC/DC to kicha
Wysokie, średnie – i tu to jestem najbardziej zadowolony stereo, czystość i słyszalność wszystkich dźwięków lepsza niż na moim 10 letnim zestawie domowym wzmacniacz Yamaha RVX-730 + głośniki Infinty Alpha + BlueRay Sony BDP-s560, dużo słucham Jazz'u ale Jopeczka brzmi jak na koncercie, Diana Krall też bomba
Podsumowując nie spodziewałem się ze w samochodzie samemu można uzyskać tak dobre efekty związane z jakością dzwięku.. słyszałem wiele zestawów audio w samochodzie ale połączenie Alpine IVA-W505 + Focal KR2165 to chyba układ idealny, nie jestem profesjonalistą ale złożenie całego zestawu z takim efektem dało mi mnóstwo satysfakcji – Polecam gorąco
Teraz trochę o kosztach:
– Używane Alpine IVA-w505 + bluetooth – 1600
– Głosniki Focal KR2165 – w promocji 1200
– maty STP na cały samochód ok 1000 zł (jeszcze jest połowa do dalszych kroków)
– ramka – 250 zł do M3
– inne – 250 zł
– robocizna
Czyli ten etap 4300 zł, ofertę miałem z dobrej firmy Car Audio z Wawy na IVA-W910R + DLS GOTHIA 6.2 + kamera cofania za 10000 zł wiec sie opłacało
Co dalej:
– Sterowanie z kierownicy
– Subwoofer wybudowany we wnęce bagażnika po prawej stronie + wzmacniacz + kondensator – to wszystko jako uzupełnienie bazy dźwiękowej
– Kamera cofania
– Video w zagłówkach
– wyciszenie dachu, nadkoli tylnych, bagażnika i podłogi
– montaż dedykowanego zasilania
– montaż nawigacji Audiomedia
– może procesor PXA-H100 ale to zobaczę na samym końcu.
jeszcze ze 3-4 tysie pójdą ale ....
Chyba na dziś tyle jak ktoś chce coś więcej się dowiedzieć zapraszam na priva
Na koniec: wsiadam do samochodu i co dzień mi się gęba śmieje