Bierze olej (spalanie oleju) – silnik benzynowy
Witam
Jestem posiadaczem Mazdy 6 z silnikiem 2.3 + instalacja LPG Stag Premium (zakładana u Banana). Samochód ma przejechane 175000km . Niestety zauważyłem spory apetyt na olej. Byłem ostatnio w Norwegii gdzie zrobiłem 5000km po dość trudnych górzystych trasach + powrót po autostradach. Auto spaliło 4l oleju. Olej został zalany Mobil 1 5W 30. Czy takie zużycie mieści się w granicach normy ? Dodam że auto świetnie się sprawuje żadnego spadku mocy, żadnych wycieków, dymienia, problemów z odpalaniem, kompletnie nic się nie dzieje.
Jestem posiadaczem Mazdy 6 z silnikiem 2.3 + instalacja LPG Stag Premium (zakładana u Banana). Samochód ma przejechane 175000km . Niestety zauważyłem spory apetyt na olej. Byłem ostatnio w Norwegii gdzie zrobiłem 5000km po dość trudnych górzystych trasach + powrót po autostradach. Auto spaliło 4l oleju. Olej został zalany Mobil 1 5W 30. Czy takie zużycie mieści się w granicach normy ? Dodam że auto świetnie się sprawuje żadnego spadku mocy, żadnych wycieków, dymienia, problemów z odpalaniem, kompletnie nic się nie dzieje.
- Od: 7 kwi 2013, 00:10
- Auto: Mazda 6 kombi 2.3 2006
Przypomnę tylko z w tym wątku jest napisane co zrobić jak sie pojawia taki apetyt na olej.
Pytanie czy wyłeś u mechanika sprawdzać sprężanie czy nigdzie nic nie wyciekło ? bo 4l oleju to dużo za dużo.
Pytanie czy wyłeś u mechanika sprawdzać sprężanie czy nigdzie nic nie wyciekło ? bo 4l oleju to dużo za dużo.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
Albert Einstein
Albert Einstein
- Od: 17 sty 2013, 19:09
- Auto: Mazda 6 GY 1.8 l 120 KM L8-DE Czarny metalik
STAG 300-premium
Wiejski tuning :)
Witam niestety po ponownym sprawdzeniu u mechanika okazuje się że Mazda dymi i niestety z wydechu kapie olej czyli silnik do remontu albo wymiana. W związku z tym jakie są wasze sugestie wymieniać czy naprawiać dodam że jestem laikiem zwłaszcza jeśli chodzi o naprawę silnika w samochodzie. Jakiego rzędu są to koszty. Czy od razu należy wymieniać wszystko czy kapanie oleju z wydechu oznacza całkowitą agonię motoru?
- Od: 7 kwi 2013, 00:10
- Auto: Mazda 6 kombi 2.3 2006
mankimank napisał(a):W związku z tym jakie są wasze sugestie wymieniać czy naprawiać dodam że jestem laikiem zwłaszcza jeśli chodzi o naprawę silnika w samochodzie. Jakiego rzędu są to koszty.
zapraszam do istniejących wątków, w których jest to opisane...
Ja przejechałem mają M6 pierwsze 15 tyś km i przyznam że na ten czas dolewałe w sumie nieco 0,5 litra oleju i z tego co słyszałem to norma.
Samochód ma przejechane 125tyś k zalałem go olejem Dexelia ultra i teraz tez taki sam będę zalewał
http://img15.allegroimg.pl/photos/orygi ... 3443395687
Samochód ma przejechane 125tyś k zalałem go olejem Dexelia ultra i teraz tez taki sam będę zalewał

mankimank napisał(a):gdzie w Warszawie wykonać remont silnika?
dział spotkania regionalne--> Twoje województwo--> szukaj wątku dot. polecanych sklepów i serwisów
Witam,
Niedawno kupiłem M6 2.0 FL 147KM.
Nie wiem dokładnie ile spala mi oleju bo za krótko ją posiadam.
Kopci mocno (chmura) mi na niebiesko ale tylko powyżej 5k rpm wtedy jakby załączały się zmienne fazy.
Olej miała zalany 5w30, więc zastanawiam się nad zmianą oleju na 10W40
np. Valvoline. Silnik poza tym chodzi ładnie, łańcuch nawet cicho jest, tylko kopci na wysokich obrotach.Kompresja jego to 210 psi to ok. 14,5 bara na każdym z cylindrów, wiec powinno być ok.
Zmienić olej czy co toś ze zmiennymi fazami jest nie tak (wiem,że może trochę spalać ale żeby kopcił ?).
Niedawno kupiłem M6 2.0 FL 147KM.
Nie wiem dokładnie ile spala mi oleju bo za krótko ją posiadam.
Kopci mocno (chmura) mi na niebiesko ale tylko powyżej 5k rpm wtedy jakby załączały się zmienne fazy.
Olej miała zalany 5w30, więc zastanawiam się nad zmianą oleju na 10W40
np. Valvoline. Silnik poza tym chodzi ładnie, łańcuch nawet cicho jest, tylko kopci na wysokich obrotach.Kompresja jego to 210 psi to ok. 14,5 bara na każdym z cylindrów, wiec powinno być ok.
Zmienić olej czy co toś ze zmiennymi fazami jest nie tak (wiem,że może trochę spalać ale żeby kopcił ?).
Ostatnio edytowano 25 sie 2013, 21:35 przez Barteq0014, łącznie edytowano 1 raz

- Od: 27 sty 2011, 21:57
- Auto: Była:
Mazda 6 '03 GY
2.0 RF5C 136KM ;
Jest:
Mazda 6 '08 GY
2.0 LF 147KM AT
Mazda 6 '03 GY
2.0 RF5C CITD 121KM ;
Barteq0014 napisał(a):Mazda 6 '03 GY
2.0 MZR-CD 136KM
dział : GG / GY / Silniki Benzynowe (L8 / LF / L3)
chyba pomyliłeś działy
bieski napisał(a):Profilu jeszcze nie zmienil147 to benzyna
Dokładnie
Najbardziej przeszkadza mi dymienie mimo przesiadki z diesla

Mazda 6 '03 GY
2.0 RF5C 136KM ;
Jest:
Mazda 6 '08 GY
2.0 LF 147KM AT
Mazda 6 '03 GY
2.0 RF5C CITD 121KM ;
siemek55 napisał(a):na początek płukanka i pozostań przy 5w30. Może zawiesił się któryś z pierścieni...
Ok tak zrobię, jak sprawdzic czy pierscień sie zawiesił?
Pewnie bedzie trzeba rozbierać silnik...

Mazda 6 '03 GY
2.0 RF5C 136KM ;
Jest:
Mazda 6 '08 GY
2.0 LF 147KM AT
Mazda 6 '03 GY
2.0 RF5C CITD 121KM ;
przestanie brać olej w ilościach uniemożliwiających normalne użytkowanie. Na razie bez paniki, zrób płukankę i zmień olej na np. AMS'a. Na forum znajdziesz kto zajmuje się dystrybucją (oni tez doradzą jaką oliwkę i płukankę dobrać)
qweerty napisał(a):Czy ktos lata na Mobil 3000 xe ? Redukuje ubytki?
Ja mam zalany po remoncie , brak jego nadmiernego spalania
Barteq0014 napisał(a):bieski napisał(a):Profilu jeszcze nie zmienil147 to benzyna
DokładnieDa coś zmiana oleju czy poprostu dolewać?
Najbardziej przeszkadza mi dymienie mimo przesiadki z diesla
Ja bym został przy pełnym syntetyku 5w30 słyszałem że jak mazda dostanie gęściejszy olej to zaczyna dymić :
perełka napisał(a):Ja bym został przy pełnym syntetyku 5w30 słyszałem że jak mazda dostanie gęściejszy olej to zaczyna dymić
Zostanę przy 5W30 ale najpierw zrobię płukankę a następnie nowy dobry olej
Zobaczymy.

Mazda 6 '03 GY
2.0 RF5C 136KM ;
Jest:
Mazda 6 '08 GY
2.0 LF 147KM AT
Mazda 6 '03 GY
2.0 RF5C CITD 121KM ;