przez woreczek » 22 gru 2009, 19:24
Kończąc temat sprawa dość prosta:
1. zdjąć klamkę
2. zdjąć plastik na słupku drzwi
3. pociągnąć mocniej dół tapiecerki od drzwi (są zaczepy) i górę ale już delikatniej (drzwi mogą być nawet zamknięte). Dodam, że nie zauważyłem jakichkolwiek śrub
4. całość wyciągamy w górę ("grzybek" nie daje się zdemontować)
5. odpinamy kable od sterowania szyby
6. odkładamy tapicerkę na bok
7. zdejmujemy folie z drzwi
8. odkręcamy siłownik zamka centalnego, odpinamy go od instalacji i bierzemy na "stół operacyjny"
Jeżeli nie ma siłownika nie można zamykać i otwierać zamka z "grzybka" w środku, bo ręczne sterowanie z grzybka przechodzi przez siłownik. Aby zaryglować lub odryglować drzwi bez siłownika trzeba mieć zdjętą tapicerkę i odszukać odpowiednią dźwignię w środku drzwi.
Budowa siłownika zamka wydaje się skomplikowana, lecz tylko na pierwszy rzut oka. U mnie problemem był smar na komutatorze silniczka siłownika, który tlił się w jego środku po podaniu 12v. O dziwo silnik normalnie pracował na napięciu 5v.( oczywiście wolniej ,ale się przynajmniej trochę kręcił) Rozbiórka silnika jest możliwa trzeba tylko dysponować dobrym ostrym mocnym małym śrubokrętem, siłą i cierpliwością. (jeden śrubokręt poległ) Po wyczyszczeniu i umyciu tego w benzynie wszystko wróciło do normy.
Do tej pory mnie zastanawia skąd ten syf tam się znalazł, bo po umyciu wszystko wyglądało na nowe zarówno szczotki jak i komutator
naprawa do wykonania w 20-30 min, ale mi zajęła 3dni (z powodu złamanego śrubokręta)
woreczek