Mazda3 BK – Przednie światło przeciwmgielne / Rozbite szkło halogenu
Odgrzebałem temat halogenu. Na allegro znalazłem 2 wersje halogenów z ramką i bez. Chciałbym sie dowiedziec czy ktoś zauważył jakies komplikacje przy wymianie tych 2 wersji? Co jest łatwiej wymienić? poniżej linki do aukcji.
http://allegro.pl/halogen-mazda-3-bk-sdn-hb-03-09-nowy-h11-lewy-i5012188235.html
http://allegro.pl/halogen-mazda-3-bk-sdn-03-09nowy-h11-lewy-ramka-i5012185961.html

Ja bym kupił same szkło dopasował i wkleił już raz tak robiłem. Najtańsza opcja
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Jak ten duży plastik masz cały, to kup tylko to co widzisz na pierwszej aukcji. Wkładasz halogen (posiada ramkę owalną) w czarny plastik widoczny na zdjęciu nr 2. Sciągnij osłonę dolną silnika i będzie łatwizna.
Na 99% jest inne mocowanie halogena w ramke przedliftową i poliftową.
Na 99% jest inne mocowanie halogena w ramke przedliftową i poliftową.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Hej
Siadła mi jedna z żarówek w przednich halogenach. Stąd moje 3 pytania
1\ Jaki to jest typ żarówki – na forum przewijają się dwie propozycje albo HB4 albo H11
(chociaż patrząc na Intercars HB4 ma 51W natomiast H11 posiada 55W (i też taka moc jest w instrukcji obsługi M3)
2\ Wymiana żarówki – trudna rzecz? Na forum doczytałem że zderzak do demontażu?
Czy wystarczy "tylko" wpaść na kanał i pozdejmować osłony dolne silnika?
3\ Czy ktoś próbował w miejsce zwykłej prądożernej żarówy wsadzić jakiś halogen... coś byście polecili?
Siadła mi jedna z żarówek w przednich halogenach. Stąd moje 3 pytania
1\ Jaki to jest typ żarówki – na forum przewijają się dwie propozycje albo HB4 albo H11
(chociaż patrząc na Intercars HB4 ma 51W natomiast H11 posiada 55W (i też taka moc jest w instrukcji obsługi M3)
2\ Wymiana żarówki – trudna rzecz? Na forum doczytałem że zderzak do demontażu?

Czy wystarczy "tylko" wpaść na kanał i pozdejmować osłony dolne silnika?
3\ Czy ktoś próbował w miejsce zwykłej prądożernej żarówy wsadzić jakiś halogen... coś byście polecili?
- Od: 12 wrz 2012, 20:22
- Auto: Mazda 3 BK LF 2007 2.0 150KM!
ciut wcześniej
MAZDA 323F BG 1991 1.6 88KM
Która żarówka to nie wiem,
Wymiana jest dość prosta.
Osłona od dołu do odczepienia (chyba 3 wkręty) i kawałek przedniego nadkola (3 lub 4 kołki).
podniesienie auta na lewarku znacznie pomaga. Całość szacuje na 20 minut.
Wymiana jest dość prosta.
Osłona od dołu do odczepienia (chyba 3 wkręty) i kawałek przedniego nadkola (3 lub 4 kołki).
podniesienie auta na lewarku znacznie pomaga. Całość szacuje na 20 minut.
- Od: 16 lis 2011, 21:01
- Auto: Mazda 3 2004 sedan 1.6 Pb
Mam pytanie – wymieniłeś, która żarówka?
I drugie pytanie, żeby nie tworzyć nowego tematu – czy da się wymienić same szkła w tych lampach?
Mam obie sprawne i świecą, ale jedno szkło jest pęknięte przez pół i chciałbym wymienić, bo po myjni się paruje...
I drugie pytanie, żeby nie tworzyć nowego tematu – czy da się wymienić same szkła w tych lampach?
Mam obie sprawne i świecą, ale jedno szkło jest pęknięte przez pół i chciałbym wymienić, bo po myjni się paruje...
- Od: 29 gru 2014, 22:45
- Auto: Mazda 3 BK Active
Rocznik 2005 (Model 2006)
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
DariusBtm napisał(a):Typ żarówki to H11 a cała operacja jej wymiany nie zajmuję dłużej jak 5min
Czyli mity o zdejmowaniu zderzaka można między bajki włożyć?
Jak rozumiem dobrze trzeba zdjąć osłonę spod zderzaka czy nie jest to konieczne ? (Jest ta duża pod silnikiem, a przed nią taka krótka bezpośrednio pod zderzakiem).
DariusBtm napisał(a):bodajże 3 wkręty od dołu nadkola i jedna spinka od boku i już mamy dostęp do wtyczki halogenu.
Od nadkola czyli z boku czy od spodu? Ściąganie koła konieczne czy nie? Da radę dobrać się do mocowania samego halogenu czy tylko do wtyczki?
- Od: 29 gru 2014, 22:45
- Auto: Mazda 3 BK Active
Rocznik 2005 (Model 2006)
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Thx Darius za odpowiedź
A jeszcze widzę błąd bo w 3 pytaniu chodziło mi o to czy ktoś zamieniał te halogenowe żarówki na jakieś LEDowe – i jak tak to jak to świeci – i czy w takim wypadku można tych świateł używać jako dziennych
– czy Policaje się przyczepią od razu...
A jeszcze widzę błąd bo w 3 pytaniu chodziło mi o to czy ktoś zamieniał te halogenowe żarówki na jakieś LEDowe – i jak tak to jak to świeci – i czy w takim wypadku można tych świateł używać jako dziennych
– czy Policaje się przyczepią od razu...
- Od: 12 wrz 2012, 20:22
- Auto: Mazda 3 BK LF 2007 2.0 150KM!
ciut wcześniej
MAZDA 323F BG 1991 1.6 88KM
Po zdjęciu dolnej osłony silnika, mamy dostęp zarówno do wtyczek jak i całego halogena.
Co do zmiany na LED... jeśli będą miały homologację to ciężko będzie policjantowi lub diagnoście, dokuczyć kierowcy.
Co do zmiany na LED... jeśli będą miały homologację to ciężko będzie policjantowi lub diagnoście, dokuczyć kierowcy.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Jak wymieniałem halogeny to z tego co pamiętam zdejmowałem obie te osłony z pod silnika żeby mieć dobry dostęp, jeżeli chodzi tylko o wymianę żarówki to wystarczy od dołu wykręcić wkręty z nadkola i od boku takie plastikowe spinki (wystarczy skręcić odpowiednio koła nie trzeba ich zdejmować). Jeżeli chcesz dać żarówki ledowe w halogeny, które są przystosowane pod żarówkę halogenowa to oczywiście zgodnie z przepisami jest to nielegalne (na szkle halogenu musi być odpowiedni symbol ze może być używana dana żarówka) od siebie dodam ze przez pewien czas jeździłem na ledach w halogenach i miałem kilka kontroli i to w rożnych miastach jak i województwach i nie miałem problemu, ale jak się spotka jakiegoś służbistę to albo wymiana żarówki albo leci dowód rej. Jest jeszcze kwestia kolizji: w której możemy być poszkodowanym ale jak ktoś kumaty zobaczy ze mamy włożone żarówki ledowe w halogeny, które nie są przystosowane do takich żarówek to sprawca może nas obwinić że go oślepiliśmy i automatycznie nici z odszkodowania itp.
Witam, chętnie kupie w miarę rozsądnej cenie halogeny do mazdy 3 bk sport takie jak na załączonym zdjęciu
-
jatypek
Chce odkopać troszkę temat halogenów.
Mianowicie pękła mi szybka w lewym.
Mam sedana po lifcie i tu pytanie czy halogen przed i po lifcie oraz w sedanie i hatchbacku różnił się??
Mianowicie pękła mi szybka w lewym.
Mam sedana po lifcie i tu pytanie czy halogen przed i po lifcie oraz w sedanie i hatchbacku różnił się??