lukasz.b napisał(a):mlodyldz falujące obroty to częsty problem w bj (benzyna).
Pisząc w skrócie przyczyną może być:
– zapchany zawór EGR
– nieszczelna uszczelka pod kolektor ssący
– brudna przepustnica
– brak płynu chłodniczego w zbiorniku wyrównawczym
– zapchany katalizator.
Ja na twoim miejscu po pierwsze dokładnie wyczyściłbym przepustnice i zawór wolnych obrotów.
więc...przepustnice czyściłem ok 2 miechy temu, stan płynu chłodniczego idealny, w ostatnim czasie wymienione:
świece, kable, oliwa, rura dolotowa, cewka, filtr paliwa...
mam nową uszczelkę kolektora ssącego może to dobry trop bo słyszę syczenie w okolicy kolektora a wszystkie węźyki od powietrza są na swoim miejscu a i tak coś syczy, a jak gasze auto to jest wyraźny sssssyk,
auto normalnie chodzi elegancko zbiera się od samego dołu równo przez obroty,
natomiast wyczuwalne są szarpnięcia przy dodawaniu i ujmowaniu gazu – wyeliminowałbym tu poduszki bo wszystkie ostatnio wymieniłem z czego przy grodzi na oryginalną...
jak przeczyścić zawór wolnych obrotów?
Dopisano 15 sie 2013, 21:39:problem chyba rozwiązany...tzn nic wielkiego nie zrobiłem ale do rzeczy
auto odebrałem od lakiernika i okazało się że odłączali aku-powód-zdejmowali błotnik od strony kierowcy i coś chyba się popierdzieliło w kompie...zresetowałem kompa przejechałem się ok 40km z różnymi prędkościami z kilkoma przyspieszeniami na pełnym otwarciu przepustnicy i chyba się unormowało tzn dzisiaj już nie miał "czkawki" zobaczymy jak będzie jutro...