Wbudowana nawigacja TomTom, obsługa usługi LIVE – HD Traffic

(2012 – 2017) Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez zenekk » 2 sie 2013, 13:52

kopsa1 napisał(a):wczoraj siedziałem cały wieczór aby uaktualnić HD w TOMTOM. Udało się, zrobiłem to tak:
na stronie polskiej TOMTOM nie ma urządzenia Mada Navigation System MB1wiec zmieniłem na inny język (w moim przypadku wybrałem kraj Belgia) i od razu zaczęło mi je aktualizować za 49euro również język zmieniłem w programie tomtom home.

Dlugo czekales na aktywacje wykupionych uslug? Wiecej niz 36h? Na polskiej sronie tomtom moj status zamowienia jest juz COMPLETED , Paid, a w TOMTOM Home wciaz mam ze uslugi sa do kupienia, a w pozycji LOKALIZACJA widnieje wciaz status Online zamiast CZYTNIK KART i opcja KUP.
Obrazek
Początkujący

Od: 15 cze 2012, 21:25
Auto: Mazda CX-5
Silnik: 2.0 benzyna AT 4x4
Rok produkcji. 06.2012

Postprzez Blixten » 8 sie 2013, 09:03

Koledzy,

Czy zamiast fabrycznej nawigacji TomTom da się zainstalować na tym samym urządzeniu AutoMapę ??
Czy urządzenie działa pod Windowsem ?
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 cze 2013, 12:28
Auto: CX-5 Passion 2.0 G AT

Postprzez fomicz » 8 sie 2013, 09:59

Nie da się. To jest TomTom. Wg mnie to i tak bardziej optymalne niż nawigacje stricte fabryczne.
Dodatkowe pytanie: ile jest ważna subskrypcja map po zakupie auta? Czy w ogóle jest free przez jakiś czas czy od razu trzeba robić płatny update?

BTW: ja też uważam, że producenci powinni zacząć montować urządzenia z jakimś systemem (Windows, Android, IOS) aby każdy mógł sobie wybrać co mu pasuje.
Tomek

Obrazek
Forumowicz

Od: 25 maja 2006, 14:15
Auto: CX-5 SkyEnergy 2.0 160 PSI AT

Postprzez Blixten » 8 sie 2013, 14:00

fomicz napisał(a):BTW: ja też uważam, że producenci powinni zacząć montować urządzenia z jakimś systemem (Windows, Android, IOS) aby każdy mógł sobie wybrać co mu pasuje

No właśnie – stąd moje wcześniejsze pytanie. Wszystko kwestia gustu, ale nie uważam też żeby TomTom był zły.
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 cze 2013, 12:28
Auto: CX-5 Passion 2.0 G AT

Postprzez D-fens » 10 sie 2013, 09:51

Koledzy – czy w naszych Mazdach działa TMC RDS w nawigacji? Próbowałem ręcznie wpisać częstotliwości RMF i ZET ale wyskoczyła informacja, że nie znaleziono stacji. Może na moim zadupiu nie działa a nie mam kiedy pojechać w jakieś bardziej cywilizowane regiony kraju.

Wysyłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2
D-fens himself
Mazda 6 Sport Kombi 2008 2.0 MZR-CD 140 KM w wersji Exclusive.
Wcześniej Mondeo 5d 2002 2.0 TDCI 130 KM
Jeszcze wcześniej Vectra B 1998 1.6 16v
A jeszcze wcześniej MPK, PKS, PKP, TAXI i z buta..
Forumowicz

Od: 25 paź 2008, 13:34
Auto: Mazda 6 GJ Sedan 2.0 benzyna 6MT Snowflake White
Mazda MX-5 NB 1998 1.8

Postprzez fomicz » 12 sie 2013, 08:47

zenekk napisał(a):Dlugo czekales na aktywacje wykupionych uslug? Wiecej niz 36h? Na polskiej sronie tomtom moj status zamowienia jest juz COMPLETED , Paid, a w TOMTOM Home wciaz mam ze uslugi sa do kupienia, a w pozycji LOKALIZACJA widnieje wciaz status Online zamiast CZYTNIK KART i opcja KUP.

U mnie po zapłacie karta kredytową program od razu przeszedł do aktualizacji map.
Tomek

Obrazek
Forumowicz

Od: 25 maja 2006, 14:15
Auto: CX-5 SkyEnergy 2.0 160 PSI AT

Postprzez piotrekdas » 12 sie 2013, 09:28

D-fens napisał(a):Koledzy – czy w naszych Mazdach działa TMC RDS w nawigacji? Próbowałem ręcznie wpisać częstotliwości RMF i ZET ale wyskoczyła informacja, że nie znaleziono stacji. Może na moim zadupiu nie działa a nie mam kiedy pojechać w jakieś bardziej cywilizowane regiony kraju.

W Polsce faktycznie jest nadawane TMC w tych radiach ale niestety nie dla wszystkich nawigacji. jest to system płatny i chyba tylko niektóre nawigacje mają licencje na ich użytkowanie(backer, garmin, mio z rmf oraz goclever z zetki). W tym przypadku podobnie jak z LIVE mazda nie miała ochoty dogadać się z dostawcami usług.
Początkujący

Od: 9 lip 2013, 17:19

Postprzez kris22 » 14 sie 2013, 08:59

Wczoraj wróciłem z Niemiec. I niestety mam złe wiadomości. Pomimo wcześniejszych zapewnień ze strony pracownika wsparcia technicznego firmy TomTom w mojej nawigacji nie uruchomiły się usługi Live.
Obrazek
Początkujący

Od: 6 gru 2012, 09:38
Auto: CX-5 2.2D 175KM AT
SkyPassion ZealRed

Postprzez D-fens » 15 sie 2013, 15:13

No to lipa w takim razie.

Dostałem maila od TomTom następującej treści:
" ... serdecznie witamy w Centrum Obslugi Klienta TomTom!

W odpowiedzi na Pańskie pytania uprzejmie informuję, iż niestety w systemie  nawigacji NB1 interfejs użytkownika nie jest dostępny w języku polskim oraz na dzień dzisiejszy nie mamy żadnych konkretnych informacji o uruchomieniu usług LIVE na terenie Polski."

Dzisiaj dla zabawy ustawiłem w TomTom Home język angielski i wszedłem przez brytyjskie proxy. Pojawiła się możliwość zakupu usługi Live z roczną subskrypcją za 55£. Pozostaje kwestia czy zadziała skoro koledze w Niemczech się nie udało uruchomić. Ale może ten darmowy okres Ci się skończył?

Sent from my GT-N8010 using Tapatalk 4
D-fens himself
Mazda 6 Sport Kombi 2008 2.0 MZR-CD 140 KM w wersji Exclusive.
Wcześniej Mondeo 5d 2002 2.0 TDCI 130 KM
Jeszcze wcześniej Vectra B 1998 1.6 16v
A jeszcze wcześniej MPK, PKS, PKP, TAXI i z buta..
Forumowicz

Od: 25 paź 2008, 13:34
Auto: Mazda 6 GJ Sedan 2.0 benzyna 6MT Snowflake White
Mazda MX-5 NB 1998 1.8

Postprzez marrybus » 21 sie 2013, 22:19

a próbował ktoś wysyłać zapytanie (zażalenie) na usługę LIVE na jakiś adres do Japoni? Może by od razu do nich pisać, niech wyjaśnią dlaczego tak traktują polski rynek.
Początkujący

Od: 19 cze 2013, 23:21
Auto: CX5 2.0 Passion

Postprzez piotrekdas » 22 sie 2013, 17:39

Nawigacja TomTom montowana jest w europie po zdjęciu ze statku. Nie wiem czy tam odpowiedzą. To Mazda Motor Poland nie może się dogadać z operatorami a nie Japonia.
Początkujący

Postprzez R0bin » 22 sie 2013, 22:22

piotrekdas napisał(a):Nawigacja TomTom montowana jest w europie po zdjęciu ze statku. Nie wiem czy tam odpowiedzą. To Mazda Motor Poland nie może się dogadać z operatorami a nie Japonia.

Mazda Polska twierdzi co innego, o czym już tutaj pisałem. Masz jakieś dowody na to, że mnie okłamali?
Robin
Początkujący

Od: 6 lip 2013, 19:26
Auto: Mazda CX-5 2.0 MT SkyPassion 2013

Postprzez piotrekdas » 22 sie 2013, 22:42

Rozmawialem z gosciem w salonie o ewentualnym zakupie. Mowil ze jest samochod jaki mnie interesuje juz zamowiony a czy bedzie w nim nawigacja na decyzje jest czas poniewaz jest montowana w europie po odprawie celnej.

Wysłane z mojego GT-P5100 za pomocą Tapatalk 4
Początkujący

Postprzez R0bin » 23 sie 2013, 08:49

piotrekdas napisał(a):Rozmawialem z gosciem w salonie o ewentualnym zakupie. Mowil ze jest samochod jaki mnie interesuje juz zamowiony a czy bedzie w nim nawigacja na decyzje jest czas poniewaz jest montowana w europie po odprawie celnej.

A jak to się ma do stwierdzenia, że 'to Mazda Polska nie może się dogadać z operatorami'?
Robin
Początkujący

Postprzez piotrekdas » 23 sie 2013, 15:12

dalej każdy kraj sprzedający samochód z nawigacją stara się lub nie stara się włączyć usługę live na swoim terenie. moim zdaniem to mazda motor poland jest odpowiedzialna za brak uruchomienia usługi live na terenie polski.
ja odpowiadałem w tym poprzednim poście że Japonii raczej nic do tego.
Początkujący

Postprzez R0bin » 24 sie 2013, 14:05

piotrekdas napisał(a):dalej każdy kraj sprzedający samochód z nawigacją stara się lub nie stara się włączyć usługę live na swoim terenie. moim zdaniem to mazda motor poland jest odpowiedzialna za brak uruchomienia usługi live na terenie polski.
ja odpowiadałem w tym poprzednim poście że Japonii raczej nic do tego.

Nadal nie chce Ci się przeczytać kilku postów w tym wątku i powtarzasz swoje przypuszczenia. Otrzymałem w tej sprawie odpowiedź od Mazda Motor Poland. Twierdzą, że decyzję w tym zakresie podejmuje centrala w Japonii, i że wysłali do nich w tej sprawie sugestię.
Oczywiście nie jest wykluczone, że pracownik Mazda Polska (który podpisał się z imienia i nazwiska) po prostu mnie okłamał. Inna możliwość jest taka, że jest zorientowany w tej materii gorzej od Ciebie. Dlatego pytam, co masz na poparcie swoich przypuszczeń?
Robin
Początkujący

Postprzez piotrekdas » 24 sie 2013, 15:13

ja swoją opinie na ten temat mam wyrobioną po rozmowie z tomtom polska i z handlowcami mazdy.
wszyscy zgodnie mówią że to MMP nie udało się dogadać z operatorami w polsce. handlowcy dodają że MMP prowadzi rozmowy z operatorami.
do MMP napisałem zapytanie około miesiąc temu ale niestety do tej pory nie raczyli odpisać.
Początkujący

Postprzez R0bin » 24 sie 2013, 15:44

piotrekdas napisał(a):ja swoją opinie na ten temat mam wyrobioną po rozmowie z tomtom polska i z handlowcami mazdy.
wszyscy zgodnie mówią że to MMP nie udało się dogadać z operatorami w polsce. handlowcy dodają że MMP prowadzi rozmowy z operatorami.
do MMP napisałem zapytanie około miesiąc temu ale niestety do tej pory nie raczyli odpisać.

Ciągnąłem w tej sprawie równolegle dwa zgłoszenia serwisowe (w TomTom i Mazda Polska). Otrzymałem oficjalne odpowiedzi od tych firm i je tu streściłem jakiś czas temu. Jeśli handlowcy, z którymi rozmawiałeś, mają inne informacje – przyjmuję to do wiadomości.
W sprawie korespondencji z Mazda Polska zalecam cierpliwość, mnie także odpowiedzieli ze znaczną zwłoką.
Robin
Początkujący

Postprzez elninio » 26 sie 2013, 19:45

Kupując samochód z Navi kżdy chyba liczył na usługi live. Ich brak to rozczarowanie szczególnie teraz gdy w Polsce dużo robót tym samym korków. Ifo o nich by sie przydało. Jeżeli problem leży po stronie MMP to może należy sie skrzyknąc i posłać sporo maili na adres MMP by zagęścili ruchy w rozmowach z operatorami tel.
Początkujący

Od: 23 sie 2013, 21:06
Auto: Mazda CX5

Postprzez piotrekdas » 26 sie 2013, 20:05

Spodziewał czy nie spodziewał jest jeszcze druga sprawa. Nawigacja została wynaleziona już dawno. teraz jeden z głównych atutów nowoczesnej nawigacji to dynamiczne prowadzenie do celu. Powiedział bym że jest to warte około 40 procent ceny samej nawigacji.
W Polsce Mazda woła taką samą cenę za urządzenie jaka jest w np w Niemczech a funkcjonalność w naszym jest bardzo okrojona.
Live to nie tylko dynamiczne prowadzenie do celu. warto pamiętać że live daje nam:
http://www.tomtom.com/en_gb/services/live/#tab:tab2
Początkujący