Zakup używanego auta – Mazda CX-5 (2012 – 2016)
Nagle padło mi chyba RVM (system ostrzegania martwego pola), kontrolka świeci cały czas na pomarańczowo (po odpaleniu silnika tylko przez kilka sek. na zielono). Umówiłem się już do serwisu, ale dopiero końcem tygodnia. Miał ktoś tak?
Może mi się wydaje, ale stało się to dzień po myciu samochodu.
Może mi się wydaje, ale stało się to dzień po myciu samochodu.
- Od: 24 cze 2010, 19:55
- Auto: Mazda CX-5, 2.0 MT 4x4 2013 SkyPassion Red Soul
Mazda 3 BK, 1.6 CiTD, Sedan, 2004r
szarisz napisał(a):PeterD
Jak będziesz odbierał, to sprawdź sobie czy samochód nie był malowany.
Może się okazać, że to niespodziewane opóźnienie wynika z faktu, że samochód został w transporcie uszkodzony i muszą go najpierw "zrobić" zanim Ci go wydadzą.
Kiedyś w życiu mnie coś takiego spotkało.
A o tym że był malowany to dowiedziałem się dopiero gdy go sprzedawałem.
Dzięki za radę – na pewno to sprawdzę przy odbiorze.
-
PeterD
Przy oględzinach nie zwróciłem uwagi czy pod panelem sterowania podgrzewaniem foteli jest gniazdo zapalniczki? Zwróciłem uwagę na gniazdo w bagażniku i w przednim podłokietniku a tam nie zerknąłem.
Witam. Przymierzam się do zakupu CX-5 SkyPassion w automacie. W salonie powiedzieli, że w tej wersji są manetki do zmiany biegów przy kierownicy. Czy ktoś może to potwierdzić?
CX-5 niezależnie od wersji nie posiada manetek przy kierownicy.
Przy oględzinach nie zwróciłem uwagi czy pod panelem sterowania podgrzewaniem foteli jest gniazdo zapalniczki? Zwróciłem uwagę na gniazdo w bagażniku i w przednim podłokietniku a tam nie zerknąłem.
Jest gniazdo zasilające 12V, ale nie jest to gniazdo zapalniczki.
- Od: 29 mar 2010, 12:03
mx5 napisał(a):Jest gniazdo zasilające 12V, ale nie jest to gniazdo zapalniczki.
jak sobie dokupi zapalniczke to będzie się nazywało gniazdo zapalniczki pewnie o to było pytanie , bo gniazda wyglądają przecież tak samo.
- Od: 15 wrz 2012, 23:46
- Auto: Lexus IS 300H 2013
Mazda CX5 2012 2,0 SKYPASSION
Dokładnie chodziło o gniazdo 12V (potocznie zwane gniazdem zapalniczki
).
Dopisano 06 sie 2013 13:24:
Czy nie uważacie, że ceny oryginalnych dodatków i akcesoriów są kosmiczne np:
hak 2490 z montażem (zeszli mi do 2350)
listwy na progi ~1500
A może macie zamontowane zamienniki, które można polecić?
Dopisano 06 sie 2013 13:24:
Czy nie uważacie, że ceny oryginalnych dodatków i akcesoriów są kosmiczne np:
hak 2490 z montażem (zeszli mi do 2350)
listwy na progi ~1500
A może macie zamontowane zamienniki, które można polecić?
Nie sprawdzaj sam, patrząc na przykłady z Turbo Kamery weź rzeczoznawce na odbiór.
Przykłady Kia i Cytryna, nowe a malowane.
Przykłady Kia i Cytryna, nowe a malowane.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
fomicz napisał(a):hak 2490 z montażem (zeszli mi do 2350)
Drogo, ale jak ktoś potrzebuje... ja dostałem razem z innymi dodatkami za free, ale bez zmniejszania ceny katalogowej samochodu. Hak jest firmy Oris, automatyczna/vertykalna kula na kluczyk.
Lepiej zamiennik, ale jeszcze polscy producenci nie oferują, pewnie trzeba poczekać 1-2 lata
THULE czy WESTFALIA pewnie ok. 1500zl + wiązka kilka stów + montaż więc może wyjść trochę taniej a pytanie jak z instalacją wiązki elektrycznej – aby zachować gwarancje nie wolno przecinać oryginalnej. Nie wiem jak z modyfikacją.
- Od: 24 cze 2010, 19:55
- Auto: Mazda CX-5, 2.0 MT 4x4 2013 SkyPassion Red Soul
Mazda 3 BK, 1.6 CiTD, Sedan, 2004r
jak sobie dokupi zapalniczke to będzie się nazywało gniazdo zapalniczki pewnie o to było pytanie , bo gniazda wyglądają przecież tak samo.
No właśnie nie do końca... bo zapalniczka jest w zestawie z oddzielnym gniazdem, które jest montowane w miejsce tego 12V.
- Od: 29 mar 2010, 12:03
Wpadamy w paranoję czy też jesteśmy przewrażliwieni przez złe doświadczenia....
Wysłałem do połowy dealerów w Polsce zapytanie o cenę/termin odbioru wybranej przeze mnie wersji. Okazało się, że najlepszą ofertę dostałem od dealera, który akurat miał tą właśnie wersję u siebie na placu.
Początkowo strasznie się napaliłem i chciałem już odbierać egzemplarz z którym prawdopodobnie wszystko jest OK jak zapewnia dealer, to mimo tego, w mojej głowie budzą się podejrzenia dlaczego ten akurat egzemplarz tak długo stoi i nikt go nie chce, choć jest to podobno dość popularna konfiguracja ...
Pewnie wszystko jest OK, ale decyduję się zamówić tą samą konfigurację czekać na nią ok. 4 miesiący i szybko ją odebrać jak tylko przyjedzie...
Wysłałem do połowy dealerów w Polsce zapytanie o cenę/termin odbioru wybranej przeze mnie wersji. Okazało się, że najlepszą ofertę dostałem od dealera, który akurat miał tą właśnie wersję u siebie na placu.
Początkowo strasznie się napaliłem i chciałem już odbierać egzemplarz z którym prawdopodobnie wszystko jest OK jak zapewnia dealer, to mimo tego, w mojej głowie budzą się podejrzenia dlaczego ten akurat egzemplarz tak długo stoi i nikt go nie chce, choć jest to podobno dość popularna konfiguracja ...
Pewnie wszystko jest OK, ale decyduję się zamówić tą samą konfigurację czekać na nią ok. 4 miesiący i szybko ją odebrać jak tylko przyjedzie...
fomicz napisał(a):W ten sposób można popaść w paranoję.
Ja wiem, ale w PL już takie cuda się zdarzały nie raz i nie tylko w TV o tym mówili sporo przykładów w sieci.
Wiec około 250pln na rzeczoznawce nie zaszkodzi przy takim wydatku.
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
w mojej głowie budzą się podejrzenia dlaczego ten akurat egzemplarz tak długo stoi i nikt go nie chce, choć jest to podobno dość popularna konfiguracja ...
Generalnie moim zdaniem nie ma się czego obawiać. W przeszłości również kupowałem auta "z placu" i starsze roczniki. Jak auto stoi i dealera to chce się go pozbyć, żeby zamówić następne... Dlatego może zaoferować ci lepszą ceną za auto dostępne od ręki.
W innych markach np. Fordzie upusty dealerskie (nie importera) za auta z "placu" lub poprzedniego rocznika są i były znaczne. Z tego co zauważyłem w Maździe na wielkie rabaty nie ma co liczyć, bo CX5 i nowa 6 sprzedają się na pniu.
Wadą samochodów "z placu" jest to że kupujesz taki kolo i wyposażenie jakie wcześniej zamówił dealer i albo się tobie podoba albo nie.
Jeśli chodzi o ewentualne naprawy lakiernicze itp. zażądaj od dealera przy wyadaniu samochodu oświadczenia, że nie przeszedł żadnych pozafabrycznych napraw lakierniczych i blacharskich. Jeśli auto jest "czyste" dadzą ci bez problemu, jeżeli mają coś na sumieniu to będą się migać – bo oszustwo podlega już tutaj pod paragraf.
Ja przy odbiorze nowych samochodów nigdy nie miałem z ty problemu.
Ostatnio edytowano 7 sie 2013, 21:33 przez aptekarz, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 22 lip 2013, 13:47
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
A z tym brakiem kick down Mazda coś wyjaśnia? Czy zamierzają dać możliwość montażu?
Dopisano 08 sie 2013 18:23:
Dziś odebrałem CX-5 przejechałem 60km.
Przy odbiorze na moje pytanie o ew.malowanie pracownik serwisu sam przyniósł miernik grubości lakieru i obmierzył całe auto. Wszystko w normie.
Dopisano 08 sie 2013 18:23:
Dziś odebrałem CX-5 przejechałem 60km.
Przy odbiorze na moje pytanie o ew.malowanie pracownik serwisu sam przyniósł miernik grubości lakieru i obmierzył całe auto. Wszystko w normie.
Jeździłem RAV 7 lat, chciałem kupić nową, zobaczyłem co ma a raczej czego nie ma. Kupując topowy model RAV za 132000 zł, nie ma ona tego co ma Mazda CX5, nie ma SCBS, nie ma RVM, nie ma i-stop. Przeglądy RAV co 15 000 km, CX5 co 20 000 km. Z tej samej pojemności RAV ma 152 KM Mazda 160 KM. RAV ma ten sam sinik co stary model, pali w mieście, oczywiście wskaźnik zużycia wskazuje 0,5 l mniej, więc pali 9.5 do 11 l zimą , na autostradzie 14o km/h pali 12 litrów, co prawda jest bardzo niezawodna i nie psująca się ale droga w utrzymaniu. Dzięki i-stop w mieście CX5 średnia 7,5 l, na trasie 60/90 6.7 l! Na autostradzie 120 km/h 7.4. To jest bardzo mało i nie żałuję, że nie kupiłem RAV, miałbym horrendalne rachunki za benzynę, ładne wnętrze [rzecz gustu, teraz podoba mi się klasyka wykończenia CX5], elektrycznie otwierany bagażnik, wiecznie zachlapaną w czasie deszczu kamerę cofania i inteligentny kluczyk
nawet biksenonów nie ma. Od marca kiedy kupiłem Mazdę, widziałem może 10 CX5 na ulicach i drogach, nowe RAV4, jedną w Wawie, drugą w Poznaniu, to coś jednak mówi...
- Od: 8 sie 2013, 18:19
- Auto: Mazda CX5, 2.0 benzyna, 2012