a jaką pojemność ma butla?
Mazda3 2.0 – Jaką instalację założyć?
Dzięki 
- Od: 21 mar 2013, 18:59
- Auto: Mazda 3 2.0 Top Sport '06
Butla toroidalna 600x190 wchodzi około 30-31dm3 LPG ( chociaż wg wyliczeń powinno prawie 33 [41dm3x0,8] )
Jak pisałem wcześniej wystaje 5cm ponad podłogę![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Jak pisałem wcześniej wystaje 5cm ponad podłogę
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 12 wrz 2012, 20:22
- Auto: Mazda 3 BK LF 2007 2.0 150KM!
ciut wcześniej
MAZDA 323F BG 1991 1.6 88KM
Kurcze, strasznie mylące są informacje w Internecie, raz piszą, że 46l, raz, że 43l, a Ty, że około 30l... Komu wierzyć?
Chyba, że są jakieś różne butle... Nie znam się, zielony jestem 
A gdzie zakładałeś instalację? I dużo Cię ona kosztowała?
W sumie u mnie miejsce w zapasie było na dojazdówkę... nie wiem czy w innych trójkach jest miejsce na zwykłe koło... jeśli tak to zmieszczą się spokojnie zbiorniki 46litrowe ( ja mam zbiornik 41l – stąd podałem że 30l gazu rzeczywiście wchodzi...) jeśli nie to adekwatnie do mojego przypadku będzie wystawać więcej niż 5cm ponad podłogę
Co do zakładu to montowałem w MIGAZ-S na ulicy Modlińskiej w Warszawie.
Z instalacji jestem zadowolony... na razie nie mam większych zastrzeżeń...
Troszkę mi się samochód dusił przy nagłym przyśpieszaniu z niskich obrotów ale teraz po pierwszej regulacji jest
Cena wcześniej wymienionej przeze mnie konfiguracji to 3400 ( wraz z dotankowaniem benzyny na potrzeby tworzenia mapy gazowej oraz nabiciem butli 20 l gazu ) + pokrowiec na zapas gratis
Instalacja ładnie poprowadzona pod maską, wtryski zmieszczone pod osłoną silnika, sterownik schowany za akumulatorem, wlew gazu przy wlewie benzyny
Co do zakładu to montowałem w MIGAZ-S na ulicy Modlińskiej w Warszawie.
Z instalacji jestem zadowolony... na razie nie mam większych zastrzeżeń...
Troszkę mi się samochód dusił przy nagłym przyśpieszaniu z niskich obrotów ale teraz po pierwszej regulacji jest

Cena wcześniej wymienionej przeze mnie konfiguracji to 3400 ( wraz z dotankowaniem benzyny na potrzeby tworzenia mapy gazowej oraz nabiciem butli 20 l gazu ) + pokrowiec na zapas gratis
Instalacja ładnie poprowadzona pod maską, wtryski zmieszczone pod osłoną silnika, sterownik schowany za akumulatorem, wlew gazu przy wlewie benzyny
ciut wcześniej
hubertgal napisał(a):Kurcze, strasznie mylące są informacje w Internecie, raz piszą, że 46l, raz, że 43l, a Ty, że około 30l... Komu wierzyć?Chyba, że są jakieś różne butle... Nie znam się, zielony jestem
Butle oczywiście są różne
Bez problemu do Mazdy 3 wchodzi butla o pojemności nominalnej 45 litrów (600x220 mm), 36 litrów przy dopuszczalnym napełnieniu 80%, ale oczywiście można pokombinować z pływakiem i wejdzie wtedy więcej gazu. Oczywiście przy takiej wysokości butli, podłogę bagażnika trzeba będzie sporo podnieść.
U mnie w BL (porównywałem wnękę na koło z BK i są prawie identyczne) weszła butla 45 litrowa o wymiarach 630x200 mm, większa średnica spowodowała, że butla jest zamontowana delikatnie pod kątem, i podłogę z jednej strony podniosłem o 6,5 cm natomiast z drugiej o 5,6 cm.
Termin w MIGAZ-S umówiony.
blaze007 – jak coś będzie nie tak, to będzie na Ciebie!
blaze007 – jak coś będzie nie tak, to będzie na Ciebie!
20 sierpnia, a co?
Nie za bardzo... Pochodzę, w części ze świętokrzyskiego, ale w Warszawie mieszkam od 7 lat. Jestem słoikiem
I tylko tutaj się orientowałem. Jest gość z forum lpg z Warszawy, Nikodem. Jest Nowotczyński w Mławie, MIgaz-S i jeszcze jeden zakład za Warszawą.
Różnicy w cenie nie będzie, bo cena jest głównie uzależniona ceną części, a wtedy unieruchamiasz samochód na całą dobę. Więc chyba lepiej robić to na miejscu.
Mnie instalacja będzie kosztować 3100zł. Zbiornik w kole, wlew pod klapką, reduktor AC R-01, wtryski Hana, i STAG 300 ISA2. Według mnie i porównując z innymi, cena całkiem niezła. A na gazie nie warto oszczędzać według mnie. To jest duża ingerencja w silnik. Dlatego nie rozumiem ludzi, którzy zakładają najtańszą możliwą instalację...
No, ale to nie jest odpowiedź na Twoje pytanie
Szukaj na lpg-forum. To jest kopalnia wiedzy i kontaktów i informacji.
Różnicy w cenie nie będzie, bo cena jest głównie uzależniona ceną części, a wtedy unieruchamiasz samochód na całą dobę. Więc chyba lepiej robić to na miejscu.
Mnie instalacja będzie kosztować 3100zł. Zbiornik w kole, wlew pod klapką, reduktor AC R-01, wtryski Hana, i STAG 300 ISA2. Według mnie i porównując z innymi, cena całkiem niezła. A na gazie nie warto oszczędzać według mnie. To jest duża ingerencja w silnik. Dlatego nie rozumiem ludzi, którzy zakładają najtańszą możliwą instalację...
No, ale to nie jest odpowiedź na Twoje pytanie
blaze007 napisał(a):Autko już odebrane a co do konfiguracji to
Ecu stag 300 premium
reduktor ac r01
wtryski hana zielone
przejechałem ok 100 km i nie widze żadnych niepokojących objawów... pod koniec maja I'm going to Helwięc sprawdzę w trasie
co do ciekawostek to butla w koło zainstalowana najmniejsza a wystaje około 5cm
blaze007,
Migaz sam zaproponowal Ci staga premium czy to było Twoje zyczenie?
A czemu zdecydowałeś się na STAGa Premium? A nie na ISA?
A w sumie przez dogadywanie ceny...
tylko 100 zł więcej chcieli wtedy za premium
A szczerze to pan Andrzej i tak powiedział że wyłączają te wszystkie opcje i robią sami mapy – bo wtedy mają najmniej roboty przy kalibracji...
Ot co... Na gazie już przeszło 4k km i nie narzekam ( 100km za 24zł
)
Dopisano 10 sie 2013, 22:48:
Jestem tylko ciekawy jednego kolego hubertgal
Gdzie zamontują tobie przełącznik... ja chciałem z lewej strony obok DSCoff, a podobno się nie dało ( chociaż na setkach fotek od innych gaziarzy jakoś wcisnęli tam ten guzik )
A szczerze to pan Andrzej i tak powiedział że wyłączają te wszystkie opcje i robią sami mapy – bo wtedy mają najmniej roboty przy kalibracji...
Ot co... Na gazie już przeszło 4k km i nie narzekam ( 100km za 24zł
Dopisano 10 sie 2013, 22:48:
Jestem tylko ciekawy jednego kolego hubertgal
Gdzie zamontują tobie przełącznik... ja chciałem z lewej strony obok DSCoff, a podobno się nie dało ( chociaż na setkach fotek od innych gaziarzy jakoś wcisnęli tam ten guzik )
ciut wcześniej
No, więc tłumacze się od razu 
Gaz właśnie zainstalowany
Wszystko elegancko, ładnie pozakładane (poza butlą, której jeszcze nie widziałem
), jeździ się elegancko. Mam wrażenie, że silnik nawet ładniej pracuje niż wcześniej 
Przełącznik założyli mi właśnie tam, koło ustawiania podświetlenia i DSC, na brzegu z lewej. Pomijam fakt, że do góry nogami
Ale nie o to chodzi
Jest ok, jak dla mnie, a jak mi się znudzi, to sobie inny zamontuje, ładniej 
Dopisano 22 sie 2013, 16:33:
Mały opis i zdjęcie tego jak to wygląda u mnie: viewtopic.php?f=332&t=157586&p=2691993#p2691993
Gaz właśnie zainstalowany
Przełącznik założyli mi właśnie tam, koło ustawiania podświetlenia i DSC, na brzegu z lewej. Pomijam fakt, że do góry nogami
Dopisano 22 sie 2013, 16:33:
Mały opis i zdjęcie tego jak to wygląda u mnie: viewtopic.php?f=332&t=157586&p=2691993#p2691993
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem Mazdy 3 i świeżo po zagazowaniu autka, natomiast jestem ciekaw opini mojej instalacji u bardziej doświadczonych kolegów
przystałem na to co zaproponował mi gazownik, bo ze mnie żaden fachowiec
elektronika- Stag4
wtryskiwacz- Barrcuda
reduktor- KME
wielozawór- tomasetto
cena kompletu z montażem 2100 zł w Radomiu
zastamawiam się taraz jak wypełnić przestrzeń bagażnika powstałą po wyjęciu plastikowej "wkładki"
może jakieś podpowiedzi??
Jestem nowym użytkownikiem Mazdy 3 i świeżo po zagazowaniu autka, natomiast jestem ciekaw opini mojej instalacji u bardziej doświadczonych kolegów
przystałem na to co zaproponował mi gazownik, bo ze mnie żaden fachowiec
elektronika- Stag4
wtryskiwacz- Barrcuda
reduktor- KME
wielozawór- tomasetto
cena kompletu z montażem 2100 zł w Radomiu
zastamawiam się taraz jak wypełnić przestrzeń bagażnika powstałą po wyjęciu plastikowej "wkładki"
może jakieś podpowiedzi??
- Od: 26 sie 2013, 15:29
- Auto: Mazda 3 2.0 Sport Top
2005r.
Oczywiście!
Ja i paru kolegów wypełniało bagażnik taką pianką jak ta:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3534186313
Ja wypełniłem dokładnie tą i została mi ponad połowa, więc jeśli byś chciał, to zapraszam, chętnie się jej pozbędę za pół ceny
U blaze007 w wątku o jego M3 widać jak sobie z tym poradził. Ja zrobiłem podobnie.
viewtopic.php?f=332&t=160687
Ja i paru kolegów wypełniało bagażnik taką pianką jak ta:

Ja wypełniłem dokładnie tą i została mi ponad połowa, więc jeśli byś chciał, to zapraszam, chętnie się jej pozbędę za pół ceny
U blaze007 w wątku o jego M3 widać jak sobie z tym poradził. Ja zrobiłem podobnie.
viewtopic.php?f=332&t=160687