Brak Światła przeciwmgłowego.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez sysio1 » 20 lip 2013, 15:25

Witam.
Mam w mojej mazdzie taki problem ze od poczatku gdy ja kupiłem nie świeci mi tylne światło przeciwmgłowe.
Pierwsze co przyszlo mi na mysl to zmiana zarówki, ale dalej nie działa.
Po przełączeniu włącznika w manetce na konsoli wyświetla sie kontolka o załączeniu tego światła, ale gdy sprawdzalem napiecie w kablach przy lampie to jest go brak.
Bezpieczniki, gdy sprawdzałem to chyba tez były w porządku (może wiecie który dokładnie jest odpowiedzialny za te światło bo ja sprawdzałem kazdy po kolei probowka).

Drugie pytanko jest takie, że chyba klosz tego swiatla powinien być czerwony, a ja mam bialy tak jak od swiatel cofania. ( jak na załączonych zdjęciach)
Ladniej to wyglada niz jedno biale, a drugie czerwone, ale w takim razie zarówkę bede chyba musial miec koloru czerwonego.
Czytałem, gdzies ze wersje amerykanskie nie mialy tego rodzaju swiatel bo nie jest to u nich wymagane i obie lampy swiecily jako cofania, ale u mnie cofania swieci tylko jedna prawa.

Nie mam pojęcia ktoredy są prowadzone przewody odpowiadające za te światło czyli czerwony i czarny od oprawki, moze jest jakas mozliwosc inaczej podpiac to wszystko, zeby tylko swiecilo bo zawsze robia mi problemy na przegladzie tylko o te swiatlo.

Moze macie jakies dobre rady albo mieliscie podbne problemy?

Z góry za wszystkie odpowiedzi dziekuje :)
Załączniki
1 czerwona.jpg
Tak chyba powinna wyglądać lampa przeciwmgłowa.
2 biala.jpg
A takie lampy z tyłu mam ja.
Początkujący

Od: 23 sie 2012, 16:19
Auto: Mazda 3 BK14, 2004r, 2.0 i, 16V (150KM) TOP

Postprzez some1 » 20 lip 2013, 22:07

Klosz w europejskim aucie faktycznie powinien być czerwony, ale widzę że masz auto trochę pomodzone przez poprzedniego właściciela (nieseryjny spoiler, antena typu shark-fin). Wymiana klosza na biały to nie jest trudna sprawa i parę osób na forum też tak przerobiło auta.

Bezpiecznik tylnego przeciwmgłowego, hmmm, zerknąłem w instrukcję i nie widzę takiego. Jest tylko od przednich przeciwmgłowych (nr. 20) i świateł tylnej lewej lampy (nr. 81, w skrzynce pasażera).
Forumowicz

Od: 4 lip 2010, 17:47
Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF TOP '07

Postprzez sysio1 » 31 lip 2013, 13:23

zadne z tych aut w poscie nie jest moje, wrzucilem tylko fotki z neta zeby pokazac jak u mnie wyglada a jak powinno byc. ja u siebie antene mam oryginalna nic nie modzone, spoilera tez nie mam. no wlasnie tak jak mwoie sprawdzalem wszystkie bezpieczniki i wszytskie wydawaly mi sie dobre. przednie halogeny swieca, tylna lewa lampa dziala bez zarzutów.
Początkujący

Postprzez beny1984 » 1 sie 2013, 22:32

Tutaj masz link do autentycznej wersji USA spec (sam w niej siedziałem pod koniec 2012 roku – i jeszcze się nie sprzedała od tamtego czasu...czary??). Przyjrzyj się na dwóch zdjęciach tylnej klapy – amerykańce nie mają światła przeciwmgielnego. Więc masz chyba wstawioną lampe od amerykańca i nie podpięte przewody bo byc może elektrycznie nie dało się tego tak rozwiązać (wiem, że są jakieś problemy przy przerabianiu lamp tylnych z USA spec na EU spec) <oczko>

link: http://otomoto.pl/mazda-3-zarejestrowan ... 59434.html
Forumowicz

Od: 20 kwi 2009, 12:36
Auto: Mazda3 BK 2.0 LF17 TOP SPORT Aero '04
była: Mazda323F BJ 1.5 ZL-DE '99

Postprzez sysio1 » 5 sie 2013, 15:02

Nom wlasnie sa tam doczepione jakies przewody z tym ze nie ma w nich napiecia wcale:/ nie wiem skad ida i nie wiem nawet ktoredy leca te wszystkie przewody zeby krok po kroku jakos moze do tego dojsc. a moze ktos juz sie bawil z takimi przerobkami i wie jak to zrobic zeby dzialali bo jak pisalem wczesniej mam problemy na stacjach kontroli i nie chca mi podbijac przegladu.

Dopisano 5 sie 2013, 15:04:

kontrolka na tablicy zegarow sie zapala i wszytskie przelaczniki sa tak wiec jakas instalacja od tego musi isc.
Początkujący