Rozrząd – oryginalny czy podróbka? Dyskusja wspólna dla BA/BH
Przez korek oleju nie widac rozrządu. Trzeba zdjąć osłonę rozrządu.
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
RF2A
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Rozrząd jest na pasku a pawcio1017 pyta o rolki od rozrządu.
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
RF2A
Sa tylko 2 mozliwosci w z5. Albo rozrzad przedliftowy albo poliftowy. Przez korek mozna dojrzec na upartego czy jest lancuszek laczacy walki (przedlift) czy go nie ma (polift). Reszty chyba nie trzeba tlumaczyc.
-
Przemek323c
Przemek wlasnie o to mi chodzilo, ze moze jednak jakies roznice minimalne (np. W pokrywie zaworow) sa. Ale skoro nie ma to musze pokombinować i sprobowac dojrzec ten lancuszek przez wlew a jak nie to juz rzeczywiscie ostatecznie zrzuce ta pokrywe. Jeszcze ku scislosci bo troche sie pogubilem – jesli jest lancuszek (przedlift) to znaczy ze mam dwie rolki + napinacz (oznacza drozszy rozrzad)?

Wiatm:)
Czy będzie to dobry zestaw dla Madzi ?
Ps. Czy rozrząd w wersji poliftowej różni się czymś ?
Pasek rozrzadu Powergrip 125/22, rolka prowadzaca Febi Germany, rolki paska rozrzadu Ruville Germany, uszczelka pokrywy zaworow Elring Germany, pompa wody Thermotec .
Czy będzie to dobry zestaw dla Madzi ?
Ps. Czy rozrząd w wersji poliftowej różni się czymś ?
Pasek rozrzadu Powergrip 125/22, rolka prowadzaca Febi Germany, rolki paska rozrzadu Ruville Germany, uszczelka pokrywy zaworow Elring Germany, pompa wody Thermotec .
Polift a przedlift różni się długością paska.
Osobiście polecam zapytać o zestaw w firmie carspeed.
Osobiście polecam zapytać o zestaw w firmie carspeed.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Pasek kup Oryginał, rolki mogą być Ruville z uwagi iż w opakowaniu przyjdzie oryginał czyli NSK, KOYO lub NTN, uszczelka pokrywy też Oryginał tak samo jak sprężynka napinacza, pompa wody GMB.
To już decyzja należy do Ciebie czy zmieniać pompę, jeśli wybrał byś GMB to cena jest tak niska ze warto dorzucić tą stówkę i mieć teoretycznie spokój na kolejne ponad 100k km 
Witam.
To pierwszy raz kupuję rozrząd i tu mam małe pytanie
http://allegro.pl/rozrzad-pompa-mazda-3 ... 80771.html
Firmy chyba okej? 100% pozytywnych komentarzy tylko jakoś tanio się wydaję?
W "japończyku" u mnie powiedzieli za rozrząd ~450zł (te same firmy)
Jeszcze zapytam kolegi, bo jego ojciec jest mechanikiem i często bierze od nich to może dadzą jakieś zniżki i jak by wyszło załóżmy 400zł no to kupię pewnie tu na miejscu, ale jeśli nic nie opuszczą to myślicie, że warto kupić z allegro?
370zł to kusząca cena trzeba przyznać
p.s
jakieś uwagi co do wymiany rozrządu?
Dodam, że Madzia z 96r 1.5
To pierwszy raz kupuję rozrząd i tu mam małe pytanie

Firmy chyba okej? 100% pozytywnych komentarzy tylko jakoś tanio się wydaję?
W "japończyku" u mnie powiedzieli za rozrząd ~450zł (te same firmy)
Jeszcze zapytam kolegi, bo jego ojciec jest mechanikiem i często bierze od nich to może dadzą jakieś zniżki i jak by wyszło załóżmy 400zł no to kupię pewnie tu na miejscu, ale jeśli nic nie opuszczą to myślicie, że warto kupić z allegro?
370zł to kusząca cena trzeba przyznać
p.s
jakieś uwagi co do wymiany rozrządu?
Dodam, że Madzia z 96r 1.5
- Od: 29 wrz 2013, 16:25
- Auto: 323F BA 1.5 96r
Warto kupić oryginalny pasek na pewno. Nie jest wiele droższy a 30tysięcy plus jest. Ja kiedyś wymieniłem rozrząd za 350zl a oryginały zaś widziałem za 460 I żałowałem. Cena bez pompy wodnej.
Witam
Czeka mnie wymiana rozrządu , zastanawiam się jakiej firmy najlepiej kupić , szukam coś porządnego ( robie sporo km ) .
Podobne pytanie , odnośnie uszczelki pod pokrywą zaworów , chodzi o to , że obecnie mam wyciek , wiadomo czeka mnie wymiana , ale słyszałem , że są dwa rodzaje uszczelek do mojej Madzi , metalowa i jakaś papierowa

Oczywiste jest , że będę chciał , tą pierwszą , coś czytałem , że jest dużo lepsza, pytanie , gdzie mogę owe części zamówić.
Proszę o jakieś namiary na pw , lub w komentarzach.
Jeżeli był by ktoś z lubuskiego , kto ogarnia ( BA / BH ) to chętnie się spotkam , by pozyskać info
Pozdrawiam Świeżak z lubuskiego heh

EDIT by Marek: Proszę na przyszłość stosować nazewnictwo tematów zgodne z regulaminem!
Czeka mnie wymiana rozrządu , zastanawiam się jakiej firmy najlepiej kupić , szukam coś porządnego ( robie sporo km ) .
Podobne pytanie , odnośnie uszczelki pod pokrywą zaworów , chodzi o to , że obecnie mam wyciek , wiadomo czeka mnie wymiana , ale słyszałem , że są dwa rodzaje uszczelek do mojej Madzi , metalowa i jakaś papierowa
Oczywiste jest , że będę chciał , tą pierwszą , coś czytałem , że jest dużo lepsza, pytanie , gdzie mogę owe części zamówić.
Proszę o jakieś namiary na pw , lub w komentarzach.
Jeżeli był by ktoś z lubuskiego , kto ogarnia ( BA / BH ) to chętnie się spotkam , by pozyskać info
Pozdrawiam Świeżak z lubuskiego heh
EDIT by Marek: Proszę na przyszłość stosować nazewnictwo tematów zgodne z regulaminem!
Ostatnio edytowano 19 cze 2016, 14:15 przez Marek 161BD081, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawa tematu
Powód: Poprawa tematu
Bezprym32 napisał(a):Podobne pytanie , odnośnie uszczelki pod pokrywą zaworów , chodzi o to , że obecnie mam wyciek , wiadomo czeka mnie wymiana , ale słyszałem , że są dwa rodzaje uszczelek do mojej Madzi , metalowa i jakaś papierowa![]()
Gdzie takie cuda wyczytałeś?
Uszczelka jest tylko gumowa. Zamiennik kosztuje około 40zł, a oryginał około 80zł. Polecam tą drugą opcję.
- Od: 12 paź 2008, 22:43
- Auto: 323f BA 1.8 TURBO '96
Jeżeli robisz sporo kilometrów to polecam rozrząd oryginalny który nie jest przesadnie droższy od zamiennika z tym że pompę już lepiej kupić znamienną bo oryginał niestety jest drogi. Ja mam pompę firmy Dolz.