Elektryczne szyby GE – problemy, pytania, awarie

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Peedro » 27 lip 2013, 20:38

Chciałbym tylko dodać dla potomnych, że wiązki drzwi między Europą a Cronosem się różnią – we wtyczce wszystkie przewody są tak jakby odbiciem lustrzanym. Montowałem szyby z Cronosa właśnie i musiałem kable przekładać. Poza tym różnią się wtyczki m.in do centralnego czy do lampek w drzwiach.
Początkujący

Od: 26 mar 2012, 23:12
Auto: Mazda 626GE/ 1,8 90PS/ 95 rok.

Postprzez KUZAJ » 27 wrz 2014, 17:52

Witam potrzebna mi pomoc. Odłączyłem dzisiaj akumulator w swojej MX-6 i po podłączeniu przestał działać mi mechanizm prawej szyby :( :( . Jak rozwiązać ten problem.
Kuba
Moderator

Od: 2 sty 2012, 23:33
Auto: Było:
VW Polo 6n 1.3 1995r.
Ford Probe 2.5 V6 DOHC 24 VALAVE 1994r
MX-6 2.5i-V6 DOHC 24-VALVE
1991r
Jest: BMW E46 M52TU25 1998r.

Postprzez mardek » 28 paź 2014, 16:00

Panowie mam problem, myślałem nad założeniem elektrycznych szyb w mojej 626 [ 93' 1.8 benzyna ].
Kupiłem wiązki drzwi, sterowniki i mechanizmy. Po podłączeniu wiązki tak na "lewo", czyli nie umieszczając jej w drzwiach i podpinając tylko sterownik i mechanizm podnoszenia szyby nie było żadnej reakcji.
Z tego co udało mi się wyczytać na forum, w samym nadwoziu powinny być puszczone odpowiednie kable i sam podmiana wiązek w drzwiach wystarczy.
Teraz wpadło mi do głowy aby na nowej wiązce sprawdzić napięcie i już będę wiedział ale mimo wszystko mam pytanie. Czy nawet gdybym musiał dokładać resztę kabli to jest to wykonalne czy skórka za wyprawę ?
Ewentualnie ktoś posiada jakiś schemat jak sprzężone są ze sobą sterowniki szyb i skąd poprowadzone jest zasilanie ?

EDIT:
Sprawdziłem dziś i po podpięciu nowych wiązek działa centralny zamek i cała reszta natomiast silniczek szyb ani drgnie, zero napięcia. Bezpiecznik jest nie spalony. Zdziwiło mnie, że w starych wiązkach było wyjście na elektr. lusterka mimo, że mam w samochodzie zwykłe.
Ktoś ma jakiś pomysł jak to podpiąć ?
Forumowicz

Od: 7 wrz 2014, 02:00
Auto: Mazda Xedos 9 2,5 V6 24V 167KM 1999r.

Postprzez noxes » 29 paź 2014, 22:17

Zacznijmy od tegow których drzwiach to podłączałeś- jeśli w innych niż drzwi kierowcy to Ci nie zadziała. Podłacz drzwi kierowcy i sprawdź.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Forumowicz

Od: 19 gru 2009, 22:23
Auto: AUDI A4 B6 1.8T

Postprzez mardek » 30 paź 2014, 00:18

Od drzwi kierowcy zacząłem i dla pewności podpiąłem nawet we wszystkich naraz.
Nie wiem od czego jest kostka pod fotelem kierowcy ale chyba ma coś wspólnego z szybami i ona też jest wpięta. Jedyny bezpiecznik od szyb jest w skrzynce w środku ?

Pytanie z innej beczki, jak wyciągnąć te kostki z słupków ? Przy próbie bylem blisko ich wytargania na "Hulka".
Na bezpieczniku nie ma napięcia co wskazuje, że w mojej Madzi nie ma instalacji pod elekt szyby ale żeby być pewnym chciałem sprawdzić jeszcze czy w słupkach też brakuję kabli.

Nikt z was nie ma pojęcia jak to ugryźć bo u mnie skończyły się pomysły a zaczęły zbierać nerwy. Jeżeli nic się nie uda to mam do sprzedania pełną elektrykę na wszystkie 4 drzwi <zawstydzony>
Forumowicz

Od: 7 wrz 2014, 02:00
Auto: Mazda Xedos 9 2,5 V6 24V 167KM 1999r.