Hej, posiadam mazde 3 1,6 benzynka, ostatnio jechalem na trasie i wyprzedzalem tiry.
Jechalem na 4 biegu i krecilem go powyzej 5tys obrotów, i chcialem wrzucic 5tke, i nie chciala mi wejsc ta 5tka, tak jakby lewarek byl gumowy i tego biegu nie bylo, zwolnilem troche i 5 juz weszla, Troche sie zdenerwowalem bo to w sumie dosc niebezpieczna sytuacja, szukac 5-biegu na lewym pasie. Mazda ma 120 tys przebiegu potwierdzonego wydrukiem z aso. I czasami tez mam problemy zeby wrzucic wsteczny. Reszta biegów łącznie z 5tką wchodzi malym paluszkiem przy normalnych obrotach. Tak czytalem ze to moze byc synchronizator, ale w sumie to sie nie znam, czy ktos tutaj z kolegów/kolezanek mial podobny problem ?
mazda 3, nie wchodzi 5 przy wysokich obrotach
Strona 1 z 1
Miałem podobny problem ale nie w maździe, okazało się że padły wybieraki a skrzynia jest ok – znacznie tańsza opcja. Nie wiem jak dokładnie to wygląda M3 ale ktoś pisał na forum że są to jakieś linki może sprawdź najpierw mechanizm zmiany biegu.
dzieki za odpowiedz, okazalo sie ze chyba nie umialem wrzucic 5tki bo pojechalem jeszcze raz sprawdzic, i na 4ce do 150km/h potem 5 i weszla gladko, probowalem potem jeszcze pare razy i bylo ok, takze sam nie wiem z czym mialem problem, w kazdym razie dzieki. Mazda dziala dobrze 
- Od: 22 lip 2013, 09:06
- Auto: mazda 3 bk 1,6 benz 2008
Strona 1 z 1