Witam,
A mojej Mazdzie walcze ze stukami dochodzącymi z prawego nadkola. Wymienione zostały już tuleje wahaczy, łączniki i poduszki stabilizatorów, a ostatnio poduszki pod amortyzatorami.
Jednak cały czas z prawej strony dochodzą głośne głuche uderzenia gdy najadę na np próg zwalnający lub wjadę w głębszą dziurę.
Co dziwne zawieszenie z prawej strony nie zawsze hałasuje tzn: przejezdzam przez próg zwalniający z niewielką prędkością i słychać mocne głuche uderzenie z prawej strony, po 10 metrach jest kolejny próg zwalniający i po najechaniu jest już cisza.
Podejrzenia padły na amortyzator (prawa strona po dociśnięciu i puszczeniu bujnie się jeden raz, z lewej strony nie ma takiego efektu).
Czy uszkodzony amortyzator może wiec powodować takie stukanie w zawieszeniu?
Drugie moje pytanie – jakie amortyzatory kupić by auto nie było takie sztywne (zależy mi bardziej na komforcie niż na prowadzeniu) ?
Uszkodzony amortyzator,a stukanie
Strona 1 z 1
Odnośnie amorów poczytaj tutaj viewtopic.php?f=471&t=127269&start=600 Zależnie od tego jak mocno jest wybity amor tak dzwięk stukania może ci się zmieniać Oryginalne są olejowo gazowe musiał byś szukać typowo gazowych pod nasz model w tedy auto będzie miększe ale osobiście nie założył bym gazowych nie lubię jak auto się ugina w zakrętach.
Różne są polecane najczęściej sachs albo kayaba (KYB). Sam mam z przodu te KYB i wczoraj akurat miałem przegląd po niecałym roku 92% przednie, tył dalej oryginał 197tyśprzebiegu 82i83% sprawności
Różne są polecane najczęściej sachs albo kayaba (KYB). Sam mam z przodu te KYB i wczoraj akurat miałem przegląd po niecałym roku 92% przednie, tył dalej oryginał 197tyśprzebiegu 82i83% sprawności
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Tak masz racje mój błąd. pomyliłem kolejność według twardości gazowo-olejowe są twardsze od olejowych jak by nie było ja bym miękich nie zakładał.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
Można w ogóle dostać same olejowe do Mazdy 3? Trochę szukałem i w zasadzie wszystkie na przód to właśnie olejowo-gazowe.
Mam felgi 17" i tym bardziej czuć sztywne zawieszenie Mazdy, dlatego pomyślałem o jakichś miększych amortyzatorach (skoro mam już wymieniać). Może ktoś może polecić jakieś olejowo-gazowe, które były by w miarę miekkie ?
Mam felgi 17" i tym bardziej czuć sztywne zawieszenie Mazdy, dlatego pomyślałem o jakichś miększych amortyzatorach (skoro mam już wymieniać). Może ktoś może polecić jakieś olejowo-gazowe, które były by w miarę miekkie ?
Chyba najlepszym rozwiązaniem było by poszukać w zakładach/sklepach typowo tuningowych może oni by dobrali coś odpowiedniego.Pewnie dodatkowo polecili by ci i zmianę sprężyn. Raczej do mazdy zamienniki będą gazowe
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
aingeru napisał(a):Można w ogóle dostać same olejowe do Mazdy 3? Trochę szukałem i w zasadzie wszystkie na przód to właśnie olejowo-gazowe.
Albo przyzwyczaić się, że na "kocich łbach" jeździmy wolniutko na dwójeczce, aby aby...
- Od: 20 kwi 2009, 12:36
- Auto: Mazda3 BK 2.0 LF17 TOP SPORT Aero '04
była: Mazda323F BJ 1.5 ZL-DE '99
Strona 1 z 1