Witam,
Prośba o pomoc.
W momencie dodawania gazu występują (nie zawsze) takie skrzypienia/tarcia. Są one cykliczne tak jakby co obrót koła. Czym szybciej jadę to są częściej. Gdy jadę bardzo wolno nie słychać tego. Dodam, że w momencie puszczenia gazu bez wciskania sprzęgła zanika to – gdy znów dodaję gazu powraca. Zauważyłem również że nie występuje to w momencie skrętu w prawo – jest tylko przy jeździe na wprost i przy skręcie w lewo. Na luzie również nie występuje. Gdy stoję w miejscu i naciskam gaz również tego nie ma. Dodam, że moim zdaniem to słychać z przedniej części auta.
Byłem u mechanika i potwierdził, że to słyszy, ale po przeglądzie przedniej części auta nic nie znalazł co mogło by powodować te skrzypienie/tarcie. Sugerował mi, że może to coś ze skrzynią biegów. Wspominał również, że mam już słabiutkie tarcze i klocki hamulcowe.
A! Może to też ważne. Jeszcze parę dni temu słychać było tylko takie głuche stukanie – również cykliczne. Teraz zamieniło się to właśnie w takie skrzypienie/tarcie.
Prośba o pomoc. Niedługo wakacje i chciałbym gdzieś pojechać :–)
Premacy skrzypienie przy dodawaniu gazu
Strona 1 z 1
Yard,
Może i tak, ale nie pasuje mi w tym wszystkim jeden fakt. To skrzypi podczas jazdy przy dodawania gazu na biegu. Na luzie i na biegu bez dodawania gazu tego nie ma. Czyli tarcze i klocki chyba to nie to, ale może się mylę.
Może i tak, ale nie pasuje mi w tym wszystkim jeden fakt. To skrzypi podczas jazdy przy dodawania gazu na biegu. Na luzie i na biegu bez dodawania gazu tego nie ma. Czyli tarcze i klocki chyba to nie to, ale może się mylę.
- Od: 10 sie 2007, 23:40
- Auto: Premacy 1,8, 12.2001
Przeguby ponoć OK. tak mówi mechanik.
Jak dodaję gazu podczas postoju nie występuje to. Gdy jadę na luzie też tego nie ma. Muszę sprawdzić jak jest gdy przyspieszam z górki – dam znać.
Dodatkowa wskazówka:
Gdy dodaję gazu delikatnie i auto rozpędza się delikatnie to nie występują objawy (przejeździłem dzisiaj tak cały dzień).
Generalnie to występuje tylko gdy dodaję mocno gazu. Gdy wjeżdżam pod stromą górkę i muszę mocniej przycisnąć gazu to wtedy jest masakryczne skrzypienie/tarcie.
Jak dodaję gazu podczas postoju nie występuje to. Gdy jadę na luzie też tego nie ma. Muszę sprawdzić jak jest gdy przyspieszam z górki – dam znać.
Dodatkowa wskazówka:
Gdy dodaję gazu delikatnie i auto rozpędza się delikatnie to nie występują objawy (przejeździłem dzisiaj tak cały dzień).
Generalnie to występuje tylko gdy dodaję mocno gazu. Gdy wjeżdżam pod stromą górkę i muszę mocniej przycisnąć gazu to wtedy jest masakryczne skrzypienie/tarcie.
nikola2006 napisał(a):Gdy wjeżdżam pod stromą górkę i muszę mocniej przycisnąć gazu to wtedy jest masakryczne skrzypienie/tarcie.
A moze to wydech ? Moze charczy ktorys z tlumikow ?
I byc moze dlatego objawy masz tylko pod obciazeniem, jak musi przechnac sporo spalin.
A moze poczatki problemow z turbina ?

Witam,
Odnosząc się do mojego powyższego opisu problemu.
A czy może to być problem z piastą?
Odnosząc się do mojego powyższego opisu problemu.
A czy może to być problem z piastą?
Witam.
Ja też muszę oznajmić iż od pewnego czasu mam podobne skrzypienie gdzieś w przednim zawieszeniu.
Skrzypnięcie to występuje tylko i wyłącznie gdy impulsowo dodaje gazu czyli głównie przy zmianie biegów.
Podczas jazdy żaden dźwięk nie występuje.
W tym tygodniu kończy mi się przegląd to może Panowie ze stacji kontroli coś zauważą to się podzielę informacją.
Ja też muszę oznajmić iż od pewnego czasu mam podobne skrzypienie gdzieś w przednim zawieszeniu.
Skrzypnięcie to występuje tylko i wyłącznie gdy impulsowo dodaje gazu czyli głównie przy zmianie biegów.
Podczas jazdy żaden dźwięk nie występuje.
W tym tygodniu kończy mi się przegląd to może Panowie ze stacji kontroli coś zauważą to się podzielę informacją.
- Od: 20 cze 2010, 06:25
- Auto: Mazda Premacy 1,8 Benzyna, 101 KM, 2002 rok prod.
say napisał(a):No dobra Panowie/Panie. Tak sobie czytam wasze dywagacje i nie widzę jednego pytania/sugestii.
Nikola2006, czy dokręcenie kół było sprawdzane?
Koła dokręcone.
może w którymś łożysku wysechł smar, miałem tak kiedyś w jednym aucie, skrzypiało cyklicznie podczas skrętu w lewo (np na rondzie) jeżeli jechałem sam a auto było na rezerwie, okazało się że to tylna lewa piasta choć luzu na łożysku jeszcze nie miała
- Od: 24 lut 2008, 12:20
- Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.
Hej,
dzisiaj byłem u kolejnego mechanika (z polecenia) i oznajmił mi, że widział kiedyś podobny przypadek u znajomego mechanika i okazało się, że to było jakieś łożysko przy skrzyni biegów czy coś takiego (nie zrobił mi tego, bo się nie bawi skrzyniami biegów).
Co o tym myślicie? Może to faktycznie to.
dzisiaj byłem u kolejnego mechanika (z polecenia) i oznajmił mi, że widział kiedyś podobny przypadek u znajomego mechanika i okazało się, że to było jakieś łożysko przy skrzyni biegów czy coś takiego (nie zrobił mi tego, bo się nie bawi skrzyniami biegów).
Co o tym myślicie? Może to faktycznie to.
Strona 1 z 1