Witam wszystkich.
Chciałbym się poradzić w sprawie niepokojących odgłosów pochodzących z wnętrza mojej Madzi.
Przeszukałem dużą część forum w poszukiwaniu podobnych stuków, bez rezultatu.
Zjawisko występuje z reguły zaraz po odpaleniu na zimnym silniku (raz na 10-15 rozruchów). Trwa około 20 sekund. Raz stuka wolniej innym razem szybciej. Nie ma znaczenia czy odpalam silnik z wciśniętym sprzęgłem czy nie. Ponowne wciskanie sprzęgła nie powoduje żadnych zmian, jedynie na pedale sprzęgła daje się wyczuć drganie w rytm stuków. Wrzucenie biegu i ruszanie powolne/szybkie nic nie zmienia, jak gdyby po prostu musiało przeskoczyć/stuknąć określoną liczbę razy i wtedy przestaje.
Mechanik twierdzi (nie słyszał stuków jedynie z mojej relacji wywnioskował) ze może to być łożysko wyciskowe sprzęgła.
Co Wy o tym sądzicie ?
Dodam że autko mam od Października 2012r. Jedyne co przy nim zrobiłem to wymiana oleju,filtrów oraz tarcz i kloców hamulcowych tylnych. No i oczywiście dobra instalacja gazowa ale to raczej nie ma znaczenia. Autko sprawuje się bez zarzutów jedynie opisany problem występuje co jakiś czas.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Stuki na zimnym silniku
Strona 1 z 1
Witam. Jestem tutaj nowy wiec każdego pozdrawiam i bylbym wdzięczny za odpowiedzi. Mam Mazde 6 2.0 benzyna +lpg 147km 2007r mój problem polega na tym że jak auto postoi cała noc to strasznie mi puka w okolicy pokrywy zaworow(albo mi się wydaje że tam) natomiast jak pochodzi z 1-2 min to juz jest cicho tak samo jest jak silnik ciepły to zadnego pukania nie slychac,i moje pytanie czy to jest wina popychaczy czy łańcuszka rozrządu? Dziekuje
- Od: 2 maja 2017, 20:30
- Auto: Mazda 6 2007 hatchback 2.0 benzyna +lpg 147km
Strona 1 z 1