Mazda6 (GJ) – Nasze wrażenia i opinie

Mazda6 GJ (2012– 2016) / Mazda6 GL (2016- )
PostTen post został usunięty przez miko17 1 lip 2013, 21:46.
Powód: dwa razy wysłałem to samo

Postprzez miko17 » 1 lip 2013, 21:51

Moja mazda podobno już dopłyneła. Z tego co piszecie pewnie tym samym statkiem co wasze. Byłem w saonie i dowiedziałem się, że odbiór najwczesniej 20 lipca. A teraz zależy mi na odbiorze do 13 lipca. Może wiecie skąd te różnice w terminach odbioru. Czy sadzicie, że jest szansa na odbiór do 13 lipca.
Początkujący

Od: 18 mar 2013, 20:51
Auto: Od 25.07.013 Mazda 6 GJ Skypassion 2.0 165 sedan Jet Black Off White Navi

Postprzez skypassion » 1 lip 2013, 22:23

ja dzisiaj w okolicach Piotrkowa TRybunalskiego widziałem calutką lawetę pełną Madziurek i myślałem że jedna może być moja bo zamawiałem w Łodzi ale nikt nie dzwoni jakaś taka cisza :(

Dopisano 1 lip 2013, 22:26:

netcoding napisał(a):Ja też już dziś dzwoniłem i dziś lub jutro już ma dojechać do dealera :) w piątek/sobota odbiór <jupi>

w coś sobie doposażyłeś swój sprzęt bo z tego co widzę to mój wybór 2,5 skypassion
Początkujący

Od: 8 kwi 2013, 22:06
Auto: Mazda 6GJ 2,5litra 192km
2013

Postprzez netcoding » 1 lip 2013, 23:19

Doposazylem o nawigację, nakladki progowe, listwe ochronną zderzaka, dywaniki welurowe i gumowe oraz mata bagażnika :) dziś dostałem ok 16 potwierdzenie ze mazda juz jest w salonie <jupi> i w piątek odbiór <jupi> także te kilka nocy będzie ciężkie :)

Co do różnic w odbiorze nie mam pojęcia czemu tak jest. Może jest jakaś kolejka dostaw do dealerów.
Tworzenie stron www, CMS – zapraszam http://www.netcoding.pl
Forumowicz

Od: 18 paź 2010, 18:37

Postprzez skypassion » 1 lip 2013, 23:32

oj będzie ciężko chociaż jak pomyślę że czekam od lutego to czas [tiiit] :)
Początkujący

2013

Postprzez Ci3chy » 2 lip 2013, 12:01

Panowie co ile wysyłane są statki z mazdami do Europy? Pytam bo czytałem na forum że co 3 miesiące natomiast Wy piszecie że Wasze auta są już w Antwerpii natomiast mój dealer(Mazda Odyssey) twierdzi że moja dopiero piątego lipca będzie w Antwerpii.
Czy to możliwe aby co tydzień przypływał nowy statek z dostawą?
Początkujący

Od: 2 lip 2013, 11:57
Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT 2013r.
SkyPASSION – Jet Black
kombi

Postprzez hugree » 2 lip 2013, 12:09

Ja mam z kolei termin na dzisiaj. Dziwna sprawa. Podobno statki płyną raz na 3 tyg.
Początkujący

Od: 1 maja 2013, 09:15
Auto: Mazda 6 2.5L

Postprzez Ci3chy » 2 lip 2013, 14:05

Hmm, to skoro przychodzą co 3tyg to dziwne że kolega kryniu69 wczoraj miał już autko w Antwerpii a moje ma być dopiero w piątek.

kryniu69 czy statek z Twoim autem przypłyną wcześniej czy dealer podał Ci datę 01.07 jako datę dostarczenia auta do Antwerpii?
Początkujący

SkyPASSION – Jet Black
kombi

Postprzez netcoding » 2 lip 2013, 16:17

Z tego co ja wiem to statek jest raz na 3 miesiące, ale może się mylę. Bo jak by mi się nie udało załapać na swoją wersję to dopiero wrzesień/październik.

A 3 tygodnie to statek płynie z Hiroshimy :) to wiem na pewno bo śledziłem :)

Od momentu pojawienia się auta w porcie, cała procedura dostarczenia do dealera trwa jeszcze 2 tygodnie, cła, transport itd.

Moja miała być na 10 lipca a już wczoraj pojawiła się w salonie. Także różne daty wynikają z zapasu czasu jaki dodaje sobie salon, bo jak się opóźni maja CI zrekompensować czas oczekiwania lub auto zastępcze.
Tworzenie stron www, CMS – zapraszam http://www.netcoding.pl
Forumowicz

Od: 18 paź 2010, 18:37

Postprzez miko17 » 2 lip 2013, 16:29

Tak jak Ci3chy ja też odbieram samochód z Mazda Odyssey. Dzisiaj dzwonili z pytaniem, czy u nich ubezpieczam. Termin odbioru prawdopodobnie 19 lipca. Także Ci3chy może razem będziemy odbierać samochody. <jupi>
Początkujący

Od: 18 mar 2013, 20:51
Auto: Od 25.07.013 Mazda 6 GJ Skypassion 2.0 165 sedan Jet Black Off White Navi

Postprzez kryniu69 » 2 lip 2013, 20:26

Ci3chy napisał(a):Hmm, to skoro przychodzą co 3tyg to dziwne że kolega kryniu69 wczoraj miał już autko w Antwerpii a moje ma być dopiero w piątek.

kryniu69 czy statek z Twoim autem przypłyną wcześniej czy dealer podał Ci datę 01.07 jako datę dostarczenia auta do Antwerpii?

Dealer Mazda Odyssey wczoraj poiformował mnie, iż Mazda jest ładowana na lawetę w Antwerpii (statek mógł przypłynąć wcześniej, tego nie wiem).
Dziś moja Mazdeczka jest już w salonie. Załatwiam wszystkie formalności (leasing) i w przyszłym tygodniu wyjeżdżam laleczką z salonu. Gdybym płacił od ręki odbiór zarejestrowanego samochochodu z salonu w piatek/sobotę byłby realny.
pozdrawiam!!!
Początkujący

Od: 20 maja 2013, 22:31
Auto: Mazda 6 2.0 Sky Passion. 07.2013

Postprzez Parayasio » 2 lip 2013, 21:33

Siema

No to już po 1-szym przeglądzie powiem Wam tak nowa 6-tka to naprawdę dobry wóz po turbulencjach z eloopem nadal budzi emocje na ulicy a mnie cały czas nie pozbawia uśmiechu na mordzie.....Inaczej mówiąc jest cool co do jakości wykończenia zawsze się można przypiąc niemniej nie jest źle.....ale jak chcesz psa uderzyć kij się zawsze znajdzie. Spalanie mojego diesla cóż tutaj zależy ale więcej niż 8,5 l/100km mi nie wziął średnio w 7 się mieszczę co do Bose grającego na pokładzie cóż jak to Bose robią coś z niczego Ya$ ma wyczulone ucho 11 lat gry na trąbce powodują, że czlowiek dziwaczeje ha ha ha, osobiście pewnie zmienię to Bose na JBL w basserze w Łodzi dlaczego ano dlatego że charakterystyka Bose i przesterowanie basów nie leża w mojej naturze, ale to jak pisałem sprawa dyskusyjna i nikt nigdy nie będzie miał do końca racji.
Lakier cóż to zmora jest czarnuch zawsze jest brudny i ciężko dbać o taki lakier niemniej jak już go wypastujesz wtedy nie ma [tiiit] we wsi jest piękna i tyle.
Co do reszty cóż bagażnik duży miejsca z tyłu na dzieciaki starczą teściowa idealnie wpasowuje sie do bagażnika :–)
Co mnie mile zaskoczyło to ceny przeglądów Madzi jest git.

P.S Dzieś jeździłem MX-5 i wiecie co miałem jeszcze szerszego banana na gębie kurde tak se myślę, że gdybym zlikwidował żonie warzywnik w ogrodzie i postawił bym tam garaż dla rowerów to MX-5 idealnie mi sie tam wpasuje zaś rowery mogą stać na dworze :–)
pozdrawiam

Ya$
www.paraptaki.com

Od: 23 mar 2013, 20:02
Auto: Mazda 6 Czarnuch, klekot kombi automat, nowa z tym szyderczym uśmieszkiem

Postprzez Ci3chy » 2 lip 2013, 22:34

Ja na umowie mam odbiór do 23 lipca ale mnie dealer nic nie wspominał gdzie jest auto chociaż dzisiaj z nim mailowałem.

miko17 widzę że też masz w czarnym kolorze :D jak moja. Trochę się martwię jak moja będzie wyglądała w czarnym bo ja byłem zdecydowany na czerwoną i dealer proponował mi właśnie czarną w ciągu 4 tygodni lub czerwoną za 5 miesięcy. Więc tak trochę na przymus zdecydowałem się na ten kolor bo na czerwony nie chciało mi się czekać.
Początkujący

SkyPASSION – Jet Black
kombi

Postprzez tombien » 2 lip 2013, 22:46

Ci3chy napisał(a):Trochę się martwię jak moja będzie wyglądała w czarnym bo ja byłem zdecydowany na czerwoną i dealer proponował mi właśnie czarną w ciągu 4 tygodni lub czerwoną za 5 miesięcy. Więc tak trochę na przymus zdecydowałem się na ten kolor bo na czerwony nie chciało mi się czekać.

Ja ostatnio widziałem taką w salonie i robi super wrażenie – czarny kolor zawsze pasuje <jupi>
Poza tym w razie jakieś naprawy lakierniczej nie będziesz miał kłopotów z lakierem, tak jak byłoby to z soul red...
Obrazek

Wcześniej: GH 2.0 MZR-CD Top '08
Forumowicz

Od: 19 sty 2009, 21:12
Auto: Mazda 6 GJ 2.0 MT Sedan SkyPassion

Postprzez Leszkowy » 3 lip 2013, 10:01

Planowałem jak stuknie pierwsze 1000 km napisać opinię o tym modelu ale jak widzę wszystko już napisano ;P .

No może prawie wszystko więc w uzupełnieniu może także w potwierdzeniu dodam że :

samochód robi mega duże wrażenie swoim wyglądem. Wielu zainteresowanych podchodzi na ulicy i pyta jak się sprawuje czy też wyrażając swój podziw jak to Mazdzie udał się ten model :D .
Wenętrze bardzo mi się podoba ale to kwestia gustu więc nad tym nie będę się rozwodził.

Teraz o wadach:
W zasadzie dla mnie tylko jedna, o której już tu wspominałem tzn. wyciszenie auta. Można je poprawić (jak się dowiedziałem – bez utraty gwarancji). No i może to nie wada bo o tym wiedziałem ale faktycznie lakier jest bardzo podatny na zarysowania. Mam już drobne 2 powierzchniowe ryski na progach. Inni je nie widzą ale ja tak :] więc listwy podświetlane będą chyba koniecznością hahaha .

Celowe niedoróbki:
Napisałem celowe ponieważ jak dla mnie fabryka zostawiła je na lifting. No bo jak wytłumaczyć brak podświetlenia przycisków szyb z wyjątkiem jednego od szyby kierowcy (że niby projektant wnętrz nie zauważył jak projektował panel na drzwiach skoro jeden przycisk zrobił podświetlany ? Żart chyba ). W nocy jest to troszkę upierdliwe.
Ponadto brak: składanych lusterek z pilota, domykania szyb, kieszeni w drzwiach.
Ponadto troszkę rozczarowuje system Bose. Kręciłem ustawieniami ale gra wg mnie przeciętnie – no chyba , że są jeszcze jakieś inne opcje, których nie mam włączonych ;) . No i obraz z kamery mógłby być troszkę lepszej jakości.

Teraz zalety:
Samochód świetnie się prowadzi. Stworzony dla aktywnych kierowców <oczko> . Czuć lekkość prowadzenia , zmiana pasa ruchu to prawdziwa przyjemność <spoko> . Mam wrażenie jakbym prowadził dużo mniejsze auto. Pozycja za kierownicą dobra choć jak dla mnie fotel mógłby się dać obniżać jeszcze o jakieś 2 cm. Lubię siedzieć na podłodze . Silnik powoli wprowadzam w drugą fazę. Muszę przyznać, że ten 2.0/165 całkiem nieźle sobie radzi. No i te spalanie – jest rewelacyjne i co ważniejsze to od kierowcy zależy ile będzie spalał – nawet w mieście !. Wiem z doświadczenia, że w innych markach jest tylko różnica w miasto/trasa. Świetna manualna skrzynia. Chce się nią mieszać (choć czasem za delikatnie wciskam sprzęgło i muszę poprawić wprowadzenie biegu). Do sprzęgła jeszcze się przyzwyczajam ale zauważyłem , że płynna zmiana wychodzi jak samochód dynamicznie wkręca się na obroty.
Naprawdę dużo miejsca nawet z tyłu. Niedawno wiozłem 5 osób na pokładzie i bez problemu się wszyscy zapakowali. W lusterku wstecznym ścisku nie obserwowałem. Bagażnik płytki ale ustawny.
Ponadto podoba mi się system RVM – super działa szczególnie w tej dzungli warszawskiej. Nawigacja po aktualizacji jest naprawdę całkiem OK. Pierwszy raz robiłem trasę w PL bez automapy i było OK. Fajne jest to , że ostrzega o radarach nawet jak nie korzystasz z nawigacji. Fajne jest też to , że i-eloop w trasie zwraca zmagazynowaną energię do akumulatora (tak sądze) więc można powiedzieć mam dwa alternatory ;P . Automatyczne wyłączanie silnika da się wyłączać na życzenie – w korkach to konieczność.

Starałem się sprawdzić defekt drżącej maski&lusterek i u mnie jest to praktycznie niezauważalne (obserwowałem przy 160 km/h). Myślę , że mimo wszystko w innych warunkach pogodowych np. wiatr może być widoczne ze względu na cienkość blach. Czuć to przy ręcznym myciu <ok> .
Jest jeszcze pare innych zalet ale może już starczy <zawstydzony> .

Generalnie przetestowałem przed zakupem wiele aut konkurencji włączając nowe BMW 3 i uważam, że nowa 6 to naprawdę dobrze zrobione auto. Nie wiem jak z awaryjnością będzie – czas pokaże.
Wady i niedoróbki troszkę denerwują, bo widać jak niewiele brakuje aby powalczyć w segmencie premium ale wtedy nie byłoby mnie stać na nią – więc wybaczam <jupi> .
Forumowicz

Od: 28 gru 2012, 12:32
Auto: Mazda 6 GJ 2.0 Skyactiv-G 165KM i-ELOOP MT SkyPASSION. Soul Red.
Sedan.

Postprzez tombien » 3 lip 2013, 11:55

Ja na ostateczny wybór mam czas do końca roku – kończy mi się leasing na GH. Jeszcze kilka dni temu byłem zdecydowany na GJ 2.0/165 Skypassion MT sedan – miałem jazdę próbną na początku tego roku. Ale zobaczyłem zdjęcia nowej 3 i zacząłem się mocno zastanawiać. W tej chwili 6 jest trochę za wielka jak dla mnie, na trasę super, ale po mieście średnio. Nowa 3 jest minimalnie krótsza od GJ o 40 cm i węższa o 6 cm. Oczywiście bagażnik jest w hatchback'u mniejszy od GJ sedan, ale dla mnie to nie problem. Nowa 3 jest w wersji hatchback a GJ nie (kombi mnie nie interesuje), ma ten sam silnik, deskę z innej epoki w porównaniu do GJ, panel multimedialny o wiele bardziej funkcjonalny, mniej waży tzn. będzie szybsza i będzie mniej palić. Do tego cena w wersji full myślę, że będzie poniżej 100 tys zł, GJ to 120 tys zł. Dlatego czekam sobie spokojnie do października, kiedy to na żywo będę mógł sobie porównać te 2 ślicznotki, którąś na pewno wybiorę <jupi>
Ostatnio edytowano 3 lip 2013, 18:22 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Forumowicz

Postprzez Bonzki » 3 lip 2013, 14:45

Witam,

To moj pierwszy post, przeczytałem wszystko o nowej 6 i czekam na swój model ;)

Dostawa we wrześniu sedan w automacie czarna z białymi skórami wersja skypassion
Dodatkowo mata do bagażnika, podswietlenie powitalne, progi i welury :)

Nie moge sie doczekać !!!

Pozdrawiam nowych kolegòw !
Bonzki

Postprzez skypassion » 3 lip 2013, 19:03

pozdrawiam i witam w tym zacnym gronie
Początkujący

2013

Postprzez Angulo » 3 lip 2013, 20:49

Do tego cena w wersji full myślę, że będzie poniżej 100 tys zł, GJ to 120 tys zł.

Bardzo pobożne życzenie.
Początkujący

Od: 27 cze 2013, 22:54
Auto: Mazda 6, Sedan, SkyENERGY, 2.0l SKYACTIV-G 165KM, 6MT (SKYACTIV-MT)

Postprzez tombien » 3 lip 2013, 21:26

Angulo napisał(a):Bardzo pobożne życzenie.

Jeżeli teraz:
2.0 150KM Exclusive Plus + biksenony 6MT 85 400,00 zł
To według Ciebie ile będzie kosztował nowy model? Ja myślę że max 10 tys zł więcej.
Obrazek

Forumowicz