Po długim czasie czas pokazać auto które nawet nie myślałem że znajdzie się w moich rękach bo od lat zawsze japończyki z nastawieniem na Mazdy a tu nagle włoszka...
Od czasu jak wujek ją kupił parę lat temu zawsze bardzo Nam się podobała, bo mimo że kombi...pfff sportwagon jest fajnie wystylizowana i o wiele ładniejsza od sedana. Bella przywieziona z Kolonii (DE) od brata naszego taty. Alfę posiadał od przebiegu ok.40 tkm do ok.144tkm. Jeszcze przed sprzedażą wymienił wahacze górne, lampy przód, hamulce, rozrząd, świece i ważne że nie oszczędzał na kosztach bo zawsze ma auta pewne. Auto w 100% bezwypadkowe(przednia szyba w 2007 wymieniona z AC-odprysk) z oryginalnym przebiegiem, mam na wszystko faktury od nowości i potwierdzenia przeglądów więc mogę spać spokojnie. Po kraju zrobione już ponad 3tkm i wszystko ok. Spalanie na trasie 8,2-8,4 z klimą przy spokojnej jeździe co jak na automat i szerokie opony 225 jest bardzo dobre. Dziś wróciłem z lubelszczyzny(3 trasa po 700km) i tak się przyzwyczaiłem że jak wsiadam do manuala to jak za karę(brat chyba też bo jak odebraliśmy C220 dla taty to narzekał że manual). Po mieście dopiero sprawdzę ile spala.. jak będzie dużo jeżdżone to może lpg, ale to wątpliwe.
Rok produkcji 2000, i rej 02.01.2001. Przebieg 147tkm.
Skrzynia Selespeed 5 biegów, skrzynia mechaniczna ze sterowaniem hydraulicznym, można zmieniać biegi na 3 sposoby: automat, zmiana biegów drążkiem(do przodu +/tył –), zmiana biegów guzikami na kierownicy.
Zawieszenie obniżone, chyba Eibach Pro-Kit.
W środku siedzenia MOMO, jasna skóra. Dołożone fabrycznie progi.
Felgi 17 cali Postert, chromowane, warunkowo dopuszczone przez TUV do eksploatacji(na wszystko certyfikaty Tuv), opony 225/45/17. Zimówki to seryjne stalówki.
Wyposażenie: el. lusterka, el. szyby, klimatyzacja, 8 poduszek, radio CD, podgrzewane przednie fotele, ABS, Subwoofer w bagażniku.
Plany:
-kompletny detaling wnętrza-szorowanie skóry(z tyłu zostawiłem nawet poduszki po wujku) i impregnacja oraz kompleksowe mycie karoserii w tym glinkowanie, politura, wosk, itp aby kolor Blu Cosmo nabrał efektu już chyba w ten weekend :–)
-odnowa felg-do piaskowania i polerka lub malowanie-chromowane ładniej wyglądają- dopiero na jesień bo nie będę teraz jeździł na blaszakach
-może zmiana na ori 17 3'ramienne
-wymiana znaczka z grilla
-podkładki Alfaholicy.org
-jasne dywaniki welurowe
-wymiana subwoofera Bose z bagażnika
-przyciemnienie szyb z przodu
-kusi mnie aby jeszcze obniżyć, ale żona jeździ na codzień i mam dylemat :–)
Mój pierwszy samochód który nie będzie miał głośnego wydechu i będzie w pełni funkcjonalnym autem "rodzinnym".
parę fotek Belli

więcej będzie jak wyczyszczę :–)
prawdę mówiąc nie kupiłbym Alfy ale że znam historię auta prawie od nowości to warto było zaryzykować.