Tydzień po zakupie okazuje się, że sprzedawca dobrze ukrył wady na chwilę oględzin, cóż teraz już "po ptokach"... W tym temacie napiszę tylko o nawiewie, ale nadal szukam innych wiadomości.
Dmucha zarówno zimnym jak i ciepłym z dobrą siłą ale okazuje się, że mimo ustawiania przełącznika kierunku nawiewu w różne pozycje brak jest reakcji i nic to nie zmienia. Sprawdziłem, że dmucha jakoś ogólnie na wprost i bocznymi ale brak nawiewu na szybę czy nogi. Generalnie najważniejsza sprawa to w tej chwili nawiew na szybę, bo bez tego przy deszczu na zewnątrz ciężko prowadzić auto mimo siły nawiewu ustawionego na 4.
Z tego co zauważyłem to PREMACY nie ma chyba mechanicznego sterowania kierunku nawiewu czyli na linkach a pewnie odbywa się to elektrycznie przy pomocy jakiegoś silnika czy elektromagnesu sterowanego z pokrętła kierunku nawiewu. Czy jest gdzieś na forum jakiś schemat do tej instalacji? Czy ktoś już spotkał się z tym problemem i jak go ewentualnie rozwiązał? Moja Madzia nie ma klimy ani fabrycznego radia czyli chyba wersja podstawowa.
Nawiew – brak zmiany kierunku
Strona 1 z 1
Dzisiaj razem z kumplem podłubaliśmy trochę przy wozidełku. Wymieniliśmy świece, sprawdziliśmy cewki i przewody zapłonowe-krótki jest do wymiany!
Nawiew działa już jak trzeba. Nic nawet nie zdążyliśmy rozebrać a jedynie trzeba było rozejrzeć się trochę na leżąco pod konsolą. Prawdopodobnie ześlizgnął się plastyk z linką , który jest od strony kierowcy tak trochę pod zegarami. Najpierw ręcznie to przestawiłem na inną pozycję i nawiew na szybę się pojawił. Po przełączaniu wyboru kierunku nawiewu przełącznikiem wszystko zaczęło działać jak należy. Przy okazji dowiedziałem się gdzie jest i jak się wymienia filtr kabinowy czy jak go tam zwał:) Chodzi o ten pod schowkiem od strony pasażera.
Zostało pobawić się diagnostyką i naprawa ABSu – auto ma odcięty czujnik i podejrzewam, że wyjętą żarówkę z tablicy zegarów. Powoli i to się ogarnie.
Zastanawia mnie jeszcze do czego służy plastykowy filtr pod maską. Jest od strony pasażera, umiejscowiony pod podszybiem?
Nawiew działa już jak trzeba. Nic nawet nie zdążyliśmy rozebrać a jedynie trzeba było rozejrzeć się trochę na leżąco pod konsolą. Prawdopodobnie ześlizgnął się plastyk z linką , który jest od strony kierowcy tak trochę pod zegarami. Najpierw ręcznie to przestawiłem na inną pozycję i nawiew na szybę się pojawił. Po przełączaniu wyboru kierunku nawiewu przełącznikiem wszystko zaczęło działać jak należy. Przy okazji dowiedziałem się gdzie jest i jak się wymienia filtr kabinowy czy jak go tam zwał:) Chodzi o ten pod schowkiem od strony pasażera.
Zostało pobawić się diagnostyką i naprawa ABSu – auto ma odcięty czujnik i podejrzewam, że wyjętą żarówkę z tablicy zegarów. Powoli i to się ogarnie.
Zastanawia mnie jeszcze do czego służy plastykowy filtr pod maską. Jest od strony pasażera, umiejscowiony pod podszybiem?
Stało się... Zaczynam przygodę z Mazdą... – A.D. 2013
- Od: 9 cze 2013, 19:56
- Auto: MAZDA PREMACY '00, MOTOR – FP 1.8 DOHC 16V
Strona 1 z 1