Mazda6 (GG / GY) – Szybkie pytania – WAŻNA INFORMACJA, STR.313

Mazda6 2002–2007

Postprzez mick » 21 cze 2013, 08:15

Bo masz na 99% kable od forda a onje mają inną budowę i takie jakby 3 listki/uszczelki na samej górze fajki, zaraz pod zagięciem. Wszyscy sprzedają jako zamienniki do Mazdy te fordowskie kable a one są od zupełnie innej pokrywy zaworów.

CALU a gdzie można oprócz ASO kupić Mazdowskie ? albo jakiej firmy kupić , bo faktycznie na opakowaniu pisze mondei III 1.8 , ale wszędzie w opisach jest również mazda ,a może cena w ASO nie jest taka straszna ?
Forumowicz

Od: 12 lis 2011, 15:43
Auto: Mazda 6 2,2 185Hp, 2009r.
Mazda 6 2,3 166Hp, 2003r.

Postprzez Mitar » 21 cze 2013, 09:16

Mandey napisał(a):A sprawdziłeś w jakiej kondycji jest filtr kabinowy? :>

Hm... przypomniało mi się, że koles który mi robił klimę zostawił mi na siedzeniu opakowanie po filtrze i coś tam mruknął pod nosem , więc pomyślałem, że go kupił i wymienił, dziś otwarłem opakowanie a tam nowy filtr. Teraz zastanawia mnie czy nie wymienił bo tamten był ok czy nie wymienił bo... no kurde czemu niby miałby nie wymienić głupiego filtra jak cały dzień robił chłodnice.
No zobaczę po pracy, może to jakiś trop :)

A jak nie to i tak tragedii nie ma.

Ps. czy da się odczytać temperaturę wewnątrz samochodu? bo to pod AMB to chyba zewnętrzna?

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 23 maja 2013, 11:36
Auto: Mazda 6 GY 2003r. 1.8 Kombik
Tigra
Matiz

Postprzez Ryhu » 21 cze 2013, 09:41

Mandey napisał(a):
Ryhu napisał(a):Hej,

Mam pytanie dotyczące powiązania wyświetlacza przebiegu ze światłami. Chodzi o to że jadąc na światłach mijania w ciągu dnia nic na nim nie widzę. Pewnie rozwiązaniem byłoby zamontowanie świateł do jazdy dziennej, ale po moich i mojego brata doświadczeniach z tym rozwiązaniem nie chce już zakładać tego badziewia. Po jednej zimie nabiera to wody albo paruje albo połowa led świeci, druga nie... Nawet gdy nie kupi się taniej Chińszczyzny, tylko droższą chińszczyznę :|

Mam w Madzi czujnik zmierzchu i tak sobie myślałem czy może nie dałoby się ustawić tego tak żeby automat czujnika zmierzchu działał tylko na wyświetlacz przy zawsze włączonych światłach. Tzn. Gdy jest włączony tryb AUTO światła się zawsze świecą ale gdy jest jasno nic z nim nie robi, a gdy jest ciemno, wyświetlacz się przyciemnia.

Właśnie to sam przeczytałem i trochę to naiwne i sam z siebie się śmieję <lol> ale a nóż widelec cusik takiego da się zrobić <glupek2>

Powiem raz i więcej nie będę drążył :P
Da się to zrobić, bo czemu by nie. Tylko trzeba rozebrać połowę deski rozdzielczej, żeby dostać się do czujnika zmierzchu, a do tego, po schematach szukać, który przewód z wyświetlacza jest odpowiedzialny za jego podświetlenie. Wtedy go odłączyć od oryginalnego obwodu i podłączyć (myślę...) bezpośrednio pod czujnik (chyba, że przez jakiś mały elektroniczny przekaźniczek – typu SMD).

Jednak moje zdanie jest takie, że nie warte to zachodu. A skoro sparzyłeś się na tych listwach dziennych, zrób sobie tak jak mam np. ja. Do reflektorów raczej woda się nie dostaje, a dioda jest tylko jedna w dodatku porządna ;)

Oooch fajnie to wygąda i nie tak wieśniacko ta dzienna Chińszczyzna:) Elektryka to moja największa bolączka jeżeli chodzi o samodzielne grzebanie przy aucie :(

Masz to podłączone jak światła dzienne do automatu, ktory automatycznie je wyłącza przy załączeniu świateł mijania?
Forumowicz

Od: 30 mar 2013, 20:51
Auto: Mazda 6 '05r. 147KM 2.0
Benzyna + LPG
Stag 300 ISA 2

Postprzez Mandey » 21 cze 2013, 10:58

rdy napisał(a):Nie jest? Ustawianie temperatury mniejszej niż 20 stopni spowodowało by chyba zrobienie ze środka lodówki. U mnie leci taki mróz, że czasem w 35 stopniowy upał wystarczy odpalić AC na 2-3 poziom nawiewu, gdzie w reszcie samochodów max nie daje rady

Tu się zgodzę. Południowa Chorwacja, 40 stopniowy upał w cieniu, klima na 19.5 stopnia i elegancko chłodniutko :D

Ryhu napisał(a):Masz to podłączone jak światła dzienne do automatu, ktory automatycznie je wyłącza przy załączeniu świateł mijania?

Tak :)
Obrazek Mazda 6 [2.0 DISI]

Obrazek Mazda 6 [2.5 MZR]
Forumowicz

Od: 4 lut 2012, 02:09
Auto: Mazda 6 [GH], 155 KM, 2.0 DISI, Rok prod.: 2011

Mazda 6 [GH], 170 KM, 2.5 MZR, Rok prod.: 2008

Mitsubishi Lancer [CY3A], 143KM, 1.8 MIVEC, Rok prod.: 2008

Postprzez Ryhu » 21 cze 2013, 13:30

Ryhu napisał(a):Masz to podłączone jak światła dzienne do automatu, ktory automatycznie je wyłącza przy załączeniu świateł mijania?

Tak :)

OK i ostatnie pytanie? Po co bawić się w inne żarówki niż te które tam są oryginalnie? Oświeciłem to sobie i wygląda na pierwszy rzut oka że świecą tak samo jak światła mijania, tzn nie oślepiają bardziej. Może podpiąć automat do żarówek które tam już są? Chciałbym to załatwić z jak najmniejszą ingerencją w oryginalną konstrukcję, bez szlifowania otworów do odbłyśnika szliferą <płacze>

Jeżeli tak trzeba, kupiłeś te żarówy na necie czy gdzieś na śląsku? Po tablicach widzę Chorzów, więc mam niedaleko :D
Forumowicz

Benzyna + LPG
Stag 300 ISA 2

Postprzez Mandey » 21 cze 2013, 14:43

A no fakt, niedaleko :D
Czasem czuję, że moje to nawet za mocno świecą :P i fakt, wyglądają jak mijania. Ja to wszystko robiłem, ponieważ nie miałem w ogóle halogenów. Zamiast soczewek były zaślepki. A Twoje można bez problemu podpiąć jako dzienne i jednocześnie zostawić je jako przeciwmgielne.

No chyba, że denerwuje Cię to, że świecą na żółto, bo mnie by denerwowały :P

Żarówki są z eBay'a ;)

Forumowicz

Postprzez Korsarz » 21 cze 2013, 15:36

Witam,

Jestem na etapie kupna mazdy 6 kombi 2.0 benzyna. Nie wiem gdzie zadać pytanie, gdyż w dziale kupno jeżeli dobrze wyczytałem zadje się pytania o konkretny oferowany model.

Moją rozterką jest to że chciałbym model po lifcie 147KM a kasy mam albo za mało albo na styk żeby osiągnąć ten model – 25k na samo auto.

Moje pytanie brzmi czy lift faktycznie dużo wniósł do tego auta tak aby jeszcze poczekać i szukać, ewentualnie troszkę dozbierać do budżetu czy może jednak model bez liftu 141KM nie ustępuje temu po lifcie i się nie zastanawiać tylko brać go też pod uwagę??

Jeszcze się zastanawiam bo widziałem po lifcie 1.8 w zasięgu mojego budżetu, ale czy 1.8 nie będzie za słabe na kombi ? w dodatku chcę założyć instalację gazową.
Korsarz

Postprzez siemek55 » 21 cze 2013, 16:03

jeżeli masz zamiar montować LPG w kombii to wybieraj silnik 2.0, i skłaniałbym się ku modelowi przed FL. Kupowanie samochodu za "ostatnie" pieniądze nie zawsze wychodzi na zdrowie. Za taką kasę możesz trafić naprawdę wypasiony egzemplarz przed FL.
Forumowicz

Od: 26 mar 2011, 10:18
Auto: M6 GJ'15 2.5 AT Skypassion
M3 BK'03 1.6

M6 GY'05 2.0/pojechała do szwagra ;)

Postprzez Ryhu » 21 cze 2013, 16:46

siemek55 napisał(a):. Kupowanie samochodu za "ostatnie" pieniądze nie zawsze wychodzi na zdrowie.

Nie mogę sie nie zgodzić. Ja tak zrobiłem, a potem okazało się że trzeba opony kupić, ubezpieczenie i parę innych spraw no i się teraz odkopuję finansowo z tego interesu. <glupek2>
Forumowicz

Benzyna + LPG
Stag 300 ISA 2

Postprzez MatikeS » 21 cze 2013, 17:24

Panowie szybkie pytanko myjąc dzis Mazde zauważyłem ze na każdych drzwiach zewnętrznych na dole jest taki chorpowaty lakier jest to fabrycznie tak zrobione?
Forumowicz

Od: 11 kwi 2013, 20:00
Auto: Mazda 6
1,8 120km
170tys
Bosse Sound :)

Postprzez Mandey » 21 cze 2013, 17:42

MatikeS napisał(a):na każdych drzwiach zewnętrznych

A masz też drzwi wewnętrzne? <lol>

MatikeS napisał(a):taki chorpowaty lakier

Takie coś jakby baranek?
Ja mam takiego baranka na progach, poniżej drzwi.

Forumowicz

Postprzez lukasrap » 21 cze 2013, 19:37

Korsarz napisał(a):Witam,

Jestem na etapie kupna mazdy 6 kombi 2.0 benzyna. Nie wiem gdzie zadać pytanie, gdyż w dziale kupno jeżeli dobrze wyczytałem zadje się pytania o konkretny oferowany model.

Moją rozterką jest to że chciałbym model po lifcie 147KM a kasy mam albo za mało albo na styk żeby osiągnąć ten model – 25k na samo auto.

Moje pytanie brzmi czy lift faktycznie dużo wniósł do tego auta tak aby jeszcze poczekać i szukać, ewentualnie troszkę dozbierać do budżetu czy może jednak model bez liftu 141KM nie ustępuje temu po lifcie i się nie zastanawiać tylko brać go też pod uwagę??

Jeszcze się zastanawiam bo widziałem po lifcie 1.8 w zasięgu mojego budżetu, ale czy 1.8 nie będzie za słabe na kombi ? w dodatku chcę założyć instalację gazową.

Jezeli chodzi o mnie, to za te pieniądze wolalbym dobre, sprawdzone auto przed liftem, z bardzo niskim przebiegiem, ktore nie bedzie potrzebowalo zadnego wkladu... Posmigasz ladnych pare lat takim autem. Z taką sumką mozesz jezdzic i wybierac ile chesz i jakie chcesz...
Wolabym to niz takie, gdzie kupisz za ostatnie pieniądze po lifcie, a z czasem bedzie trzeba w nie wkladac.
Ja osobiscie jezeli kupowalbym po lifcie, to tylko ze wzgledu na 6 biegową skrzynie... Bardzo mi tego brakuje.
Jezeli zas chodzi o silnik 1.8, to dla mnie za slaby... 2.0 lub 2.3.... Jezeli planujesz zagazowac to moze ten mocniejszy.
Mazda, najlepszy przyjaciel człowieka.
Forumowicz

Od: 5 mar 2009, 22:15
Auto: Mazda 6 2.0/141 KM (benzyna) czerwona perła, 2004 r.

Postprzez dobrzyn22 » 21 cze 2013, 19:53

Mitar napisał(a):czy da się odczytać temperaturę wewnątrz samochodu?

<nie>
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez CLAU » 21 cze 2013, 20:10

Mandey napisał(a):
MatikeS napisał(a):na każdych drzwiach zewnętrznych

A masz też drzwi wewnętrzne? <lol>

MatikeS napisał(a):taki chorpowaty lakier

Takie coś jakby baranek?
Ja mam takiego baranka na progach, poniżej drzwi.

Na drzwiach też jest, na wielu widziałem i u mnie też jest.

Okazało się panowie, że jednak miałem wkład filtra a nie puszkę. Dzisiaj jeszcze dzwoniłem do ASO Wrocław. Sprawdzili po vinie – puszka. Na kanale jednak wkłąd i musiałem biegiem śmigać do intercarsu po wkłądzik. W związku z tym mam na sprzedaż puszkę Purflux filtr oleju do benzyny dla kogoś z forum, aby tylk ozwróciły mi się koszta i to nie w całosci bo sięnaszukałem tego filtra i przepłąciłem, aby mieć najwyższą półkę zamontowaną a tu niestety lipa.

Wkład kupiłem Knechta, olej sobie wymieniłem i jakoś to będzie teraz.
Forumowicz

Od: 22 gru 2011, 08:28
Auto: Mazda 6 – 2003
2.0 LF17
hatchback

Mazda 3 BK – 2005
1.6

Postprzez Ryhu » 21 cze 2013, 20:23

Mandey napisał(a):A no fakt, niedaleko :D
Czasem czuję, że moje to nawet za mocno świecą :P i fakt, wyglądają jak mijania. Ja to wszystko robiłem, ponieważ nie miałem w ogóle halogenów. Zamiast soczewek były zaślepki. A Twoje można bez problemu podpiąć jako dzienne i jednocześnie zostawić je jako przeciwmgielne.

No chyba, że denerwuje Cię to, że świecą na żółto, bo mnie by denerwowały :P

Żarówki są z eBay'a ;)

Dzięki wielkie. Nie drażni mnie już że świecą na żółto :) Wyrosłem ze szmerów bajerów bo często są kłopotliwe ;)

Kiedyś miałem baardzo stuningowanego Malucha i mój ojciec się śmiał, że jak mnie widział złodziej albo policjant to się cieszyli bo obydwoje wiedzieli że zarobią :D To były czasy, mandaty za stan techniczny i zaskoczenie z rańca, gdy okazywało się że mi tylne szyby (bo przyciemniane) albo siedzenia ukradli <rotfl>

6tka ma i tak bardzo fajne światła więc nie czuję potrzeby ich bardziej bajerować. Te soczewkowe reflektory ładnie świecą. Może myślałbym inaczej gdybym miał ksenony...
Forumowicz

Benzyna + LPG
Stag 300 ISA 2

Postprzez zbyszekpietrkiewicz » 22 cze 2013, 07:42

Koledzy miałem dziś takie zjawisko paranormalne :D otóż jak odpaliłem m6 na wciśniętym sprzęgle i na 1 biegu auto pojechało i było ciężka wyrzucić bieg musiałem pod pompować kilka razy pedałem i jest ok podejrzewam że kończy się albo wysprzęglik,pompa lub tarcza .Pomóżcie
Zbynio
Forumowicz

Od: 3 kwi 2013, 14:54
Auto: mazda6 2,0 16v 2002

Postprzez marko11166 » 22 cze 2013, 13:25

zbyszekpietrkiewicz napisał(a):Koledzy miałem dziś takie zjawisko paranormalne :D otóż jak odpaliłem m6 na wciśniętym sprzęgle i na 1 biegu auto pojechało i było ciężka wyrzucić bieg musiałem pod pompować kilka razy pedałem i jest ok podejrzewam że kończy się albo wysprzęglik,pompa lub tarcza .Pomóżcie

Nie wiem co może być tego przyczyną ale tydzień temu sąsiadka wjechała mi w tył samochodu i podała taką samą przyczynę jak ty tu opisałeś :| Nie chciało mi się wierzyć w jej historyjkę ale widzę że może to być prawda <zawstydzony>
Początkujący

Od: 12 lut 2013, 22:51
Auto: Mazda6 CiTD
2.0 136KM
Rok 2003

Postprzez dejwo4 » 22 cze 2013, 17:57

Witam
Koledzy co to za wtyczka w gąbce zawinięta ? od czego ona jest?zdj w linku niżej
Mazda 6 2.0citd 121km 2003r

http://www.mazdaspeed.pl/forum/download/file.php?id=15931&mode=view
dejwo4

Postprzez matthies » 22 cze 2013, 18:38

a ktory to element auta??
Obrazek
Moderator GJ
Moderator

Od: 10 cze 2012, 18:04
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez dejwo4 » 22 cze 2013, 19:04

nadkole patrząc od tyłu auta lewa strona za tapicerkami