Jakieś 30mc temu założyłem gaz do mojej Madzi (stag300+ wtryskiwacze Hanna 2000,reduktor Magic 3)
Przez 23mc nie odczułem nawet że mam gaz. Przejechałem w tym czasie 35tyś i zaczęły się problemy, szarpanie(tylko na gazie) przy redukcji z np. 4na3ke lub 3ki na 2ke i przymuleniu silnika poniżej 2000 obrotów ewent. wyjazdu pod górę lub na skrzyżowaniu. Telefon do gazownika on że to normalne trzeba wymienić świece ,zmieniłem na NGK według katalogu ITR5F13 (co ciekawe miałem ITR6F13,według katalogu do mazdy 5)pomogło na parę dni gazownik twierdził że trzeba wymienić kable,kupiłem na allegro NGK przy wymianie stwierdził że to na pewno kable gdyż puszczają iskrę gdzieś bokiem i nawet widać na świecy że jest okopcona,pomogło na tydzień. Na co Gazownik że miał już taki przypadek w Fordzie Mondeo że podobno to ten sam silnik i że gdy wymienił cewkę zapłonową to jak ręką odjoł, nie mogliśmy nigdzie znaleźć cewki do tego modelu tylko aso cena 1700zl!!! stwierdził że to nie ma sensu i że spróbował by z reduktorem gdyż jest to felerny model który przepuszcza (wymieniłem na Silver koszt przeszło 400zł ) nic to nie dało , więc gazownik powrócił do poprzedniego pomysłu czyli cewka i żebym kupił na szrocie . Po 2tyg. dzwonie że mam cewkę i możemy ją wymienić a on że nie ma czasu do polowy maja żebym sobie podjechał do byle mechanik że mi wymieni (po prostu mnie zlał kase za montaż wzioł gwarancja się skończyła,a ty się bujaj dalej z usterką ogolnie gościa nie polecam AUTO GAZ BOLĘCIN -DAMIAN PIEKARCZYK zlewające podejście do klienta jak coś mówi to jak by pozjadał wszystkie rozumy,ale chyba się troch pogubił wpakowałem przeszło 1000zl a on mi z tekstem że najlepiej chciało by się jeździć bez dokładania do samochodu!!! gościa mi polecili na Lpg-forum ALE JA ZDECYDOWANIE NIE POLECAM JEZDZILEM ZA KAŻDYM RAZEM PO 80KM DO NIEGO!! Cewkę podmienił mi nowy gazownik z mojego miasta ale nic nie dało Powgrywał nowe oprogramowanie mapy zrobił coś z uborzałą mieszanka "zaburzenia mazda" ale dziś znow coś szarpało. Nowy Gazownik już zapowiedział że jeśli tak będzie to od nowa tylko jednocześnie kable ze świecami i później ewentualnie cewke (on zakłada nową z mondeo za 300zl) Moje pytanie czy to cos da czy gra warta świeczki (w 30mc z przeglądami i tą wymianą jak na razie wydane na gaz jakieś 4500zł a z tego co czytam to powinno się zrobić regulacje zaworów co ok2lata ,czego nie robiłem jeszcze koszt 300zl uszczelka + robocizna ok 800zl +regulacja poprzez wymiane szkalnek w cenie od 35-63zl sztuka X 16max . Dla nie zdecydowanych LUDZIE NIE WKLADAJCIE GAZU DO TEGO SILNIKA ,POROSTU SIĘ NIE OPŁACA!!!!!!!! Jeśli ktoś miał lub ma taki problem,lub ma pojęcie proszę o pomoc (jakie kable ,świece w tym modelu -a może to coś innego