zaparowana prawa lampa .
Strona 1 z 1
witajcie. mam dość głupi problem, lae nie potrafie sobie poradzić z tym, a próbowałem wiele.. mianowicie jak w temacie paruje mi lampa, w dzień do słońca ładnie wszystko znika, ale po nocy nawet w garażu rano jest zaparowane. skąd tam woda ? sprawdzałem każde wejście na żarówke i niby hest ok. nieszczelna lampa ? wymiana na nową ? pomocy !
-
lobelcik28
Najlepiej to zdjąć lampę i sprawdzić gdzie jest nieszczelność. Wiem że to nie jest proste ale warto. Przy okazji sprawdź odpowietrznik czy nie jest zapchany. Wszystko będzie widoczne po zdjęciu lampy.
właśnie przymierzałem się do zdjęcia lampy ale nie mogłem wyczaić jak i ile śrub jest. więc kolejne pytanie jak ją zdemontować ? krok po kroku, ile śrub i czy sam to zrobię ?
dzięki za wcześniejsze odpowiedzi !
dzięki za wcześniejsze odpowiedzi !
-
lobelcik28
Witajcie, odgrzeję trochę temat gdyż mam ten sam kłopot. Zdarzyło mi się ostatnio nieszczęście drobne i zawadziłem o inne auto, w sumie obyło sie bez szkód z mojej strony- delikatnie wgnieciony narożnik błotnika przy lampie, podrapany zderzak i.. i rozszczelnienie lampy- po wyjezdzie z myjni zaparowała tak że wygląda jakby miała klosz z mlecznego szkła.. chciałbym tak czy owak klosz zdjąć z niej, bo odbłyśnik od kierunkowskazu sie wyczepił i lata luzem. Teraz moje pytanie: da się to zrobić domowym sposobem bez pourywania zaczepów? Jeśli tak to czym ją uszczelnić na nowo? Z góry dzięki za podpowiedzi i sugestie 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Marler
Nigdy do tego się nie zabierałem, ale jeśli ostrożnie użyjesz opalarki (czasochłonne) to jest szansa, że klej będzie do ponownego użycia. Wydaje mi się, że klej do szyb będzie dobrym uzupełnieniem. Chyba na YouTube są filmiki jak to się robi.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Witam.
Jezeli juz mowa o lampach to mam to mam takie pytanie. Czy lampy ksenonowe różnią się czymś w wersjach hatchback i sedan?? Potrzebuję prawej lampy do mazdy 3 z 2008 roku i nie wiem co wybrać i czym się kierować.
Czy taka lampa bedzie dobra:
http://allegro.pl/mazda-3-hb-prawy-ksen ... 55669.html
Chciałbym kupić lampę zanim zdemontuje starą i byłoby dobrze gdybym kupił taką, która będzie pasowała. Z góry dziękuję za wszelka pomoc.
Jezeli juz mowa o lampach to mam to mam takie pytanie. Czy lampy ksenonowe różnią się czymś w wersjach hatchback i sedan?? Potrzebuję prawej lampy do mazdy 3 z 2008 roku i nie wiem co wybrać i czym się kierować.
Czy taka lampa bedzie dobra:

Chciałbym kupić lampę zanim zdemontuje starą i byłoby dobrze gdybym kupił taką, która będzie pasowała. Z góry dziękuję za wszelka pomoc.
lampa z sedana różni sie uchwytami mocującymi następnie lampy xenon w mazdach po lifcie mają inna przetwornice jest mniejsza. Na tej aukcji co podałeś nie ma fotki od spodu, musisz dzwonić i się dopytywać z którego rocznika jest ta lampa jesli masz mazde z 08r bo możesz strzelic karpia jak rozpakujesz przesyłke pozdrawiam.
mam jeszcze, być może głupie pytanie. Czym się z wyglądu lampa ksenonowa od zwykłej soczewki?? Generalnie kupiłem samochód z lampą tylko że jeda z nich była uszkodzona i gość przed sprzedażą ją wymienił. tylko że wstawił taką w której z silnika poziomującego wychodzi 6 pinów
http://allegro.pl/silniczek-regulacji-r ... 29261.html
a wtyczkę w instalacji mam na 3 piny. Z lewej strony silnik w lampie mam taki:
http://allegro.pl/mazda-3-03r-silniczek ... 32686.html
Także nie mam pojecia co i jak powinno tam być. Jestem w całkowitej konsternacji...

a wtyczkę w instalacji mam na 3 piny. Z lewej strony silnik w lampie mam taki:

Także nie mam pojecia co i jak powinno tam być. Jestem w całkowitej konsternacji...
z samego wyglądu niczym tylko z tyłu obudowy reflektor ksenonowy ma wytłoczony napis D2S to rodzaj palnika ksenonowego jaki jest dostosowany do tej lampy. Natomiast silniczki, ten na pierwszej aukcji jest z przed liftu ten na dole po lifcie. Jezeli masz autko po lifcie to jak gość podłączył ten silniczek na 6 pin do wtyczki ? jakas prowizorka?
nie jest podłączony... wtyczka z instalacji samochodu była schowana, a do silnika w lampie była podłączona wtyczka z kablem około 20 cm który był wsadzony w wiązkę. Także z zewnątrz wszystko wyglądało tak jak trzeba. Jednym słowem zrobił mnie w... Ksenon działa ale poziomowania oczywiście brak
czyli że potrzebuję takiej lampy:
http://allegro.pl/mazda-3-sedan-lampa-p ... 64835.html
czyli że potrzebuję takiej lampy:

Odgrzeję temat po raz drugi. Wymieniłem lampę, tą co zaparowana była, bo po stłuczce jeszcze w niej plastiki latały w środku więc przeglądu by nie przeszła (angielskie standardy podobno). Przy wymianie poprzekładałem swoje żarówki bo kupiłem używkę ale gołą prawie- tylko postojówka była nadal na miejscu. Zamontowałem, podłączyłem i.. no cóż.. świeci Panu Bogu w okno. Biorę więc do ręki wkrętak(regulacja za pomocą jednej śruby krzyżakowej), reguluję. Skończyła mi się regulacja a ona nadal jest za wysoko. Nawet próba obniżenia jej za pomocą pokrętełka w aucie na nic się nie zdaje- lewa się obniża, prawa już nie. Na dodatek wiązka jest pod dziwnym kątem. Pytanie: czy i jak to wyregulować? Jest szansa złego zamocowania żarówki? Będę siedział nad tym najbliższe pól dnia bo przegląd się zbliża a tego mi tutejsi gamonie nie wyregulują (mam na myśli kąt świecenia)
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Z góry dzięki
Pozdrawiam
-
Marler
Strona 1 z 1