Problem z ABS. Bardzo dziwny.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez polostap » 14 cze 2013, 09:51

Cześć wszystkim.

Mam problem z moją BJtką. Od jakiegoś czasu zaczyna zapalać mi się losowo kontrolka ABS. Nie byłoby dla mnie to straszne, gdyby nie fakt, że gdy kontrolka się nie pali zdarza się, że podczas dohamowywania na światłach ABS potrafi się uruchomić i ciężko mi się zatrzymać przed autem przede mną. Pomaga odpuszczenie hamulca i natychmiastowe naciśnięcie go z powrotem. Wtedy zapala się kontrolka ABS i problem już nie występuje. Jeszcze nie robiłem diagnostyki, ale zanim to zrobię, chciałbym się Was poradzić. Czy to, że ABS uruchamia się na normalnej nawierzchni i przy normalnych warunkach podczas dohamowywania, to może być wina wadliwego czujnika? Czy całego modułu? Czy mogę jakoś wyłączyć permanentnie ABS? Jutro moja kobieta ma zrobić nim ponad 200 km i wolałbym, aby motyw z problemem zatrzymania się jej się nie zdarzył, więc wolałbym wyłączyć na czas podróży ABS.

Proszę o szybką pomoc i pozdrawiam :)
polostap

Postprzez rav 75 » 14 cze 2013, 19:37

Ja miałem coś takiego jak mi czujnik padał. Wyjąłem wtyczkę od czujnika,ABS-u nie było,kontrolka świeciła się cały czas,mogłem spokojnie jeździć.I tak ze dwa dni przejeździłem,kupiłem czujnik,wymieniłem i jest OK.
rav 75

Postprzez Matikolok » 29 cze 2013, 01:59

Problem identyczny jak w moim przypadku – wymiana czujnika ABS – po wcześniejszym spr na kom. które koło pomogła i dolegliwości nie ma. Teraz tylko błąd skasować za pomocą komputera – kontrolka się świeci, ale to już tylko formalność – wszystko działa jak należy.
:D
Początkujący

Od: 7 kwi 2013, 21:25
Auto: Mazda 323f BJ
Mazda 6 GH 2.5