Gruchotanie metaliczne przy ostrzejszym ruszaniu

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez maciekoch » 11 cze 2013, 16:04

Witam jakiś czas temu pisalem na temat:

Witam w zeszłym tygodniu zauważyłem że kończą mi sie klocki hamulcowe. Objawy jakie zauważyłem to dziwne szarpanie kierownicy przy prędkości 90km/h oraz zapach spalonych węglików w lewym przednim kole. W ostateczny stadium gruchotanie podczas hamowania. Samochód poszedł w odstawkę w celu wymiany klocków.

Dzisiaj jednak ( nie wymieniłem klocków) musiałem pilnie użyć samochodu i tu dziwne zjawisko….
Odpalam silnik i pojawia się dziwne gruchotanie – metaliczne….nie wiem czy to z kół czy skrzynia czy silnik. Dźwięk przypomina gruchoczące części metaliczne. Dodatkowo przy zakręcaniu w prawo podobny dźwięk słychać. Czy ktoś z Was miał podobne „zjawisko”?

Mazda 323F 2001 1.6 Bezyna

W dniu dzisiejszym mechanik przeczyscił mi klocki ponieważ były zeszklone i pokryte rdza <oczy> ?

Jednak te dziwne gruchotanie jest teraz tylko w jednym momencie. Kiedy ruszam "szybko" z jedynki –
wiecej gazu szybciej puszczam sprzegło slychac metaliczne gruchotanie.

Natomiast przy wolnym ruszaniu taiego dzwieku niema. Czy wiecie co to moze byc co należy wymienić?

nie używamy pogrubień dużej ilości tekstu, dbamy o literówki, oraz o nazwę tematu zgodą z regulaminem
Ostatnio edytowano 11 cze 2013, 18:51 przez black_pablo, łącznie edytowano 1 raz
Powód: regulamin
Forumowicz

Od: 27 kwi 2011, 16:04

Postprzez black_pablo » 11 cze 2013, 18:53

maciekoch napisał(a):Czy wiecie co to moze byc co należy wymienić?

nie od razu wymienić tylko sprawdzić przeguby, jak było też przy skręcaniu to i stan maglownicy, ogólnie polecam wybrać się na diagnostykę auta.
Forumowicz

Od: 14 kwi 2011, 09:47
Auto: 323F BJ 99 1,5 ZL