Co jecie dziś na obiad ?

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez slisman » 28 maja 2013, 20:41

Xenocyd napisał(a):* 250 g chudej wołowiny (zmielonej)
* 1 łyżka oliwy
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 papryczki chilli (bez pestek jak nie ma być ostre)
* 1 puszka pokrojonych pomidorów (400g), albo świeże pomidory w sezonie
* 1 puszka czerwonej fasoli (400g)
* 2 łyżki przecieru pomidorowego
* 1/2 szklanki wywaru z wołowiny
* 1 łyżka czerwonej, mielonej papryki
* 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
* 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
* 1/2 łyżeczki oregano
* sól do smaku
* 2 kostki gorzkiej czekolady (75-80%) lub płaska łyżeczka gorzkiego kakao + 1/2 łyżeczki cukru


Dzięki za przepis, z chęcią spróbuję (jak wyjdzie to się pochwalę :D).
Ja zawsze trochę na skróty szedłem i zamiast wołowiny wrzucałem wieprzowinę: P ale tym razem się postaram ^^
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 lut 2010, 15:49
Posty: 981 (42/24)
Skąd: Trójmiasto
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez kinki » 28 maja 2013, 20:56

bez wołowiny to chyba całkiem co innego
Wladca ognia
Avatar użytkownika
Moderator Globalny
 
Od: 28 lis 2006, 23:08
Posty: 6089 (471/185)
Skąd: Poznań
Auto: A4

Postprzez Xenocyd » 29 maja 2013, 09:53

Dzisiaj będzie chyba zupa szczawiowa.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 maja 2007, 12:01
Posty: 2277 (102/158)
Skąd: czymiasto
Auto: Mietek

Postprzez Krzysiek24 » 29 maja 2013, 12:18

odgrzewany schab, kartofle i sałata ze śmietaną :D
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 kwi 2012, 17:55
Posty: 157
Skąd: Łódź
Auto: Mazda 323F BJ
2.0 DiTD+ 90km
2000 r. RF2A

Postprzez aneta.f » 29 maja 2013, 12:45

Pieczarkowa
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 11 paź 2012, 11:30
Posty: 822 (34/7)
Skąd: Tu i tam
Auto: Citroen C5 2.0 16V

Postprzez slisman » 29 maja 2013, 14:29

kinki napisał(a):bez wołowiny to chyba całkiem co innego


Dokładnie, smak zupełnie inny, ale również mi pasuje do Chili Con Carne (chili z mięsem w tłumaczeniu :D). No i roboty troszkę mniej.

Ale dzisiaj zrobiłem z wołowiną, właśnie się dusi w garnku :P
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 lut 2010, 15:49
Posty: 981 (42/24)
Skąd: Trójmiasto
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez Nightfall » 1 cze 2013, 16:43

kluski slaskie ± kielbaska z grila
Nightfallówna
Dum Spiro Spero.....
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 11 lut 2013, 22:32
Posty: 4117 (138/173)
Skąd: Gorzów Wlkp.
Auto: Mazda 6,kombi ,2006 rok, 2.0 diesel, Dpf out,chiptuning 130 KM/363 Nm,Phantom Blue

Postprzez JohnnyB » 4 cze 2013, 16:56

Po raz pierwszy zrobiłem krem z białych szparagów.
Teraz już wiem ze na pewno nie po raz ostatni :–).

Na prawdę polecam, przepis banalny, wykonanie jeszcze prostsze.

Potrzeba:
0,5kg szparagów białych,
1 spory ziemniak,
1/4-1/2 – selera,
1 duża cebula,
łyżka masła,
sól, pieprz, jakieś zioła wedle uznanaia,
0,5 litra bulionu

– obieramy szparagi, ziemniaki i seler, kroimy drobno i wrzucamy do gotującego się bulionu,
– cebulę obsmażamy na maśle i dorzucamy do reszty,
– gotujemy razem aż będzie miękkie,
– miksujemy,
– doprawiamy solą, pieprzem i czym lubimy i jeszcze chwileczkę trzymamy na gazie,

W między czasie jak ktoś lubi, bierze 3 kwałaki tosu, drobno kroi, wrzuca na patelnię z odrobiną oliwy, pzrzesypuje czosnkiem, bazylią itp i mamy świetne grzaneczki do kremu.

Nakładamy do miseczki, kto lubi wrzuca łyżkę śmietany, dosypuje grzanek, przyozdabia natką pietruszki i bajka :–).
Smacznego papa
..::Born To Rise Hell::..
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 lip 2009, 21:27
Posty: 2541 (46/90)
Skąd: gdzieś w mazowieckim......
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Nightfall » 4 cze 2013, 21:46

U mnie byla dzisiaj chinszczyzna
Nightfallówna
Dum Spiro Spero.....
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 11 lut 2013, 22:32
Posty: 4117 (138/173)
Skąd: Gorzów Wlkp.
Auto: Mazda 6,kombi ,2006 rok, 2.0 diesel, Dpf out,chiptuning 130 KM/363 Nm,Phantom Blue

Postprzez Radex » 7 cze 2013, 16:10

Obrazek
nie miałem mozarelli więc zrobiłem zapiekankę pizzopodobną :)
boczek,cebula,czosnek,oliwki,proscutto,gouda,parmezan,przecierpomidorowy i ciasto do pizzy <serduszka>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 23:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez charlota » 7 cze 2013, 16:12

Ziemniaczki , kalafiorek i jajka sadzone :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2012, 13:15
Posty: 253
Skąd: Gdynia
Auto: em-iks-trzy

Postprzez miro62 » 9 cze 2013, 16:09

Knedle ze śliwkami, gulasz i młoda kapustka :D
miro62
 

Postprzez JohnnyB » 9 cze 2013, 17:19

Moja małżonka wczoraj zrobiła jakąś potrawkę z bakłażana, pieczarek, pomidorów, cebuli i masy przypraw. Średnio to wyszło. Ale tak to już jest jak się baba za gotowanie weźmie <rotfl>
Dziś podsmażyłem wiejską kiełbaskę z papryczka chili, dorzuciłem do tego co zostało z wczoraj, dolałem ketchupu z curry, sosu sojowego i wreszcie da się zjeść :–).
Ostatnio edytowano 9 cze 2013, 17:27 przez JohnnyB, łącznie edytowano 1 raz
..::Born To Rise Hell::..
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 lip 2009, 21:27
Posty: 2541 (46/90)
Skąd: gdzieś w mazowieckim......
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Nightfall » 9 cze 2013, 17:20

Schabowy,ziemniaczki,mizeria
Nightfallówna
Dum Spiro Spero.....
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 11 lut 2013, 22:32
Posty: 4117 (138/173)
Skąd: Gorzów Wlkp.
Auto: Mazda 6,kombi ,2006 rok, 2.0 diesel, Dpf out,chiptuning 130 KM/363 Nm,Phantom Blue

Postprzez slisman » 10 cze 2013, 17:39

kotlet z piersi w panierce, ziemniaki i ogorki <mniam>!
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 lut 2010, 15:49
Posty: 981 (42/24)
Skąd: Trójmiasto
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez cbr » 10 cze 2013, 18:21

schabowy z frytkami <ok>
2+2=5
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 mar 2011, 01:01
Posty: 2823 (0/26)
Skąd: Białystok
Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)

Postprzez Xenocyd » 11 cze 2013, 14:44

JohnnyB napisał(a):Po raz pierwszy zrobiłem krem z białych szparagów


jako że jeszcze sezon się nie skończył i szparagów jakoś nam się pół lodówki zebrało, to poszliśmy tą drogą :)
Mojego ulubionego kremu pieczarkowego nie przebija, ale smaczna taka zupa z grzankami!

A dzisiaj będzie na bogato:

stejki z polędwicy wołowej + zielone szparagi
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 maja 2007, 12:01
Posty: 2277 (102/158)
Skąd: czymiasto
Auto: Mietek

Postprzez slisman » 11 cze 2013, 16:10

A ma ktoś jakiś DOBRY przepis na zupę krem z zielonego groszku?

Bo ostatnio z internetu jakiś próbowałem i wyszło marnie :P

Dzisiaj mam zapiekankę z kurczakiem, ryżem i zielonym groszkiem i mnie naszło :P
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 lut 2010, 15:49
Posty: 981 (42/24)
Skąd: Trójmiasto
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez kinki » 12 cze 2013, 00:17

a ja mam botwinkę i chętnie bym jakiś chłodniczek zrobił. zna ktoś jakiś sprawdzony przepis ??
Wladca ognia
Avatar użytkownika
Moderator Globalny
 
Od: 28 lis 2006, 23:08
Posty: 6089 (471/185)
Skąd: Poznań
Auto: A4

Postprzez malutka » 12 cze 2013, 09:01

Ugotowana i ostudzona botwinka, pokrojone lub state zielone ogórki i rzodkiewki, posiekany koperek -duuużo, jogurt naturalny i kefir, pieprz i sól. Co do proporcji niestety nie pomogę, bo robię "na oko".
Czasem jak jest słaba botwinka i nie ma dobrego koloru, to dodaję do niej troszkę barszczu krakusa. Z jogurtem i kefirem nie można przesadzć – mają zagęścić i zmienić kolor na różowy. Kefir może dać kwaśny posmak, więc po prostu trzeba próbować. Dzięki warzywom jest chrupiący, a koper to podstawa dla smaku.
Obrazek
good girls go to heaven bad girls go everywhere...
bad girl ;)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 6 maja 2006, 12:20
Posty: 5102 (266/152)
Skąd: Warszawa
Auto: マツダ MX-6 2.0 FS '92

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Moderator

Moderatorzy Hyde Park