witam serdecznie,
mam problem – zakupiłem niedawno używaną mazdę 3 (2.0 benz, rocznik 2003, wyp. top sport) i praktycznie od samego początku mam problem z klimatyzacją. sprzedawca zanim oddał samochód zobowiązał się nabić klimę a po drodze jak twierdził wymienił też padniętą sprężarkę. samochód odebrałem, klima działała sprawnie, pojeździłem dzień niestety już następnego przy włączonej klimie po parunastu minutach wskazówka temp. silnika ekspresowo zaczęła pędzić w górę a klima zamiast chłodzić – grzała. po szybkim sprawdzeniu wyszło, że nie włącza się wentylator chłodnicy. niemniej jednak bez włączonej klimy – przy dowolnym upale i stylu jazdy wskazówka grzecznie tkwiła sobie w środku skali (nie zauważyłem, by wiatrak się kiedykolwiek włączał).
mechanik u którego zostawiłem mazdę stwierdził, że padł moduł wentylatora i trzeba go wymienić (najlepiej z wiatrakiem). dodatkowo też stwierdził, że sprzedawca mnie oszukał, bo sprężarki nikt nie wymieniał od dawna a przy okazji pracuje cholernie głośno i wypadałoby też ją wymienić (albo zregenerować). kazałem mechanikowi wymienić moduł/wiatrak, a sprężarkę chwilowo odpuściłem do czasu aż nie trafię na okazję w przyzwoitej cenie ;–). samochód odebrałem wczoraj, mechanik zapewnił że wiatrak działa i nic się nie grzeje, ale lepiej z klimy nie korzystać póki nie wymienię tego kompresora – ale że ogólnie jakoś tam powinna działać. dziś wracam z pracy, na próbę postanowiłem włączyć klimę na moment – pochłodziła 5 minut i znowu to samo, bucha gorącem i wskazówka ostro w górę (nawet jak wyłączę klimę). zatrzymałem się, otwieram maskę – nowy wiatrak też tkwi bez ruchu.
pojutrze znowu jadę do mechanika na kolejne badania, ale może macie jakiś pomysł co może być przyczyną takiej sytuacji? kolejny moduł mi padł? kiepska sprężarka mogła to spowodować (żebym nie wydał ~800zł na regenerowaną by mieć potem to samo)? a może coś innego? z góry dzięki za sugestię, bo zaraz mnie szlag trafi... auto jest super, ale bez klimy to ja nie przeżyję :–)
klimatyzacja i przegrzewający się silnik
Strona 1 z 1
Tkwię z podobnym problemem kupiłem cały wentylator ze sterownikiem w poniedziałek jadę na wymianę do mazdy. Tyle że u mnie silnik się nie przegrzewa przy włączaniu klimy, tylko robi się wysokie ciśnienie w zbiorniczku i także nie mogę jej na dłużej używać.
- Od: 4 wrz 2012, 22:19
- Auto: Mazda 3, 1.6 r.04
Witamy nowego Kolegę tematów już kilka było o tym problemie: m.in viewtopic.php?f=470&t=154951&p=2639152, viewtopic.php?f=471&t=126698 dlatego na przyszłość staraj się użyć szukajki ewentualnie próbuj szukać przed google dopisując mazdaspeed bk.
Prosiłbym abyś zapoznał się z tematem: viewtopic.php?f=114&t=149469 i w przyszłości umieszczał swoje tematy w odpowiednich działach
W razie pytań pisz do mnie na PW.
Uzupełnij też swój profil o region z jakiego pochodzisz może ktoś mógłby ci polecić jakiś warsztat.
Temat przenoszę do Podwozia
Pozdrawiam lukaszm
Prosiłbym abyś zapoznał się z tematem: viewtopic.php?f=114&t=149469 i w przyszłości umieszczał swoje tematy w odpowiednich działach
Uzupełnij też swój profil o region z jakiego pochodzisz może ktoś mógłby ci polecić jakiś warsztat.
Temat przenoszę do Podwozia
Pozdrawiam lukaszm
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
Strona 1 z 1