Mazda6 – Jaką instalację założyć?

Dział poświęcony użytkowaniu aut z instalacjami gazowymi przeznaczonymi do zasilania silników z wtryskiem pośrednim paliwa.

Postprzez Kailen » 19 maja 2013, 21:44

perełka napisał(a):ze czasem tak się zdarza

Jest w tym trochę racji ponieważ mapy wtrysku się rozjeżdżają na PB ale jest to kwestia do "ogarnięcia" przez gazownika. Z Mazda-mi nie idzie tak łatwo jak z Volkswagen-ami i niektórzy gazownicy się troszkę gubią.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 27 sie 2008, 22:57
Auto: Mazda mx-3 1.6 DOHC
Fiat Seicento 0.9 99r

Postprzez Przemek323c » 20 maja 2013, 07:58

Czy ja wiem. Akurat 6 2.0 to przyjemne autko do zagazowania. Chyba ze regulacje sie robi po lebkach bez korekt cisnienie/temperatura. Wtedy sporadycznie check moze zaswiecic.
Przemek323c

Postprzez perełka » 20 maja 2013, 18:12

A może być to przyczyna kiepskiej jakości gazu ostatnio słyszałem by nie tankować na stacjach "intermarche" jest kiepska kaloryczność gazu i check możne się zapalić.
Forumowicz

Od: 25 lis 2012, 13:36
Auto: Mazda 6 kombi
rok 2003
poj.2.0 benzyna/gaz 141KM

Postprzez WisniaUs » 20 maja 2013, 18:46

perełka napisał(a):nie tankować na stacjach "intermarche" jest kiepska kaloryczność gazu i check możne się zapalić.

I oto kolejny przykład CO TANIE TO DROGIE !!!!!! Podjedz do dobrego gazownika prosze CIE w imieniu twego autka plizzzzzz :) :) :) :) :) :) <spoko> <spoko> <spoko> <spoko> Polecam SHELL GAS super autko biega na nim i robie ok 50 km wiecej na zbiorniku
WisniaUs

Postprzez Przemek323c » 20 maja 2013, 19:54

Testowalem wszystkie juz chyba mozliwe stacje w moim rejonie i nie widze roznicy miedzy shellami, lotosami, bp, a stacja u "u pana jozia". Oczywiscie moze tak byc ze to przez gaz ale to malo prawdopodobne, chyba ze zatankowales nie gaz a mix nie wiadomo czego.
Przemek323c

Postprzez Mazd Max » 20 maja 2013, 20:34

Jak już jesteście przy jakości paliwa to powiem że ostatnio tankowałem (po 2.43 za litr) TYLKO na tzw ESCE – nie wiem jak dokładnie się zwie ale chodzi mi o tę żółtą ,,eskę'' na zielonym tle...i dość często świecił się check....wczoraj zatankowałem 32 litry po ...uwaga!!!.... 2.05!!!!! (do zbiornika wchodzi 41 więc 9 niby było) na stacji ARTUS (nie jest to bynajmniej TOJTOJ z butlą na placu i panem Henrykiem a normalna duża stacja :D ) i co????....
Po check-u ani śladu <czarodziej> Więc o co kaman??? <oczy> Może to zbieg okoliczności....bo miałem już takie akcje że check gasł i zapalał się bez jakiegokolwiek powodu <diabełek>
Tak czy siak jadę do szpeca bo mi delikatnie obroty falują na ,,luzie''
Wysłane z poczty w Radzyminie
To ja http://www.youtube.com/watch?v=58549ffQXKY

Jeśli się obudziłeś w poniedziałek i nie boli Cię głowa oznacza to że jest środa.
Forumowicz

Od: 10 sty 2008, 11:47
Auto: Biała Dama GH
wcześniej BJ, GY oraz GG

Postprzez WisniaUs » 20 maja 2013, 21:07

A widzisz PRZEMKU a ja zaraz czuje różnice w paliwie.Przecież nie wyssałem sobie tego z palca,znam swoje auto bo mam go od nowości i zaraz wiem co mu dolega. Może akurat moja mazda jest wyczulona na jakość paliwa a twoja nie koniecznie.A dla ciekawosci jak jeszcze nie mialem w niej LPG i zalałem PB na stacji VALDI (tarnowska sieciówka miejscowego pseudo biznesmenka miglanca kombinatorka) do pełna to po 2 km od wyjazdu wywaliło CHECK ENGINE a auto ledwo sie ciągło.Zatankowałem bo bylo 10 gr taniej jak wszedzie heh.Panowie ten kraj juz nie jest na dnie on juz jest po uszy w mule.Robią z nami co chca i to za naszym przyzwoleniem.[tiiit] zebym ja jako obywatel tego kraju (i nie tylko Ja)musial sobie szukac dobrej stacji zeby auto zatankowac to jest masakra.JUz sam nie wiem moze to ja jestem z innej planety moze to ja mam cos z głową,moze to mi sie cos poj....o w dyni po 8 latach za wodą i moze to tylko dla mnie cos co tam bylo podłoga tu jest sufitem.Wiec o co kaman tu chodzi?????? Moze faktycznie zbieg okolicznosci ??? :) Ale kaman jakich okolicznosci??? Dymania mnie w taki a nie inny sposób???? Ale ja nie chce byc dymany!!! Jesli ja bym dymał kogos kto sobie tego nie życzy to bym siedzial w pierdku TAK???? Ale tam tez by mnie dymali a moze wreszcie ja bym kogos mogl legalnie bezprawnie i bezkarnie dymać .Wiec kaman gdzie my jestesmy?,gdzie ja jestem? yooo Dude,wake up me please!!! Od jutra leje wode,PIWNICZANKE i powiem wam czy sie CHECK zaswieci
WisniaUs

Postprzez brencik » 20 maja 2013, 22:36

Tak samo jak audiofile "słyszą" kable zasilające tak smao niektórzy odczuwają róznice między gazami.
Forumowicz

Od: 1 cze 2011, 14:42
Auto: Mazda 5, 2.0 Pb, 145KM, 2007.

Postprzez WisniaUs » 20 maja 2013, 23:18

Czyli jestem Gazofil <jupi>

Dopisano 20 maja 2013, 23:18:

Dopisano 20 maja 2013, 23:18:

WisniaUs

Postprzez YaRQ » 20 maja 2013, 23:24

powietrze, woda... hemoglobina... taka sytuacja..
;)
OT
/ Jaro, pozdr.
Kupię osłone silnika (skrzyni) od lewej strony (l. koła)! i prawy przedni chlapacz do Xed6!
323 BestGeneration[*]

Obrazek
Forumowicz

Od: 7 mar 2008, 14:40
Auto: JMZ 323 BGT
JMZ X6 V6

Postprzez Przemek323c » 20 maja 2013, 23:31

brencik napisał(a):Tak samo jak audiofile "słyszą" kable zasilające tak smao niektórzy odczuwają róznice między gazami.

Mam nadzieje ze mowiles to z ironia :D Wisniaus ja nie mowie ze nie moze byc zadnej roznicy, moze po prostu nie trafilem na az taki syf.
Przemek323c

Postprzez WisniaUs » 20 maja 2013, 23:59

Przemku oki oki, <spoko> ja tez nie leje syfu ale widze roznice pomiedzy np.Orlenem a Shellem.Zresztą kazdy sam widzi na wlasnej skórze co sie dzieje po tankowaniu tu i tam.Roznice sa ,a moze to,ten Tarnów to taki jeden wielki BULL SHIT.
WisniaUs

Postprzez mick » 21 maja 2013, 08:53

Wiecie co mam stag 300 premium i jak tankowałem na różnych stacjach to bywało tak że raz na jakiś czas zapalał się CHECK ENGINE od roku tankuję tylko na jednej stacji plus orleny i od roku nic sie nie zapaliło więc może coś w tym jest
Forumowicz

Od: 12 lis 2011, 15:43
Auto: Mazda 6 2,2 185Hp, 2009r.
Mazda 6 2,3 166Hp, 2003r.

Postprzez WisniaUs » 21 maja 2013, 18:10

Ja generalnie w 70 % tankuje na orlenach reszta jak mam pod nosem to Shell.Odkąd mam LPG nigdy mi nie zaswiecila kontrolka silnika.Jedynie jak raz wlalem syf benzynke i 2 razy jak nie dokrecilem korka wlewu PB to wywalilo CHECKA bo powstala jakas roznica cisnień w odprowadzaniu oparów z silnika i wywalilo kontrolke.Po dokreceniu korka po ok 30 km sam zgasł.
WisniaUs

Postprzez ksmuda » 14 cze 2013, 10:13

brc bedz ok?? dzwoniłem wlasnie do gazownika i powiedział ze lubryfikacja do silnika 1,8 120 KM zalecana jest:/ 250 zeta kosztuje
ksmuda

Postprzez Przemek323c » 14 cze 2013, 12:36

Samo w sobie jest ok ale odradzam, a lubre sobie daruj calkowicie.
Przemek323c

Postprzez Mazd Max » 14 cze 2013, 13:11

Jakiś czas temu pisałem o swoim zestawie

STAG 4 Plus
Reduktor – AC – R01
Listwa wtryskowa – ACW – 01
Koszt – 2400 PLN

że zero problemów....otóż ostatnio miałem ,,check-a'' co jakiś czas....już miałem jechać do Buska do naszego słynnego forumowego magika <czarodziej> ale stwierdziłem że podjadę do tych co mi montowali. I dobrze zrobiłem, bo chłopaki podpięli się pod kompa i pojeździliśmy trochę po mieście.
Teraz po ,,check-u'' ani śladu ale deczko więcej zaczęła mi palić, przed ustawianiem było to 9,3 – 9,6 a teraz w okolicach 9,8 – 10,2 (nie patrzę na kompa tylko liczę litry do trasy) Mój magik stwierdził że reduktor musiał się ,,ułożyć'' <faja>
Czy to normalne? <oczy>
Wysłane z poczty w Radzyminie
To ja http://www.youtube.com/watch?v=58549ffQXKY

Jeśli się obudziłeś w poniedziałek i nie boli Cię głowa oznacza to że jest środa.
Forumowicz

Od: 10 sty 2008, 11:47
Auto: Biała Dama GH
wcześniej BJ, GY oraz GG

Postprzez Ryhu » 14 cze 2013, 18:14

Mi też na początku zaczęła trochę szarpać i powiedzieli chyba to samo tzn. że się membrana rozciągnęła i sterownik tego nie potrafił sam skorygować. Po przejażdżce z podpiętym laptopem na kolanach już jest wszystko OK.
Forumowicz

Od: 30 mar 2013, 20:51
Auto: Mazda 6 '05r. 147KM 2.0
Benzyna + LPG
Stag 300 ISA 2

Postprzez Przemek323c » 14 cze 2013, 23:22

Po 1000km od montazu zawsze trzeba cos podregulowac. AC W01 to srednia listwa.
Przemek323c

Postprzez mardab » 24 cze 2013, 19:18

Witam!

Poszukuję dobrego gazownika w Warszawie do mazdy 6 2.0 147KM. Madzia ma przejechane 172tyś km.

Podobno gdzieś przy trasie toruńskiej jest dobry gazownik – to chyba jego strona: http://www.darmil.com.pl/
Początkujący

Od: 6 mar 2013, 22:54
Auto: Mazda 6 2.0 LFF7 108kw benzyna+LPG 2006r