Opinie i luźne rozmowy użytkowników Mazd z silnikami diesla [DiTD]
u mnie słychać tak dokładnie piasek spod kół jakbym z otwartymi drzwiami jechał. I chyba wodę też. W czasie jazdy gdzieś za miastem ten dźwięk zanika, bardziej słychać silnik ale właśnie przyszły dziś poduszki z TEDGUMU i wymieniam w środę. A pod wykładziną czuje wygłuszenie więc to nie jest czysta blacha.
- Od: 22 sty 2011, 19:27
Kłaniam się wszystkim
Po wielu badaniach mojej Mazdy BJ DiTD z 2001r (jeżdżę nią od 2lat) mechanicy stwierdzili brak na pompie wtryskowej modułu RON. (moduł ten to czarny przekażnik wielkości 1/2 pudełka od zapałek, z wtyczką 3-przewodową). Po prostu ktoś podprowadził. Silnik ogólnie jest mułowaty, ale nie zawsze. Są momenty, że ciągnie całkiem nieżle, szczególnie powyżej 2000obr. Bywa jednak, że obroty spadają ,dochodząc tylko do 2500, a silnik zwalnia do koło 40km. Takie zjawisko trwa czasami kilkanaście sekund, a czasami nawet kilka minut. Po wielokrotnym naciskaniu pedału gazu problem gwałtownie mija i wszystko jest w porządku. Wg. mojego rozeznania samochód spala paliwa około 6l/100km w trasie, a w mieście na krótkich trasach w zimę około 8,5-9 l.
Ten moduł ( podejrzałem w innej bliżniaczej mazdzie )tj: moduł RON pompy wtrysku 131700-0011 9B06.
może ktoś ma do sprzedania. Ja jestem z Olsztyna. Niby duże miasto ale fachowców od mazd jest jak na lekarstwo. Ostatnio dorwałem młodego elektronika z zacięciem, który po wielogodzinnym badaniu mojego samochodu odkrył brak w/w modułu. Mam nadzieje, że to rozwiąże sprawę. Pozdrawiam. Alarmir
Edit by Bandit: Taki pierdół jak kupno kostki przy pompie nie wymaga zakładania osobnego tematu, zatem wrzucam tutaj.
Ten moduł ( podejrzałem w innej bliżniaczej mazdzie )tj: moduł RON pompy wtrysku 131700-0011 9B06.
może ktoś ma do sprzedania. Ja jestem z Olsztyna. Niby duże miasto ale fachowców od mazd jest jak na lekarstwo. Ostatnio dorwałem młodego elektronika z zacięciem, który po wielogodzinnym badaniu mojego samochodu odkrył brak w/w modułu. Mam nadzieje, że to rozwiąże sprawę. Pozdrawiam. Alarmir
Edit by Bandit: Taki pierdół jak kupno kostki przy pompie nie wymaga zakładania osobnego tematu, zatem wrzucam tutaj.
-
alarmir
Które wymieniałeś i ile płaciłeś?
Arni_Toruń napisał(a):słychać tak dokładnie piasek spod kół jakbym z otwartymi drzwiami jechał.
W innych autach jest podobnie. Mi pomogło wygłuszenie nadkoli ale powstał inny problem teraz słychać piasek który uderza w progi
Zatyczki na uszy i jazda 

Neonixos666 napisał(a):Zatyczki na uszy i jazda
Sam bym na to nie wpadł, genialne w swojej prostocie
Yans napisał(a):a nie przyjemniej po prostu zrobić głośniej zapodaną w radiu muzę
Zatyczki są tańsze od dobrego car audio i działają również na kobiety

eee DiTD nie zagłuszy nawet rozkręcone radio
U mojego wujka poszły chyba wszystkie poduchy na silniku (DiTD) to dopiero telepie i głośno jest

U mojego wujka poszły chyba wszystkie poduchy na silniku (DiTD) to dopiero telepie i głośno jest
alarmir, to nie przekaźnik a pamięć ROM. Może Riki Ci pomoże bo przewaliło mu się kilka pomp przez ręce. Na alledrogo widziałem kiedyś uszkodzoną (całą) pompę za 'grosze' więc warto poszukać.
poflek napisał(a):Może Riki Ci pomoże bo przewaliło mu się kilka pomp przez ręce
Chętnie
a czy ten rom można jakoś modyfikować?
Halooo jest tu kto?
mnie regulamin nie dotyczy
. Tu można bo to luźny temat. Przynajmniej zwróciłem kogoś uwagę szkoda że w negatywny sposób.
Posta pod postem nie można, a za cwaniactwo dostajesz ostrzeżenie.
You see, in this world there's two kinds of people, my friend:
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
dobrze przepraszam... 
Neonixos666 napisał(a):dobrze przepraszam...
Wiedziałem, że podziała

A to moje doładowanie
You see, in this world there's two kinds of people, my friend: