Mazda Xedos 6 CA KF 1993r – projekt Xedos
No no

- Od: 17 sie 2009, 11:45
- Auto: Xedos 6 (ex)
Lexus GS300 II (ex)
Mazda 6 GJ 2,5
Ten X6 wymaga jeszcze wieeele pracy, ponoć nie "ciągnie" jak trzeba. Choć ostatnio usłyszałem od kolegi z lubelskiego, że kilka drobiazgów i będzie cacy
Nie chce mi się pisać o usterkach... wolę napisać o tym, co zostało naprawione. Cierpliwości
Nie chce mi się pisać o usterkach... wolę napisać o tym, co zostało naprawione. Cierpliwości
- Od: 17 gru 2012, 02:02
- Auto: XC70 Cross Country '01
Xedos 6 '92 KF
Troszkę na pewno nowe koło namieszało... Sondy wywaliły błąd, obie, filtr paliwa puszcza gdzieś paliwko (być może mocno zanieczyszczony), i kolega z lubelskiego sugeruje jeszcze podciśnienie – któreś z nich uwalone.
Xedos 6 '92 KF
Sondy raczej z mocą by nie namieszały, raczej spalanie zwiększone i na analizatorze by wyszło.Filtr faktycznie może byc zapchany stad mniejsze ciśnienie i może gorzej się zbierac .A jeśli nikt po drodze nie ruszał podciśnień to bym se je odpuścił , bo można wiecej popsuc , niż naprawic. Założ nowy filr , i zjmij sie sondami na początek skoro wywalają , po tylu latach na bank nie działają prawidłowo.

- Od: 6 gru 2009, 12:35
- Auto: Mazda Xedos 9 TA Kl 95 r. +LPG
Xedos 9 TA KL 99 r. LPG :)
deejay27 ma rację, sam miałem ostatnio zepsutą jedną sondę i moc była taka jak powinna być, objawy jaki były u mnie to, podwyższone obroty na jałowym i brak płynnego przyspieszenia, było tak, że po wciśnięciu gazu auto jak by nagle zasypiało a dopiero po chwili wyrywało z kopyta
i lepiej jechał z gazem wciśniętym do połowy niż do dechy. A co do filtra to bym wymienił od ręki, nie wielki koszt a może dużo zmienić 

-
Keeper of the Art
- Od: 22 kwi 2012, 18:06
- Auto: Xedos 6 KF 98' – Sprzedany
Xedos 9 KJ 97' – Sprzedany
200SX SR20DET 89'
To prawda. Jednak dostać się do tego filtra...
Wczoraj z kolegą flywin zmieniliśmy płyn do wspomagania. Nie mogę się przyzwyczaić tak leciutko teraz pracuje kierownica
Co do sond, fakt, obie do wymiany. Przy czym autko przyśpiesza płynnie, obroty prawidłowe, nie falują. Tak czy inaczej zostaną wymienione. A może mi się wydaje, że nie przyśpiesza jak trzeba ze względu na większe koło... na 15" był szatan.
Zobaczymy co pokaże po wymianie sond, wymianie filtra paliwa, i po przeczyszczeniu wtrysków preparatem do paliwa.

Wczoraj z kolegą flywin zmieniliśmy płyn do wspomagania. Nie mogę się przyzwyczaić tak leciutko teraz pracuje kierownica
Co do sond, fakt, obie do wymiany. Przy czym autko przyśpiesza płynnie, obroty prawidłowe, nie falują. Tak czy inaczej zostaną wymienione. A może mi się wydaje, że nie przyśpiesza jak trzeba ze względu na większe koło... na 15" był szatan.
Zobaczymy co pokaże po wymianie sond, wymianie filtra paliwa, i po przeczyszczeniu wtrysków preparatem do paliwa.
Xedos 6 '92 KF
nie używaj tego czegoś do paliwa. W nowym aucie jeszcze ujdzie, ale to usunie cały taki nagar i może bardziej zaszkodzić jak pomóc. U mnie po takim zabiegu nie mogłem przekraczać 60km/h bo nie było czym. Zrobiłem tak zaraz po zakupie zrobiłem i znajomy mnie uświadomił dlaczego muli. Z 300km tak przejechałem. Zalewałem PB98 z preparatem, zgodnie z danymi na opakowaniu.

Co do środka do czyszczenia również odradzam , powiem Ci że ja jeżdziłem tylko na 98 , zresztą tak robię i teraz , a co do przyspieszenia to pewnie się pzyzwyczaiłeś już , i jest mało , to normalne 

deejay27 napisał(a):i jest mało , to normalne
hehe skąd ja to znam, true story

-
Keeper of the Art
- Od: 22 kwi 2012, 18:06
- Auto: Xedos 6 KF 98' – Sprzedany
Xedos 9 KJ 97' – Sprzedany
200SX SR20DET 89'
Lepiej kup sobie czystej nafty i na pol zbiornika wpakuj 0.5l, nie wiem czy tak mozna, ale ja tak zrobilem nie wiem czy cos dalo. smigam na lpg, ale jak przelacze na pb auto idzie od samego dolu, i banan z michy zejsc nie moze:D A te wlasnie preparaty sa z nafta i niby czyms tam, a moze sama nafta, to samo zrobilem plukajac silnik, wlalem preparat do plukania i jeszcze sama nafte.
A jak nie to zrob jak koledzy pisza, wlej dobrego paliwa:) a filmik jak ciagnie moglbys nagrac
A jak nie to zrob jak koledzy pisza, wlej dobrego paliwa:) a filmik jak ciagnie moglbys nagrac
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
heh nie chce robic OT , ale jak Z5 może iśc:) Co do ciągnięcia z dołu na wyższym biegu to KF tak ma, że lubi obroty i od dołu słabo ciągnie, sporo lepiej jest w KL'u tam zdecydowanie lepiej dołem się zbiera.

sie czepiasz szczegolow
nie no ale fakt faktem tak jest. jezdzilem nie jednym z5 i tez mam jak porownac
jak znajde aparat to nagram
kalkulatorem slabo widac.
A kolega chce jakies cuda na kiju wlewac do auta, takze niech wie to wcale takie piekne nie jest jak pisze na opakowaniach:)
A kolega chce jakies cuda na kiju wlewac do auta, takze niech wie to wcale takie piekne nie jest jak pisze na opakowaniach:)
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Z przyśpieszeniem – być może, aczkolwiek muszę to zweryfikować stoperem.
Dzięki za odzew w temacie tak w ogóle. Co do środka do wtrysków jeszcze się na to nie zdecydowałem.
To że KF idzie od wysokich obrotów to prawda... od 4 tyś rpm to druga dusza. Ale i druga przegródka w portfelu... ta z 3 cyfrowymi banknotami.
Na dzień dzisiejszy coś hałasuje z okolic rozrządu, rolka albo alternator. Stało się to po wymianie płynu do wspomagania. Może dlatego, że lekko ochlapało tym płynem pasek i rolkę napinającą. Nie wiem. Tak czy inaczej to nie pompa od wspomagania. No ale z plusów... można kręcić 1 palcem, nareszcie
Dzięki za odzew w temacie tak w ogóle. Co do środka do wtrysków jeszcze się na to nie zdecydowałem.
To że KF idzie od wysokich obrotów to prawda... od 4 tyś rpm to druga dusza. Ale i druga przegródka w portfelu... ta z 3 cyfrowymi banknotami.
Na dzień dzisiejszy coś hałasuje z okolic rozrządu, rolka albo alternator. Stało się to po wymianie płynu do wspomagania. Może dlatego, że lekko ochlapało tym płynem pasek i rolkę napinającą. Nie wiem. Tak czy inaczej to nie pompa od wspomagania. No ale z plusów... można kręcić 1 palcem, nareszcie
Xedos 6 '92 KF
Czyżbyś chciał Xeda do fabrycznej doskonałości doprowadzić
W rozrządzie nie powinno ci hałasować bo raczej jest osłoną okryty, może łożysko jakieś kończy żywot
A co do wspomy to chyba mnie przekonałeś i chyba nawet u siebie wymienie, chociaż i tak kierownica chodzi lekko, ale jak wymiana płynów, to za jednym podejściem wszystkich

W rozrządzie nie powinno ci hałasować bo raczej jest osłoną okryty, może łożysko jakieś kończy żywot
A co do wspomy to chyba mnie przekonałeś i chyba nawet u siebie wymienie, chociaż i tak kierownica chodzi lekko, ale jak wymiana płynów, to za jednym podejściem wszystkich
-
Benzin im Blut
- Od: 20 sty 2011, 00:16
- Auto: Mazda 323BG PN '94
Toyota Avensis T27 D4D '11- już wspomnienie
Mazda 626KL-ZE –> ;)
Mazda Xedos 6 KL-DE '99
Bardzo polecam wymianę wszystkiego mokrego w samochodzie. Niby nikt za bardzo z tym nie przesadza... warto. Sam przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni.
Marzenie
I... fotoszop time
Oglądać się tego nie da

Piotr89 napisał(a):Czyżbyś chciał Xeda do fabrycznej doskonałości doprowadzić![]()
Marzenie

I... fotoszop time

Oglądać się tego nie da

Ostatnio edytowano 22 maja 2013, 19:03 przez freezoneq, łącznie edytowano 1 raz
Xedos 6 '92 KF
No ja myślę, że Xeda
Mam nadzieję, że kiedyś będzie okazja. Chętnie posadziłbym tyłek w X9, ale na chwilę, żeby się nie przyzwyczaić. Swoją drogą, zauważyłem, że z klubowiczami rozmowa wygląda tak, że tematów końca nie ma, a dnia brakuje

Mam nadzieję, że kiedyś będzie okazja. Chętnie posadziłbym tyłek w X9, ale na chwilę, żeby się nie przyzwyczaić. Swoją drogą, zauważyłem, że z klubowiczami rozmowa wygląda tak, że tematów końca nie ma, a dnia brakuje

Xedos 6 '92 KF
Zależy czy lubisz duże auta , ja zakochałem sie najpierw w wyglądzie , ale jak się przejechałem , nie potrzeba było wiecej argumentów . To inna klasa auta, choc nie powiem że X6 bym sobie pośmigał.