Nadkola antykorozyjne – zakup i montaż.
Strona 1 z 1
Co sądzicie o tych nadkolach na tył 626 GF, czy w tym modelu w ogóle były montowane fabrycznie bo ja nie mam i nie słyszałem żeby ktoś posiadał, a jestem bardziej niż skłonny kupić zestaw na tył i zamontować na wiosnę:
http://czesci.4cars.pl/samochodowe/MAZD ... yjne,0.php
Czy któryś z forumowiczów bawił się w poprawianie fabryki i montował podobne rzeczy?
http://czesci.4cars.pl/samochodowe/MAZD ... yjne,0.php
Czy któryś z forumowiczów bawił się w poprawianie fabryki i montował podobne rzeczy?
- Od: 26 lip 2008, 20:56
- Auto: Mazda 3 BN 2017r. 2.0l
Mazda 626 2000r. 2.0l
Trzeba sprawdzić czy w nadkolu nie ma otworów. Jeżeli są to montuje się jak przednie, na plastikowe kołki.
motylek322 napisał(a):Trzeba sprawdzić czy w nadkolu nie ma otworów. Jeżeli są to montuje się jak przednie, na plastikowe kołki.
Jaki jest rozmiar tych kołków i gdzie można je kupić? Mam przednie do zamontowania ale nie mam ich czym przykołkować, bo jak znam życie kupując "na oko" to i tylko w oko będą pasować
szerokości
grzech
grzech
Nawet nie wiem jak Ci je opisać. Są podobne do tych co montuje się tapicerkę. Plastikowy kołek z kołnierzem, do wewnątrz którego wkręca się plastikową śrubę, która rozpiera kołek. Jak konserwowałem przednie nadkola to przy wykręcaniu oryginalnych kołków, 1-2 mi pękły. Zastąpiłem takimi kupionymi na giełdzie motoryzacyjnej. Z tą różnicą, że wewnętrzny trzpień kołka nie jest wkręcany tylko wciskany.
Coś w tym stylu:
http://moto.allegro.pl/spinka-tapicerki ... 78630.html
Coś w tym stylu:

[quote="motylek322"]
Coś w tym stylu:
Dzięki.
Średnica jakaś jednakowoż by się przydała. Takie od tapicerki są za małe.
Coś w tym stylu:
Dzięki.
Ostatnio edytowano 15 sty 2013, 09:09 przez grzech_z, łącznie edytowano 1 raz
szerokości
grzech
grzech
grzech_z napisał(a):Dzięki.
Zgada się. Samochód mam w blaszanym zimnym garażu jak zacznę wyciągać spinki aby je pomierzyć to na 100% pękną. Może ktoś ma je pod ręką i pomierzy. Ja teraz nie mam możliwości.
Pomierz otwory w nadkolu i po sprawie.
Madzia 626 Gf diTd-101 KM 1999 r
Proszę o pomoc w doborze nadkoli na przód i tył dla mojej mazdy 626 z 2001r z 2.0 motorem (100kW). Właśnie mam po naprawiane nadkola u blacharza i chciałbym je bardziej tym razem zabezpieczyć i pomyślałem o plastikowych nadkolach. Na allegro jest tego trochę, ale co niektóre się różnią, a nie chcę kupić takich które okażą się nie pasować.
- Od: 12 lip 2012, 19:54
- Auto: Mazda 626, GF 2.0 100kW, 2001rok, Pb, klimatronik, webasto, tempomat, itd.
Połączyłem dwa podobne wątki.
też powinienem się zainteresować, niedługo daję moją mazdę na poprawki lakiernicze (czytaj: nowe reparaturki
).
W takim razie....chyba kupuję z tego 4cars.pl
Szkoda, że nikt nie wypowiedział się czy warto...ale spróbować trzeba!
W takim razie....chyba kupuję z tego 4cars.pl
Szkoda, że nikt nie wypowiedział się czy warto...ale spróbować trzeba!
Też chciałem założyć do swojej GW, więc na allegro kupiłem tylne nadkola dedykowane do GW ale niestety nie mogłem ich dobrze dopasować ani przytwierdzić wyżej wymienionymi kołkami czy spinkami tak by to jakoś wyglądało i nie odstawało, więc dałem sobie spokuj i pożądnie zakonserwowałem.
Ale mimo to kusi mnie, aby spróbować...może w tym sklepie dedykowane będą rzeczywiście pasowały.
Bo z tą porządną konserwacją to różnie jest....a ruda wredna i tak w końcu wyjdzie na wierzch :/
Bo z tą porządną konserwacją to różnie jest....a ruda wredna i tak w końcu wyjdzie na wierzch :/
Witam Kolegow
Tydzien temu kupilem takie nadkola w tym sklepie do swojej madzi. Bardzo szybko doszly i nawet l;adnie pasuja
W jednym miejscu troszke odstawalo ale podgrzalem opalarka i ladnie sie uformowalo
Tydzien temu kupilem takie nadkola w tym sklepie do swojej madzi. Bardzo szybko doszly i nawet l;adnie pasuja
- Od: 28 lut 2011, 19:49
- Auto: ByłaMazda 626 GF 1998r 2.0 16v 115km
jest
Mazda 5 2.0 16V 146 km
Ja byłem u lakiernika teraz umówić się na wizytę –> nadkola zachodzą rudą 
Zapytałem jego o opinię czy warto, czy może mam zamówić , aby później to założyć.
Jego odpowiedź była krótka: mogę, ale nie warto. Jeśli blacha jest niezdrowa to rdza i tak przejdzie na nowe części, w tych mazdach taka osłonka nic nie da. A przez małe szparki (nawet jeśli będzie dobrze spasowane to takie będą z pewnością) i tak dostanie się wilgoć i np. śnieg czy błoto, więc takie nadkole to nic nie da. Jedynie przed kamykami rzeczywiście uchroni nadkole
Więc mój werdykt: nie warto
Zapytałem jego o opinię czy warto, czy może mam zamówić , aby później to założyć.
Jego odpowiedź była krótka: mogę, ale nie warto. Jeśli blacha jest niezdrowa to rdza i tak przejdzie na nowe części, w tych mazdach taka osłonka nic nie da. A przez małe szparki (nawet jeśli będzie dobrze spasowane to takie będą z pewnością) i tak dostanie się wilgoć i np. śnieg czy błoto, więc takie nadkole to nic nie da. Jedynie przed kamykami rzeczywiście uchroni nadkole
Więc mój werdykt: nie warto
Nadkola zamocowalem za pomoca wkretow samonawiercalnych, podobnych do tych co przykreca sie blache na dach
. A czy warto jak kupilem swoja madzie miala zabezpieczone nadkola bitexem, po dwoch latach od piasku i kamieni nie bylo sladu bitexu, nadkola wygladaly jak po piaskowaniu, od razu wziolem sie do roboty, oczywiscie jak kolega wyzej ma racje zawsze cos sie tam dostanie a to snieg czy bloto
ale wtedy po zimie wystarczy odkrecic nadkole wymyc i zobaczyc co sie tam dzieje
tak samo jak zdjac przednie nadkola i zobaczyc ile po sezonie gromadzi sie blota i lisci za blotnikiem na wysokosci okolo 10cm
jest
Mazda 5 2.0 16V 146 km
No tak, tutaj masz rację – nadkola to miejsce, które nie ma lekko 
Ale z kolei u mnie zawsze problem z korozją był nie w środku nadkola, a na brzegu – tam gdzie widać nie schylając się.
Choć jakby nie patrzeć...zawsze warto zrobić coś dla madzi, może się przyda
Ale z kolei u mnie zawsze problem z korozją był nie w środku nadkola, a na brzegu – tam gdzie widać nie schylając się.
Choć jakby nie patrzeć...zawsze warto zrobić coś dla madzi, może się przyda
Goral1985 napisał(a):Nadkola zamocowalem za pomoca wkretow samonawiercalnych, podobnych do tych co przykreca sie blache na dach.
W którym miejscu zastosowałeś te wkręty
Jeden do tylniego zderzaka
dwa do karoseri- obok amortyzatora- z jego lewej i pwawej strony
i jeden najmniejszy na zagieciu pprogu
Dla zainteresowanych dodam ze sa to nadkola dedykowane do nissana primery
dwa do karoseri- obok amortyzatora- z jego lewej i pwawej strony
i jeden najmniejszy na zagieciu pprogu
Dla zainteresowanych dodam ze sa to nadkola dedykowane do nissana primery
jest
Mazda 5 2.0 16V 146 km