marzcin13 napisał(a):Czyli nie ruszać od razu po odpaleniu silnika czy może ruszyć i rozgrzewać auto nie przekraczając 1800-2000 obrotów tak jak jest w poradniku? Co do chłodzenia mam nadzieje że robię to dobrze:) A co z jazdą juz rozgrzanym silnikiem?
Powiem tak: poprzednimi dwoma dieslami (włoski i francuski) jeździłem tak samo jak japończykiem i z żadnym nie miałem problemu (włoch powypadkowy kupiony z oficjalnym przebiegiem 120 tys, chociaż patrząc jak się zużył przez 100kkm w domu, to musiał mieć więcej). Mój ojciec niemcem jeździ "gorzej", ma gdzieś rozgrzewanie, chłodzenie – ktoś to zaprojektował, więc niech się ktoś martwi, on kupił po to żeby jeździć, a nie rozgrzewać i chłodzić, sprawdzać poziom oleju – takie czasy dla niego minęły 20 lat temu. Merc nie raz jechał bez postoju przez np. 200-400km z prędkościami 200-250km/h, po czym zjazd na parking, wyłączenie silnika i tyle, nie było żadnego siedzenia i chłodzenia silnika, spreżarki. Po 250tys. km padł 1 wtrysk (słownie: jeden), wymieniony i jest ok, samochód nie kopci! (Silnik zchipowany 600Nm, 248KM)
Na podstawie tych 3 samochodów + jedna mazda uważam, że silnik mazdy jest do

, trzeba się z nim jak z jajkiem obchodzić, a to i tak może być za mało, bo on po prostu wg. mnie posiada wady konstrukcyjne. Osprzęt (sprężarka, pompa paliwa w szczególności) jest kiepskiej jakości.
A rozgrzewanie – wg. mnie lepiej jechać nie deptając gazu na obrotach ok. 2tys. niż stać i czekać. Tak samo wydaje mi się, że lepiej pod koniec podróży jechać spokojniej niż cisnąć do końca, a później na parkingu siedzieć w samochodzie i go chłodzić. No i w czasie upałów też mimo rozgrzanego silnika nie wyciskać max obrotów, czy też nie jechać długo z wysokimi prędkościami. Ja niby tak robię, a i tak miałem kłopoty.
Tyle, że u mnie ten silnik od początki coś mi się nie podobał. Może po prostu trafiłem na wadliwy egzemplarz i teraz po wymianie będzie już OK. Pożyjemy, zobaczymy.
Jak Ci padło turbo – to niech Ci sprawdzą DPF, nalegaj na wymianę na gwarancji! U mnie turbo lało olej który zapchał DPF.