piszczy pod maską

Postprzez Maciek 251 » 2 cze 2009, 09:28

Jaksa napisał(a): koła alternatora ( to sprzegło alternatora , gdy sie zaciera stwarza spore opory ktorych nie moze pokonac pasek i piszczy , wymiana samego paska pomaga tylko na jakis czas )

No dobra ale... wymieniałem ostatnio łożyska w rolce napinacza, w rolce prowadzącej, specjalnie sprawdzałem pracę rolki na alternatorze – chodziła płynnie, lekko bez jakichkolwiek wyczuwalnych oporów, luzów, po szybkim przekręceniu i zatrzymaniu dało się wyczuć pracę sprzęgiełka która wg mnie była prawidłowa. Złożyłem wszystko do kupy na starym pasku, wcześniejsze świergolenie zniknęło definitywnie, jednak po kilku dniach po dłuższej jeździe daje sie słyszeć delikatne świergolenie szczególnie podczas jazdy przy zmianie biegów np. dwójka gaz sprzegło przed wbiciem trójki i w momencie wysprzęglenia słychać ten dźwięk – pyt. czy to pasek (nie znam jego przebiegu, ale na nowy nie wygląda) czy napinacz??
Obrazek
Forumowicz

Od: 27 sie 2006, 18:54
Auto: M6 2,0 CiTD 136PS Exclusive'04

Postprzez Jaksa » 2 cze 2009, 10:19

Maciek 251 napisał(a):Złożyłem wszystko do kupy na starym pasku, wcześniejsze świergolenie zniknęło definitywnie, jednak po kilku dniach po dłuższej jeździe daje sie słyszeć delikatne świergolenie szczególnie podczas jazdy przy zmianie biegów
Zmien pasek wielorowkowy , to najtansza opcja , reszta wyjdzie w praniu .... napinacz nie daje takich efektów ( ani jego łozysko ) rozwalony napinacz ( co jest nastepstwem uszkodzenia koła alternatora ) bedzie stukac przy uruchamianiu silnika .
amra1973 napisał(a):Czy zacierające się koło alternatora wydaje jakiś specyficzny dźwięk,
Samo koło nie ale pasek tak , słychac takie "szczypanie"
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez Enduro » 2 cze 2009, 10:39

Jaksa napisał(a): słychac takie "szczypanie"

co to za dzwięk?
zawsze jak szczypałem to bezszelestnie...
no poza odgłosami osoby szczypanej!
pozdr.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez amra1973 » 2 cze 2009, 10:52

Jaksa napisał(a): Samo koło nie ale pasek tak , słychac takie "szczypanie"

trochę temat będę drążył, czy ten dźwięk można łatwo wychwycić, czy też trzeba wiedzieć gdzie i czego szukać?

Pytam, gdyż jak wspomniałem przed nieco ponad tygodniem miałem wymieniany IC w ASO i nikt tego nie wychwycił, co więcej przed ok dwoma miesiącami miałem czyszczone tłoczki hamulcowe w pewnym zakładzie w Broniszach i szef wyjeżdżając moim autem też tego nie wychwycił ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 26 sty 2008, 23:59
Auto: M6 CiTD 2003 165KM (chip tuning)

Postprzez Jaksa » 2 cze 2009, 11:36

amra1973 napisał(a):Pytam, gdyż jak wspomniałem przed nieco ponad tygodniem miałem wymieniany IC w ASO i nikt tego nie wychwycił

amra1973 napisał(a): przed ok dwoma miesiącami miałem czyszczone tłoczki hamulcowe w pewnym zakładzie w Broniszach i szef wyjeżdżając moim autem też tego nie wychwycił

Przy ciepłym silnku ciezko to usłyszec , gdy bedzie piszczało juz przy gorącym motorze pasek i koło alt. na 100% do wymiany. Im wczesniej sie wymieni zestaw mozna zaoszczedzic napinacz ktory kosztuje ładnych pare złociszy.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Postprzez Riki » 2 cze 2009, 11:38

Enduro napisał(a):zawsze jak szczypałem to bezszelestnie...
no poza odgłosami osoby szczypanej!

<lol>
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez Jaksa » 2 cze 2009, 11:46

Enduro napisał(a):co to za dzwięk?
Robert , pewnie wiesz o jaki dzwiek chodzi , nie ma szansy przeniesc dzwieku na litery – mozemy dac juz sobie spokój bo ta rozmowa do niczego nie doprowadzi.
Forumowicz

Postprzez Enduro » 2 cze 2009, 20:00

Jaksa napisał(a):
Enduro napisał(a):co to za dzwięk?
Robert , pewnie wiesz o jaki dzwiek chodzi , nie ma szansy przeniesc dzwieku na litery – mozemy dac juz sobie spokój bo ta rozmowa do niczego nie doprowadzi.

no, okay!
ale mialem okazje słyszec kilka różnych dzwięków
w tym modelu co do paska wielorowkowego
tyn. od intensywnego szeleszczenia
do stukanie połączonego z klepaniem ...
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga