Moja Magda ostatnio zaczela wciagac olej (okolo 1l/3000-4000km), do tej pory zadnych widocznych zmian poziomu oleju pomiedzy wymianami.
Stalo sie to po dluszej jezdzie (wakacje w Hiszpanii), w ciagu 1,5 tygodnia zrobilem ponad 5500km.
Poczatkowo myslalem, ze to normalne podczas jazdy autostradami niemieckimi, ale problem pozostal
Oczywiscie studzilem turbine przed kazdym postojem
Ostatnio zauwazylem, ze podczas odpalania silnika czasami (nie kazde odpalenie, moze 1 odpalenie na 10) slychac z silnika dzwieki jakby cos luznego latalo w silniku (dzwieki te ustepuja szybko, po okolo 1-2 sekundach).
Zauwazylem, ze dzieje sie to jak zbyt krotko czekam az zagrzeje swiece (tzn jak odpalam zaraz po zgaszeniu kontrolki grzania swiec, jak poczekam jeszcze z 5 sekund, to nie wystepuje). Nie jest to normalny objaw, bo to juz jest moj 3ci sezon zimowy tym samochodem i wczesniej na 100% tego dzwieku nie bylo.
Po rozgrzaniu silnika, gdy na pracujacym silniku odkrece korek oleju, to slychac regularne (z czestotliwoscia cyklu 1go cylindra), krotkie sykanie (uciekanie sprezonego powietrza) i z otworu wlewu oleju wydobywa sie dym (objawy te, dym i sykanie, slychac/widac tylko po rozgrzaniu silnika).
Acha, no i wzroslo o okolo 0,5 l/100km spalanie, ale to pewnie w zwiazku z uciekaniem sprezonego powietrza.
Poza opisanymi problemami silnika dziala bez zarzutu, pali szybko i za pierwszym razem niezaleznie od temperatury i zawsze pracuje rowno.
Czy ktos z grupowiczow bylby w stanie pomoc w zlokalizowaniu usterki
Mam nadzieje, ze to nic powaznego.
Moje typy usterki:
1. Uszczelka wtryskiwacza – tylko czy bralby wtedy olej
2. Uszczelka swiecy zarowej (o ile taka jest) – tylko czy spaliny uciekalyby spod korka oleju (nie wiem dokladnie gdzie w M6 sie znajdują) i czy bralby olej ?
3. Uszczelka pod glowica – uzasadniloby branie oleju i sykanie, tylko co z dzwiekami dzwonienia gdy zimny ?
Prosze o pomoc i z gory dziekuje
Pozdrawiam
Cichy