Traci obroty, gaśnie na zimnym silniku oraz podczas załączania klimy

Postprzez tosia021988 » 1 wrz 2011, 17:09

Witam. Mam mazde6 (2004r, 2.0CD) dopiero od tygodnia i już taki problem mianowicie auto chodzilo elegandzko az do dzis gdy nagle zgaslo i nie chcialo odpalic. Po kilku próbach przy dodaniu gazu odpalil ale niestety zdycha gdy tylko popusci mu sie gaz lub przy próbie hamowania. Auto zupelnie stracilo moc. Do 3000obrotów jeszcze jedzie ale nie wiecej niz 120km/h poniewaz zaczyna sie dusic i zupełnie brakuje mu przyspieszenia. Prosze o odpowiedź w czym może tkwić problem????
tosia021988

Postprzez Wojtek » 1 wrz 2011, 17:17

a sa jakies swiecace kontrolki?

Ps. moze warto uzupelnic profil uzytkownika?
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez tosia021988 » 2 wrz 2011, 10:44

Nie świeci żadna kontrolka która by sygnalizowała, że coś się dzieje. Ale już jestem umówiona na wizytę w warsztacie i mechanik przez telefon powiedział mi wstępnie, że to objawy zapchanego filtra paliwa lub pompa :| ale mam nadzieje, ze nie bedzie tak źle.
tosia021988

Postprzez M6_speed » 3 wrz 2011, 10:20

witam

Mam taki problem: moja Mazda na załączonej klimatyzacji po chwili gaśnie, zaobserwowałem, że dzieje się to wówczas gdy następuje wyłączenie klimatyzacji zarówno samoczynnie, jak też podczas wyłączania wyłącznikiem / następuje wtedy raptowny spadek obrotów i głośny metaliczny stuk w okolicach jakby prawej strony silnika, nie mogę go dokładnie zlokalizować
Zapala się kontrolka silnika i przez około minuty nie można go uruchomić . Była już u kilku mechaników, komputer pokazuje błąd 0093 nieszczelność układu paliwowego.
– wtryski są ok
– czujnik scv ok. – nowy
– sprężarka klimy wymieniona

Wie ktoś może co oprócz tego może być uszkodzone może jakiś czujnik od podtrzymania obrotów?
Mechanicy u których byłem mówili mi że to na pewno zawór scv, wtryski , okazało że nie to.
Proszę o jakieś podpowiedzi.

pozdrawiam
M6_speed

Postprzez M6_speed » 11 wrz 2011, 11:15

Problem rozwiązany ; ) Okazało się, że uszkodzony był przekaźnik klimatyzacji.
M6_speed

Postprzez chorhe » 23 lut 2012, 01:01

Witam opiszę mój problem bo dla mnie jest nietypowy i nie mam pomysłu jak do tego podejść

Wszystko zaczęło się w grudniu 2011. Wracając z pracy do domu silnik został zdławiony i zgasł. Nie mogłem go odpalić dłuższą chwilę. Po odpaleniu przejechałem 500m i znowu to samo. Dokulałem się jakoś do domu. Następnego dnia Mazda odpaliła bez problemu i jechałem sobie spokojnie do czasu aż nacisnąłem przycisk nawiewu na szybę (z automatu włącza się tryb AC) i znowu silnik zgasł – standard trzeba było chwilkę odczekać i jechał dalej. Zrobiłem kilka prób i ewidentnie po włączeniu trybu AC gasł ale żeby sprawa nie była taka prosta nie zawsze. Zdarzały się dni że przejechałem 50km z włączoną klima i nic a innego dnia gasł.
Auto wylądowało u chłopaków z MAZVAGTECH:
– na moją sugestie została wymieniona sprężarka klimy bo to mi przyszło do głowy jako pierwsze. Po kilku dniach auto wróciło do warsztatu bo problem występował nadal.
– po kilku dniach niby mazda została naprawiona przyczyną była instalacja elektryczna. Po przejechaniu 10km znowu to samo (dla znających teren zatrzymałem się w tunelu pod rondem w K-ce :) )

Na dniach zapewne znowu zawitam w MAZVAGTECH ale może, któryś z forumowiczów miał takie przygody i podpowie czego szukać i gdzie?
Wszelkie porady wskazane :)
Dodam tylko że cały luty śmigam bez włączania klimy i nie zgasł ani razu! Dzisiaj coś mnie tchnęło i nacisnąłem przysik nawiewu na szybe – zgasła :(
Początkujący

Od: 15 paź 2010, 18:37
Auto: Mazda 6 2.0 i 136KM pod maską a wszystko to z 2004r

Postprzez Grzeggorz » 23 lut 2012, 08:50

Sprawdź przekaznik klimatyzacji. Najprawdopodobniej nadaje się do wymiany. Pzdr G
Forumowicz

Od: 20 mar 2011, 19:04
Auto: Przez 12 lat była Skodzinka
teraz
Mazda 6 2.0 klekot z 2004 roku

Postprzez chorhe » 24 lut 2012, 00:44

Potwierdzam na przyszłość wymiana przekaźnika pomogła na dolegliwości :D
Początkujący

Od: 15 paź 2010, 18:37
Auto: Mazda 6 2.0 i 136KM pod maską a wszystko to z 2004r