właśnie mam podobny problem czy ktoś wie co to może byćhrabcio napisał(a):witam
mam te same objawy co kolega, ale w srodku nie mam zadnego przycisku do webasto wiec chyba moje autko nie jest w to wyposazone
szum wydobywa sie jakby z okolic podszybia, przy zapalonym silniku stojąc z przodu nic nie słychać, natomiast stojac obok drzwi kierwocy lub pasażera dzwiek jest słyszalny, szumi jeszcze przez kilka sekund po wyłączeniu silnika. Po przejechaniu ok 10km szum cichnie i go nie słychać ani przy włączonym ani wyłączonym silniku
ps. autko (jak w opisie) mam od miesiąca, sprowadzone
Szum po zgaszeniu silnika.
1, 2
-
pwpw
pwpw napisał(a):czy ktoś wie co to może być
Praktycznie 99,99% właścicieli szóstki z dieslem wie.
A kto nie wie czym jeździ i jakie ma wyposażenie (lub nie raczył zajrzeć do Poradnika) ten robi z siebie pośmiewisko
Panowie poradnik diesla wyjaśni wam o co chodzi, bo aż się nie chce pisać o tym bo wszystko jest na forum tylko trzeba poczytać. Radzę dobrze zapoznać się ze swoim samochodem przeglądając forum.
Grzyby napisał(a):A kto nie wie czym jeździ i jakie ma wyposażenie (lub nie raczył zajrzeć do Poradnika) ten robi z siebie pośmiewisko
Ej, ej. Ja dopiero niecały miesiąc temu dowiedziałem się, że mam podświetlany schowek pasażera..
U mnie jak temp. otoczenia spadnie poniżej 10stC to włącza się webasto i moja Mazda szumi przez parę minut po zgaszeniu, ale dzieje się tylko tak gdy przejadę zaledwie parę kilometrów. Gdy gasze silnik po dłuższej trasie nic nie szumi.
wczesniej passat VR6
- Od: 27 lis 2007, 20:30
- Auto: M6 GY MZR-CD 2004 136KM
hrabcio napisał(a):U mnie jak temp. otoczenia spadnie poniżej 10stC to włącza się webasto i moja Mazda szumi przez parę minut po zgaszeniu, ale dzieje się tylko tak gdy przejadę zaledwie parę kilometrów. Gdy gasze silnik po dłuższej trasie nic nie szumi.
Bo po dłuższej trasie silnik jest nagrzany i webasto nie ma potrzeby jego dogrzewania.
Ostatnio edytowano 21 paź 2011, 14:36 przez Pamek, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 25 paź 2010, 08:21
- Auto: Mazda 6 GY 2.0 RF5C 136km 03r.
Pamek napisał(a):Bo po dłuższej trasie silnik jest nagrzany i webasto nie ma potrzeby jego dogrzewania.
Guzik prawda.
Nawet i 1000km za jednym zamachem możesz usłyszeć działające webasto po zgaszeniu silnika.
To nie działa na zasadzie "nagrzej i wyłącz" a bardziej na zasadzie "nagrzej – wyłącz – kontroluj temperaturę – jeśli zbytnio spadnie – włącz ponownie"
Silnik diesla to nie benzyna – o wiele trudniej go nagrzać i utrzymać właściwą temperaturę pracy. Przy niskich temperaturach do ponownego włączenia dogrzewacza może wystarczyć dłuższa jazda np. z górki na luzie – po prostu temperatura spadnie za bardzo i webasto ponownie zacznie dogrzewać silnik.
Grzyby napisał(a):przez Grzyby » 21 paź 2011, 22:09
Lsz napisał(a):przez Lsz » wczoraj, 20:58
To jest WEBASTO.
Porady zawsze na czas
A tak na marginesie to Webasto to firma, która produkuje urządzenia min. dogrzewacze silników lub ogrzewania postojowe
To tak jak adidasy i Adidas
smile napisał(a):Nie każde Webasto to dogrzewacz
W przypadku GG/GY można to odwrócić.
Każdy dogrzewacz to Webasto (i urządzenie – jak się potocznie utarło je nazywać – i producent)
tak jak pisali wyzej koledzy z forum jest to tylko i wyłacznie Webasto. ja tez po kupnie mojej m6 zastanawialem sie co to jest webasto webasto i jeszcze raz webasto.
-
lewyM6
1, 2