M6 – lista życzeń

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Gajdzin » 29 kwi 2013, 23:16

Co byście chcieli widzieć jako standard albo opcję w M6, a czego w niej dziś nie ma...?

Ja zacznę:
1. W skrzyni automatycznej: tryby "Sport", "Normal" i "Economy".
2. Opcja 2 albo 3 ustawień pamięci "uczącego" się automatu dla 2 czy 3 kierowców. Nie chcę mieć mułowatego auta tylko dlatego, że żona nim jeździła przez kilka dni.
3. Regulowany kąt pochylenia zagłówka. Firmowy wymusza pozycję zgarbioną. Fakt, większość kierowców się garbi, ale czy to znaczy, że też muszę się garbić?
4. Wskaźnik poziomu płynu do spryskiwaczy.
5. Kieszenie na mapy i inne drobiazgi w drzwiach kierowcy i pasażera.
6. Ultradźwiękowy wibrator lusterek bocznych, powodujący "eksplodowanie" kropelek deszczu (miałem to w Toyocie w roku... 1993).
7. Klapka zamykająca centralny schowek w konsoli (ten przed drążkiem biegów), żeby można tam było coś zostawić, nie nęcąc oka złodzieja.
8. Lusterka boczne zmieniające kąt o kilkadziesiąt stopni w dół przy wrzuceniu biegu wstecznego.
9. Większy schowek w desce rozdzielczej – w tej chwil tam się ledwie rękawiczki mieszczą.
10. Instrukcja obsługi w formacie video, z demonstracjami wszystkich funkcji i ustawień, a ie tylko w książeczce, czytanie której jest BOLESNE już po piętnastym zastrzeżeniu, żeby nie wkładać rąk do pracującego silnika itd.
11. Programowanie wszystkich opcji i ustawień z laptopa przez wi-fi, używając ładnej, graficznej aplikacji, a nie systemu ekranów z menu i pod-menu.
12. Dwa silniczki elektryczne w tylnych kołach, dające pseudo-napęd na 4 koła, kopa przy przyśpieszaniu i lepsze odzyskiwanie energii z hamowania. Czyli mini-hybrydka :)
13. Dwa osobne pojemniki płynu do spryskiwaczy (jeden na płyn premium, robiący ładną pianę i naprawdę usuwający owady, drugi na zwykły, tani płyn albo po prostu wodę – tak miałem w Toyocie)
14. Opcja wyciszania kabiny poprzez generowanie chwyconego mikrofonem hałasu drogi w przeciw-fazie i puszczania go przez system audio. To jest rozwiązanie kosztujące kilka dolarów (jeden mały chip, dostępny na rynku, stosowany np. w niedrogich słuchawkach izolacyjnych).
15. Gniazdo mini-jack i USB do audio w desce rozdzielczej czy konsoli przedniej, a nie tylko w schowku.
16. Wycieraczki ze spryskiwaczem szyby tylnej! Nigdy nie rozumiem, dlaczego ich nie montują w sedanach. W Japonii są opcją w większości sedanów...
17. Przycisk "Start" w takim miejscu, żeby z punktu widzenia kierowcy nie zasłaniała go kierownica.
18. Uchwyty do siatki bagażowej w bagażniku wersji sedan (Accord je ma... M6 nie...)
19. Opcja HUD.
20. Wentylacja foteli. Skoro są z perforowanej skóry i mają ogrzewanie, to żadna sztuka dorzucić sam wiatraczek, żeby człowiek się mniej zapacał latem.
21. Asystent parkowania. Dużo tańsze i mniejsze samochody miejskie to już mają. Niestety, czasem muszę dać samochód żonie, dla której parkowanie jest wyzwaniem...
22. Zdalne uruchamianie samochodu (jest jako opcja w Japonii i USA!)
23. Używanie klimatyzacji pracującej w trybie grzejącym do ogrzania wnętrza samochodów z silnikiem diesla, zanim silnik się nagrzeje.
24. Kamera pokazująca, co się dzieje przed samochodem z lewej i prawej (żeby można było wystawić tylko sam czubek maski z wąskiej uliczki i popatrzeć, czy coś nie jedzie (opcja dostępna ale tylko w Japonii).
25. Lampka na suficie, świecąca w dół – na dźwignię zmiany biegów, rysująca ładne kółko wokół tej dźwigni (pomysł zerżnięty z BMW).
26. Głosowe otwieranie samochodu przy zbliżeniu się do niego osoby z kluczem w kieszeni, ale rękami zajętymi.
27. Wyświetlanie na którym biegu jest w danym momencie automat, nie tylko w trybie ręcznego wyboru biegu, ale zawsze i cały czas – ja lubię wiedzieć, w którym jestem biegu, nawet w trybie pełnego automatu... Jest to wg. mnie co najmniej tak samo ważne jak to, ile mam w danym momencie RPM (teoretycznie informacja też zbędna dla automatu, a jednak obrotomierz zawsze jest...)
28. Przyciemniane lusterka boczne (jak to ważne wie każdy, to jechał nocą przed TIRem...)
29. Automatycznie zamykany szyberdach w momencie wyczucia pierwszej kropli deszczu.
30. Lampka do oświetlania gruntu pod nogami wysiadającego z samochodu.

OK, na dzisiaj dość :)
Forumowicz

Od: 26 mar 2013, 22:17
Auto: Mazda 6 2013 2.5 SKYACTIV-G 192KM 6AT i-ELOOP SkyPassion. Zamówiona: CX-60 2023 PHEV Homura.

Postprzez bieski » 29 kwi 2013, 23:52

Wypowiadałem się na temat tej listy. Widzę że niestety i tak powstała :>
Przed jej zrobieniem proponuje zainteresować się przepisami w Polsce/Unii Europejskiej

Gajdzin napisał(a):22. Zdalne uruchamianie samochodu (jest jako opcja w Japonii i USA!)

to nie jest absolutnie zgodne z przepisami obowiązującymi w Polsce/Unii Europejskiej.

Wybrałeś chyba nie to auto co trzeba :| Do takich wniosków dochodzę po przeczytaniu powyższej listy.
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez discus » 30 kwi 2013, 00:09

Patrząc jak zmieniał się poprzedni model 6 to lista jest gotową modernizacją dla najbliżych trzech nowych generacji modelu 6 :|. Ja stawiam, iż przeszły by błachostki np. chromy dookoła dolnych świateł albo coś podobnego ;)
Forumowicz

Od: 11 mar 2013, 12:26

Postprzez Gajdzin » 30 kwi 2013, 00:11

bieski napisał(a):Wypowiadałem się na temat tej listy. Widzę że niestety i tak powstała :>

Skoro administratorzy wykazują ograniczoną inicjatywę, to pozostaje użytkownikom zakasać rękawy. A pomysły, idee, nowe wątki i aktywność powinny być przez administratorów chwalone i popierane, nie uważasz...?

bieski napisał(a):Przed jej zrobieniem proponuje zainteresować się przepisami w Polsce/Unii Europejskiej

Smutny będzie to dzień, w którym zaczniemy się ograniczać w naszej kreatywności, pomysłowości, marzeniach i wynalazkach przepisami Unii Europejskiej. Mam nadzieję, że go nie dożyję.

bieski napisał(a):Wybrałeś chyba nie to auto co trzeba :| Do takich wniosków dochodzę po przeczytaniu powyższej listy.

Dlaczego – moja Toyota Corona (auto tej samej klasy, jeśli nie niższej) miała sporą część tych rzeczy. I to było... dwadzieścia lat temu! Nie licząc może pomysłów typu mini-hybryda, większość z nich kosztowałaby producenta bardzo nieduże pieniądze.
Poza tym – gdyby ludzie w swojej kreatywności i dążeniu do poprawienia otaczającej ich rzeczywistości zaczynali od limitów i tego, co się NIE da, to siedzielibyśmy dziś na gałęzi albo w jaskini, a nie za kierownicą Mazdy :)

Pomysły są cenne. Samo generowanie pomysłów i marzeń jest cenne. Takie myślenie należy pochwalać i pisać: "good job!", a nie zaczynać od: aaaa, bo się nie daaaa, bo Unia, bo tooo, bo tamtoooo...

Trochę jaja i uśmiechu w życiu, kolego Moderator! :D
Forumowicz

Auto: Mazda 6 2013 2.5 SKYACTIV-G 192KM 6AT i-ELOOP SkyPassion. Zamówiona: CX-60 2023 PHEV Homura.

Postprzez mzlord » 30 kwi 2013, 01:57

kolego, ewidentnie kupujesz złe auto, bardziej powinienes rozglądać się za mercedes, audi albo bmw :) oczywiście żartuje, sam bym chętnie zobaczył niektóre z tych ficzerów w swojej M6 :) kto wiem, może za 10 lat...
Początkujący

Od: 27 kwi 2013, 14:50
Auto: M6 2,5 2013

Postprzez Gajdzin » 30 kwi 2013, 02:23

Kurczę, ja tego nie ogarniam. Od lat jestem członkiem wielu międzynarodowych forów tematycznych i produktowych i zawsze jest "wish list", przeważnie jako temat "sticky". I wszyscy entuzjastycznie generują pomysły na to, czego im w danym produkcie brak – rodzaj zabawy intelektualnej, nawet jeśli aplikacje praktyczne są ograniczone (chociaż nie zawsze – producenci czasem interesują się takimi listami i wdrażają niektóre pomysły. Przykład – Pearl, producent perkusji, albo PS Audio – producent zasilaczy do sprzętu hi-end). A tutaj – nie bo to, nie bo tamto, nie to auto, nie ta półka cenowa, przepisy, EU...

Czy naprawdę jak dostajecie nową zabawkę, to nie przychodzą Wam do głowy myśli w rodzaju: "to jest super, ale było jeszcze bardziej super, gdyby miało a), b) i c)...?" I czy nie byłoby fajnie podzielić się tym z forumowiczami...?
Forumowicz

Postprzez Marcinii » 30 kwi 2013, 09:10

@Gajdzin: proponuję stworzyć listę życzeń, którą Panowie z Mazdy są w stanie zaaplikować do naszego samochodu. Czyli przede wszystkim zmiany w oprogramowaniu jak:
1. Ulepszenie funkcji "losuj" w muzyce z USB
2. Odpalanie ostatnio włączonej piosenki
3. Automatyczne składane lusterka z możliwością wyłączenia (wyłączyć np. moglibyśmy to w "setup" –> "vehicle")
Forumowicz

Od: 17 lut 2013, 07:24
Auto: Mazda 6, 2.0 165KM, 2013

Postprzez Gajdzin » 30 kwi 2013, 09:33

Marcinii napisał(a):@Gajdzin: proponuję stworzyć listę życzeń, którą Panowie z Mazdy są w stanie zaaplikować do naszego samochodu.

No i właśnie tym ona jest – np. w moich pomysłach, poza nr 11 i 12 nie ma niczego, co się nie pojawia w samochodach tej samej klasy (D) albo niższej! :)
OK – mam jeszcze jedno:
1. Miejsce na telefon komórkowy. Tak naprawdę go nie ma, jest tylko jako opcja rodzaj "kubeczka" do komórki, który oczywiście kradnie jedno miejsce na napoje...
Forumowicz

Postprzez Marcinii » 30 kwi 2013, 09:42

No właśnie Twoja lista nie jest listą takich rzeczy które Panowie z Mazdy mogą zaaplikować do naszych (już kupionych) samochodów. Bo w większości wymagało to by modyfikacji części samochodu, a zakładam że upgrade'y oprogramowania i tak będą robili przy okazji wizyt w serwisie więc przy okazji mogliby zaprogramować kilka dodatkowych funkcji.
Forumowicz

Od: 17 lut 2013, 07:24
Auto: Mazda 6, 2.0 165KM, 2013

Postprzez bieski » 30 kwi 2013, 10:13

Gajdzin napisał(a):Trochę jaja i uśmiechu w życiu, kolego Moderator! :D

O moje jaja sie sie nie musisz martwic, wszystko ok z nimi. Z usmiechem tez nie mam problemu :>

Po prostu twoja lista to lista co mogloby byc w nastepnej generacji Mazdy 6.

Gajdzin napisał(a):Skoro administratorzy wykazują ograniczoną inicjatywę

Inicjatywa byla, prosilem o wypisanie listy, ktora mozna by umiescic w dziale GJ. Kolega Marcinii zrozumial o co chodzi :>

Gajdzin napisał(a):nie uważasz...?

Alez oczywiscie ze uwazam. Ale bardziej sie ciesze z konkretnej fotorelacji niz z watku z ktorym nie wiem co zrobic.

Gajdzin napisał(a):miała sporą część tych rzeczy.

Wymien które, bo ja ich tam za wiele nie widze.

Dzieki takim listom powstaje produkt nastepnej generacji i aktualnie nie widze sensu trzymac go w dziale GJ, tym bardziej jako sticy :>
Watek leci do Moto, tam prosze sobie podyskutowac o tym czego nie ma w Mazdzie 6 wzgledem innych marek.
......................
Forumowicz

Postprzez nemi » 30 kwi 2013, 11:34

31. Opcja "nierdzewienia" przez 10 lat <faja>.
Gajdzin napisał(a):23. Używanie klimatyzacji pracującej w trybie grzejącym do ogrzania wnętrza samochodów z silnikiem diesla, zanim silnik się nagrzeje.

A Webasto nie jest obecnie oferowane?

Gajdzin napisał(a):26. Głosowe otwieranie samochodu przy zbliżeniu się do niego osoby z kluczem w kieszeni, ale rękami zajętymi.

Tu chyba wystarczyłoby rozwiązanie Forda (a może też innych marek?) – jak zbliżasz się do auta i machniesz stopą pod zderzakiem, to otwiera się bagażnik, dzięki czemu możesz uwolnić ręce :). Nieocenione jak niesiesz zwłoki :P.

Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez bieski » 30 kwi 2013, 11:40

nemi napisał(a):A Webasto nie jest obecnie oferowane?

Webasto juz chyba nie jest dostepne w modelu Gh. Nie jestem pewien.
Wiem ze na poczatku bylo, ale czy potem bylo dostepne to nie wiem.
Diesel Mazdy szybko sie rozgrzewa, wiec byc moze dlatego zrezygnowali.
......................
Forumowicz

Postprzez glowasiek » 30 kwi 2013, 11:45

Gajdzin napisał(a): 4. Wskaźnik poziomu płynu do spryskiwaczy.

rowniez dostepne w bogatszych wersjach wyposazenia M6 :P
Ostatnio edytowano 30 kwi 2013, 12:00 przez glowasiek, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez Gajdzin » 30 kwi 2013, 11:47

bieski napisał(a):Wymien które, bo ja ich tam za wiele nie widze.

Służę:
1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 13, 16, 18, 19, 20, 22, 24, 27, 28, 29. Wszystko to są opcje albo które zamówiłem, albo mogłem zamówić do Toyoty Corony (klasa D, jak M6) w roku... 1983.

Tak, Corona '83 miała nawet ultradźwiękowe "strząsacze" kropelek deszczu z lusterek oraz dwa osobne zbiorniki na różne płyny do spryskiwania szyby, uruchamiane osobnymi przyciskami. W razie czego służę oryginalną broszurą z opisem – zachowałem z dawnych lat :) Miała też kilka cech, których tu nawet nie wymieniam, bo chyba w Europie by się nie przydały – np. system, który po strzeleniu lusterkiem bocznym w latarnię albo przejeżdżający zbyt blisko rower, sam ponownie rozkładał lusterko.

Dopisano 30 kwi 2013, o 11:53:

glowasiek napisał(a):funkcja dostepna ale nie jestem pewien czy aby z "uczacym" sie automatem ale na pewno mozna zaprogramowac ustawienia dla 2 osob :P

No proszę, mój dealer mi mówił, że nie ma takiego ustawienia! Jedyne, co można ustawić osobno dla 2 kierowców to ustawienia elektrycznego fotela... A mnie najbardziej martwi ten "uczący" się silnik i automat. Dealer opowiadał, jak im specjalnie na szkoleniu pokazywali, jak bardzo inaczej będzie reagowało to auto, kiedy nim jeździły 2 osoby o bardzo różnym stylu jazdy. Moja żona ma bardzo różny styl jazdy. Ja nie chcę, żeby po tygodniu używania samochodu przez nią, auto mi się zrobiło mułowate...

glowasiek napisał(a):4. Wskaźnik poziomu płynu do spryskiwaczy.
rowniez dostepne w bogatszych wersjach wyposazenia M6 :P

Z tego co tutaj pisali koledzy w dziale GJ, to Mazda informuje tylko, że płyn się niedługo skończy, a nie, ile go jest. To tak, jakby zamiast miernika poziomu paliwa mieć tylko lampkę informującą o rezerwie. Pierwsze Trabanty chyba tak miały :D

Dopisano 30 kwi 2013, o 12:02:

nemi napisał(a):A Webasto nie jest obecnie oferowane?

Z Webasto jest zawsze problem do nowych modeli. Jak chciałem takowe do Accorda i-CDTI w roku 2006, to mi powiedzieli, że JESZCZE nie opracowali wersji do tego modelu (a był on już od 3 lat na rynku!) Mieli też wątpliwości czy w ogóle się zmieści w komorze silnikowej, tak tam napakowane...

nemi napisał(a):jak zbliżasz się do auta i machniesz stopą pod zderzakiem, to otwiera się bagażnik, dzięki czemu możesz uwolnić ręce :). Nieocenione jak niesiesz zwłoki :P.

GENIALNE! Ja chcieć!
Forumowicz

Postprzez matthies » 30 kwi 2013, 12:17

trochę bujasz w obłokach. Producentom nie chodzi o to, żeby zrobić auto idealne dla klienta, bo kupi taki jegomość takie auto i będzie nim jeździć do zaje******, a nie przyjdzie za 5 lat po nową generację, która ma kilka z tych nowości wprowadzone.
To jest czysty marketing i tyle.
Podziwiam twoje chęci i zaparcie, ale z polityką koncernów niestety nie wygrasz. Tak jak koledzy wyżej pisali, pewnie będą się niektóre rzeczy stopniowo pojawiać w kolejnych generacjach, ale to max co możemy sobie życzyć.
Dla mnie kontrowersyjna jest kamera na przodzie, o której wspominasz. Przyznam, że będąc w japonii na wycieczce nie zatrybiłem co to, ale teraz już wiem i rozumiem dlaczego to jest u nich oferowane. W naszych warunkach jest to zbędę, jak i pewnie jeszcze kilka z punktów które wymieniłeś.

Pytanie, Toyota Corona, o której piszesz, na jaki rynek było to auto? Bo wątpię, że na Europejski.
Obrazek
Moderator GJ
Moderator

Od: 10 cze 2012, 18:04
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez Gajdzin » 30 kwi 2013, 14:51

matthies napisał(a):trochę bujasz w obłokach

Oczywiście, że bujam, na Boga, przecież na tym dokładnie polegają wątki "Wish List"! Od tego są, żeby entuzjaści danego produktu mogli się powymieniać marzeniami, jak by tu go jeszcze usprawnić. Większość forów na świecie ma takie wątki i są zawsze bardzo popularne, bo gdzie, jeśli nie tam, można sobie popuścić wodze fantazji i na papierze przynajmniej zbudować produkt (dla nas) IDEALNY?

Jestem zaszokowany totalnym brakiem zrozumienia dla tej koncepcji na tym forum. Z drugiej strony – jaki cudowny materiał do książki o przygodach gościa, który po 18 latach wrócił do Polski, i czuje się tutaj jak kosmita, bo właśnie nikt go nie rozumie i vice versa :D Szkoda, że już za późno dodać rozdział o przygodach mojego bohatera na forum motoryzacyjnym – niestety tekst został właśnie wysłany do wydawcy...

matthies napisał(a):Pytanie, Toyota Corona, o której piszesz, na jaki rynek było to auto? Bo wątpię, że na Europejski.

Na rynku europejskim nazywała się Carina E i do dziś ich widzę sporo na ulicach, z tym, że w wersji Europa/USA oferowano połowę mniej dostępnych opcji. Np. u nas – tradycyjne zegary analogowe, tam – opcja cyfrowego wyświetlacza szybkości z wbudowanym pod spodem cyfrowym kompasem, oraz w przypadku wyboru tej opcji jeszcze sub-opcja: HUD! Ja miałem cyfrowy wyświetlacz z kompasem, ale na HUD się już nie zdecydowałem, bo był bardzo drogi.

Większość japońskich samochodów tak ma zresztą – np. lista opcji do mojego Accorda oferowanych w Japonii była kilka razy dłuższa niż u nas, tam nawet oferowano takie bajery jak obracany fotel kierowcy, żeby się łatwiej wysiadało!

Natomiast co do kamery z przodu to owszem, czasem by się w Polsce BARDZO przydała, nie dlatego, że mamy tak wąskie uliczki, jak w Tokio, tylko dlatego, że często jakieś barany parkują nielegalnie na samym rogu ulicy i nie widać, czy coś nadjeżdża, dopóki się człowiek na tyle nie wysunie na ulicę poprzeczną, że szybko jadące auto z lewej spokojnie może się nam władować w maskę...
Forumowicz

Postprzez glowasiek » 30 kwi 2013, 15:10

Jezeli mialbym cos wybrac z tej list z takich przydatnych rzeczy to na pewno bylo by to

8. Lusterka boczne zmieniające kąt o kilkadziesiąt stopni w dół przy wrzuceniu biegu wstecznego.
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez JohnnyB » 30 kwi 2013, 15:38

Ciekawa lista, wiele z tych punktów byłaby całkiem przyjemna, wiele z tych punktów inne auta już posiadają.

Zastanawia mnie ile kosztowałaby Mazda wyposażona w powyższe udogodnienia.
Bardziej jednak zastanawia mnie czemu ktoś kto tyle lat spędził w Azji, najeździł się azjatyckimi autami, po powrocie do Europy nie skusił się na europejskie auto, z teoretycznie wyższej półki, zwłaszcza ze pewnie za kwotę Mazdy spokojnie znalazłby jakieś interesujące auto. Chociaż tak z czystej ciekawości ;–).
Nie na temat, ale ciekawość jak widać silniejsza ;–).

ja po 3 letniej przygodzie z M6, nie zamierzam wracać do marki, auto zauroczyło mnie tylko a jak wiadomo zauroczenia mijają.

3x. Przy wersjach 200 konnych, opcja pozwalająca regulację twardości zawieszenia oraz pracy układu kierowniczego zależnie od wyboru trybu pracy skrzyni biegów (sport, normal, comfort)
3x. Łopatki przy kierownicy pozwalające zmieniać biegi w trybie manual skrzyni AT.
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Gajdzin » 30 kwi 2013, 16:59

JohnnyB napisał(a):Bardziej jednak zastanawia mnie czemu ktoś kto tyle lat spędził w Azji, najeździł się azjatyckimi autami, po powrocie do Europy nie skusił się na europejskie auto, z teoretycznie wyższej półki, zwłaszcza ze pewnie za kwotę Mazdy spokojnie znalazłby jakieś interesujące auto. Chociaż tak z czystej ciekawości ;–). Nie na temat, ale ciekawość jak widać silniejsza ;–).

Hej, to pomysł na fajny wątek: "Dlaczego Mazda a nie..." :) Chyba założę! A może już taki był?

JohnnyB napisał(a):3x. Przy wersjach 200 konnych, opcja pozwalająca regulację twardości zawieszenia oraz pracy układu kierowniczego zależnie od wyboru trybu pracy skrzyni biegów (sport, normal, comfort)
3x. Łopatki przy kierownicy pozwalające zmieniać biegi w trybie manual skrzyni AT.

Super pomysły! Łopatki w zamówionej przeze mnie M6 są, tylko nie do końca pozwalają wymusić dany bieg, np. jak się nimi ustawi trójkę, ale zwolni do 5km/h, to skrzynia i tak zredukuje bieg do dwójki... Tak mają też Lexusy i chyba większość współczesnych samochodów.
Forumowicz

Postprzez matthies » 30 kwi 2013, 17:13

Gajdzin sam odpowiedziałeś na ten problem – w innych krajach jest takie wyposażenie, a w europie nie ma. Tak było i tak pewnie będzie zawsze, ze względu właśnie na inne warunki oraz inne przepisy – producenci muszą ofertę przygotować odpowiednio pod każdy specyficzny rynek, tak aby jak najlepiej trafiła w oczekiwania klientów, nie tylko co do jakości czy pomysłowości, ale również ceny. Czyli jednym słowem mówiąc POLITYKA.
Jako przykład właśnie Carina E – w Japonii mnóstwo dodatków, a w europie średnio na jeża. Taki jest po prostu nasz europejski rynek. Może masz zbyt dobre przyzwyczajenia hehehehe
To że bujasz w obłokach nie było negatywnym określeniem, źle mnie odebrałeś bo jak dla mnie to możesz dopisać jeszcze wiele innych punktów, tylko niestety ja jestem niepoprawnym realistą, który często sprowadza ludzi do smutnej bo smutnej, ale jednak rzeczywistości ;)
Obrazek
Moderator GJ
Moderator

Od: 10 cze 2012, 18:04
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04