Renowacja felg

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez eddi666 » 29 kwi 2013, 22:37

Witam

Chciałem się podzielić moim małym doświadczeniem z oryginalnymi felgami Enkei OEM 15` do Mazdy Premacy.

Po kolei :

Etap I – wstępne czyszczenie wodą z detergentem, czyszczenie kwasem solnym i azotowym.
Etap II – po wstępnym oczyszczeniu przyszedł czas na papier ścierny. Najpierw gramaturą 150, 300, 450 i 600.
Etap III – felgi jednak po drugim etapie nie miały pozytywnego efektu który chciałem uzyskać. Poszły na oczyszczanie soda drobnoziarnistą.

Po wyczyszczeniu dokładnym poszły na mały skan laserem w celu sprawdzenia nierówności i skrzywień. Później obróbka cnc i małe rozciągania.

Etap IV – lakierowanie proszkowe proszkiem Pullover Aqua Chrome 3 warstwy i grzanie w piecu 2h w temp. 210`C.
Etap V – polerka pasta 2000 dla uzyskania lepszego efektu :D (plus malowanie dekielków)

Fotki od dołu do góry należy oglądać :)

Koszt całkowity renowacji:
– papiery plus środki do czyszczenia około – 150zł
– czyszczenie sodą – 130zł
– proszek 2,5kg około – 68zł
– lakier w sprayu do dekielków – 57zł

Koszty różnią się od normalnych bo wszystko po tak zwanej znajomości z różnymi zakładami i ich pracownikami. :D za tzw przysłowiową flaszkę. Ogólnie wraz z dodatkami wyszło 500zł. Dodam że chciałem uzyskać efekt chromowania. Koszt chromu jednej felgi to około 800zł. Więc za 4 sztuki 500zł to kusząca cena :D
Załączniki
7.jpg
6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
Początkujący

Od: 6 lis 2012, 21:20
Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD Exclusive