problem z szybami elektrycznymi w demio

Mazda Demio 1996–2002

Postprzez MacGregor » 28 kwi 2013, 22:35

Witam zacnych Forumowiczów.
Demio DW 1,5 16V, 2001 lift
Problem polega na tym, iż Madzia stała 2 miesiące nieruszana z wyjętym akumulatorem. Po włożeniu akumulatora ładnie odpaliła. Pojawił się natomiast problem z szybami elektrycznymi. Przy próbie opuszczenia szyba zjechała kawałek i dalej nie szła. Gdy próbowałem podjechać nią do góry to z przełącznika w drzwiach kierowcy zaczął wydobywać się trzeszczący dźwięk (brzęczy czarny element o symbolu ACT212). Spod obudowy kierownicy zaczął wydobywać się dym. Po ściągnięciu obudowy zauważyłem, że fajczyło się coś w tej ciemno żółtej płytce, która jest przykręcona do kolumny kierowniczej pomiędzy kierownicą a licznikiem (tak w pionie) i przykryta takim przeźroczystym plastikiem.. Dodam, że nie przepalił się żaden bezpiecznik. Zauważyłem też, że przy wciśniętym przycisku palą się kontrolki od kierunkowskazów (prawy i lewy), od świateł drogowych i od halogenów. Przy wciskaniu przełącznika od szyby pasażera lub tego na drzwiach pasażera palą się tylko kontrolki, natomiast przy wciskaniu przełącznika od szyby kierowcy palą się kontrolki i słychać brzęczenie z przełącznika. Te same kontrolki migają również przy włączonych światłach awaryjnych.
Poza tym wszystko w aucie śmiga jak należy.
Gdzie szukać przyczyny tego zwarcia? Czy to zespolony przełącznik?
Proszę o pomoc...
Początkujący

Od: 7 lip 2012, 21:07
Auto: Demio DW
B5 1,5 16V
2001