Tarcze i Klocki hamulcowe – ogólne porady
miamivice napisał(a):Spoko, już umówiony na klocki w Jaksie
Za komplet klockow ferodo premium i tarcze trw na przod, do tego
wymiana plynu hamulcowego zaplacilem 980 pln. Hmmm to norma w mazdach?
Jedyna skladowa tej kwoty jaka znam to tarcze komplet 380 pln. Tyl tez juz sie prosi o nowe klamoty i tez niestety w komplecie
- Od: 24 sty 2011, 18:44
- Auto: M3 BK 2.0 Top Sport 2005
Mój zestaw na tył nabyty drogą kupna.

Tarcze DDF1420 (148zł)
Klocki FDB1931 (165zł)
Cena przyzwoita! co widać na załączonym obrazku. Zamontowane i przetestowane w boju. Stosowałem ten zestaw w moich poprzednich autach i bardzo go sobie chwale. I nie zgadzam się z opinia którą można przeczytać parę postów wyżej ze niby ten klocek strasznie piszczy – nic nie piszczało, nie piszczy i nie będzie piszczeć. Owszem same klocki stosunkowo szybko się zużywają i strasznie pylą ale dzięki temu jest cicho i polecam w takim zestawieniu, lub z tarczami TRW DF4419 (cena podobna lub minimalnie wyższa, czas oczekiwania na trochę towar dłuższy).

Tarcze DDF1420 (148zł)
Klocki FDB1931 (165zł)
Cena przyzwoita! co widać na załączonym obrazku. Zamontowane i przetestowane w boju. Stosowałem ten zestaw w moich poprzednich autach i bardzo go sobie chwale. I nie zgadzam się z opinia którą można przeczytać parę postów wyżej ze niby ten klocek strasznie piszczy – nic nie piszczało, nie piszczy i nie będzie piszczeć. Owszem same klocki stosunkowo szybko się zużywają i strasznie pylą ale dzięki temu jest cicho i polecam w takim zestawieniu, lub z tarczami TRW DF4419 (cena podobna lub minimalnie wyższa, czas oczekiwania na trochę towar dłuższy).
Przez miasto jak samoloteeeeeeem...
Witam!
Potrzebuję zmienić klocki na tył (BK) bo trochę się zużyły i piszczą.
Co wybrać? EBC Black Stuff czy Ferodo Premiere?
Pozdr
Pozdr
Pamiętaj, że większość usterek w japończykach powstaje na skutek błędów mechaników i niewłaściwej obsługi ;)
- Od: 24 sty 2011, 16:59
- Auto: Mazda 3 TOP 2.0 '04 –> Mazda 6 MPS '08
miamivice napisał(a):miamivice napisał(a):Za komplet klockow ferodo premium i tarcze trw na przod, do tego wymiana plynu hamulcowego zaplacilem 980 pln. Hmmm to norma w mazdach?
Tarcza hamulcowa TRW DF4384 kosztuje 168 zł / sztuka czyli 336zł/kpl + Klocki Ferodo FDB1931 za 179zł. Płyn hamulcowy np BOSCH to wydatek około 30zł za litr. Łączna kwota za części to 545zł. Z rabatem dla stałego klienta da się z tego urwać jakieś 20% czyli jakies 100zł mniej za całość. Wymiana tarcz to jakieś 100zł, wymiana płynu zł 40.
jac0b napisał(a):Witam!
Pozdr
Ja założyłem dwa dni temu TRW, nie piszczą a i hamowanie się poprawiło delikatnie z porównaniu do tego co było. Koszt 111zł w klubowym sklepiku, oczywiście komplet na tył.
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
Szukam czegoś na przód. I w sumie to nie wiem czy pchać się w OE czy może coś pokombinować i wsadzić coś lepszego w podobnej cenie. Gdybym brał TRW albo Ferodo to nie miałbym dylematu ale chyba chce coś innego. EBC albo ATE jakieś. Tylko nie wiem jakie klocki dobrać np do tarcz ATE 24.0125 albo które EBC tarcze (D1312?)i klocki będą sprawować się najlepiej w cyklu miejskim black, green czy red – bo ta infografika do mnie mnie nie przemawia

. Czy ktoś mógłby mi podać jakieś konkretne zestawy tarcz + klocków
to juz ten diagram jest bardziej czytelny

i tu pojawia sie pytanie czarne jeszcze czy juz zielone. ha?

. Czy ktoś mógłby mi podać jakieś konkretne zestawy tarcz + klocków
to juz ten diagram jest bardziej czytelny

i tu pojawia sie pytanie czarne jeszcze czy juz zielone. ha?
Ostatnio edytowano 1 gru 2012, 20:49 przez tradeitdamn, łącznie edytowano 3 razy
konkretne modele pliz. tyle to sie dowiedzialem z tego watku wczesniej. a tarczy za 100zł pisałem ze nie chceRalf2107 napisał(a):Tarcze mikoda GT + klocki akebono lub ferrodo premier, ew. bosch
Witam, mam takie pytanie:
jakie klocki / tarcze polecacie do bardziej ostrej jazdy, głownie po mieście?
piszczenie, pylenie nie interesuje mnie tak bardzo, jak relacja świetnego hamowania i wytrzymałości do w miarę rozsądnej ceny.
jakie klocki / tarcze polecacie do bardziej ostrej jazdy, głownie po mieście?
piszczenie, pylenie nie interesuje mnie tak bardzo, jak relacja świetnego hamowania i wytrzymałości do w miarę rozsądnej ceny.
-
tmy
na tył zakupiłem zestaw tarcze Mikoda Standard i EBC Black Stuff w brakeparts.pl
zrobione ok 300 km klocki co jakiś czss mocno piszczą i wrazenie po jezdzie jakby [jaka?] lewa tarcza od strony kierowcy była zawsze cieplejsza od tarczy tylniej prawej
udałem się z reklamacją do Mechanika, żeby sprawdził założenie
Mechanik podobnio sprawdził i stwierdził, że klocki badziew bo nie mają górnej sprężynki dociskowej i trzeba jak najszybciej wymienić na inne z spręzynką
po odbiorze samochodu mam wrażenie że jest jeszcze gorzej tak jakby coś ocierało np przy ruszaniu po wcześniejszym zatrzymaniu
poprzednio na tyle ok. 3 lat i 50 tys. przebiegu miałem klocki Breck ( była sprężynka, nie było żadnych problemów, )
przód wymieniałem u powyższego mechanika w tamtym roku, komplet tarcz i klocków ATE zakupione w brakeparts.pl, zrobione ok. 8 tys. km, żadnych pisków i zero problemów
w czym może być problem
– klocki EBC bez sprężynki dociskowej
? wymienić na TRW, ATE ?
– mechanik
– tarcze
– zaciski
??
zrobione ok 300 km klocki co jakiś czss mocno piszczą i wrazenie po jezdzie jakby [jaka?] lewa tarcza od strony kierowcy była zawsze cieplejsza od tarczy tylniej prawej
udałem się z reklamacją do Mechanika, żeby sprawdził założenie
Mechanik podobnio sprawdził i stwierdził, że klocki badziew bo nie mają górnej sprężynki dociskowej i trzeba jak najszybciej wymienić na inne z spręzynką
po odbiorze samochodu mam wrażenie że jest jeszcze gorzej tak jakby coś ocierało np przy ruszaniu po wcześniejszym zatrzymaniu
poprzednio na tyle ok. 3 lat i 50 tys. przebiegu miałem klocki Breck ( była sprężynka, nie było żadnych problemów, )
przód wymieniałem u powyższego mechanika w tamtym roku, komplet tarcz i klocków ATE zakupione w brakeparts.pl, zrobione ok. 8 tys. km, żadnych pisków i zero problemów
w czym może być problem
– klocki EBC bez sprężynki dociskowej
– mechanik
– tarcze
– zaciski
- Od: 3 maja 2012, 12:08
- Auto: mazda 3 1,6 benz 2004
Odnosnie.sprezynki to.moze ja.mechanik zgubil lub uszkodzil i teraz kombinuje sprezynka musi byc.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
Łukasz, są klocki do naszych mazd bez sprężynek. Believe me
. Zależy jak się przygotujesz do zakupu.
Prawidłowo kupujemy ze sprężynami.
edit. tymi na plecach klocka.
Prawidłowo kupujemy ze sprężynami.
edit. tymi na plecach klocka.
Ostatnio edytowano 24 kwi 2013, 21:44 przez yezior, łącznie edytowano 1 raz
a można dokupić takie sprężynki do klocków ?
- Od: 3 maja 2012, 12:08
- Auto: mazda 3 1,6 benz 2004
Przecież EBC to jeden z czołowych producentów wyczynowych klocków i tarcz. Lipy nie robi, mam u siebie green stuffy z przodu i z tyłu i nie ma żadnych problemów. Mechanik też niezły skoro nagle widzi problem, a przy montażu siedział cicho.
Rozumiem że nie masz tych sprężynek:
Czy tych które są na wewnętrznym klocku hamulcowym?
Jakby nie patrzeć to mechanik dał "d*u*p*y" skoro to zakładał to widział że klocki się różnią i po zawodach.
Czy tych które są na wewnętrznym klocku hamulcowym?
Jakby nie patrzeć to mechanik dał "d*u*p*y" skoro to zakładał to widział że klocki się różnią i po zawodach.
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999