Intensywne stukanie w silniku po rozruchu rano – GD

Postprzez Waluś » 24 lut 2006, 18:14

Tylko mnie tu nie besztać za SZUKAJ bo obskoczyłem wszystko i znalazłem coś ale dla 323 Z5 hehe, troszke mi nie pasi.

Ale do rzeczy Po zimnej nocy lub kilkudniowym postoju zaraz po uruchomieniu silnika coś bardzo intensywnie i głośno stuka mi w okolicy pierwszego cylindra od rozrządu, być może nawet coś w rozrządzie, ale bardziej bym sie skłaniał na ten pierwszy cylinder.
Jest to taki dźwięk jak by coś wlazło w szprychy w rowerze podczas jazdy, jeśli wiecie o co mi chodzi :P. Nie jakieś tam klekotanie tylko coś jak stukanie tłoka w zawór lub coś w tym stylu.
Trwa to od momentu odpalenia dosłownie przez kilkanaście sekund, potem jest zupełna cisza, nawet samych popychaczy prawie nie słychać. (czas tego stukania jest na tyle krótki, że dopiero raz udało mi się otwożyć maskę i sprawdzić w jakiej okolicy nagina.
Stukanie to nie jest regółą, to znaczy nie po każdej zimnej nocy stuka. A zdażło się to dopiero kilka razy w tym roku, a pierwszy raz usłyszłem to zaraz po tych mega mrozach.

Co to może być, bo zaczynam się bać że coś się rozlata :|
Fotorelacje z napraw 626 GD
Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia...
Forumowicz

Od: 21 lis 2003, 20:48
Auto: GJ SH01, a rekreacyjnie niebieskie 1300 ccm na dwóch kołach

Postprzez Puhcio » 24 lut 2006, 18:26

Jesteś w stanie dokładniej zlokalizować to stukanie – np. jak panewka czy cosik innego ...
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez Waluś » 24 lut 2006, 20:02

raczej bym sie skłonił ku górnej części silnika. Tylko raz udało mi się zdążyćpodnieść maskę i posłuchać.
Forumowicz

Postprzez koszynek » 24 lut 2006, 21:15

Waluś napisał(a):raczej bym sie skłonił ku górnej części silnika. Tylko raz udało mi się zdążyćpodnieść maskę i posłuchać.
przy częściowo obróconej panewce korbowodowej stuk może być słyszalny w górnych partiach silnika z racji styku tłoka z głowicą lub odstających zaworów.Oby to nie to bo czeka Cię naprawa.
Początkujący

Od: 11 lut 2006, 15:05
Auto: mazda 626 1.8 16V 94`SGI

Postprzez Briareos » 24 lut 2006, 21:50

Waluś napisał(a):Po zimnej nocy lub kilkudniowym postoju zaraz po uruchomieniu silnika coś bardzo intensywnie i głośno stuka

2-3Hz (przy jałowych ok. 800 obrotów/min – przelicz na swoje)? Wyraźne stukanie lub cykanie, którego źródło ciężko zlokalizować, ale w okolicy góry silnika? Pojawia się tylko czasem i na krótko po uruchomieniu silnika (szczególnie jak jest zimno na dworze, ale nie zawsze)? Milknie nagle i jest cisza jak makiem zasiał?
Forumowicz

Od: 21 lip 2005, 16:26
Auto: Mazda 323F BA 1.8 '95

Postprzez Waluś » 24 lut 2006, 21:53

Briareos napisał(a):2-3Hz (przy jałowych ok. 800 obrotów/min – przelicz na swoje)?

Wsadź patyka w szprychy w rowerze to będziesz wiedział jak głośno. Własnie tak <lol>

Briareos napisał(a):Wyraźne stukanie lub cykanie, którego źródło ciężko zlokalizować, ale w okolicy góry silnika

Dokładnie, najpewniej przy pierwszym sylindrze od rozrządu (narazie zajrzałem tylko raz więc nie wiem czy to się zmienia czy zawsze jest ten sam punkt)

Briareos napisał(a):Pojawia się tylko czasem i na krótko po uruchomieniu silnika (szczególnie jak jest zimno na dworze, ale nie zawsze)?

dokładnie tak

Briareos napisał(a):Milknie nagle i jest cisza jak makiem zasiał?

Dokładnie tak
Forumowicz

Postprzez Briareos » 24 lut 2006, 22:17

Waluś napisał(a):Dokładnie tak

No to jak dojdziesz co to jest to wal na PW, bo mam to samo :D
Bardzo nieregularne zjawisko. Teraz już noszę w torbie cyfraka i jak mi się trafi ponownie to postaram się nagrać filmik – może mikrofon lepiej złapie źródło, no i będzie co analizować. Pojechałbym z tym do mechanika, ale co mu powiem? "Widzi pan, cyka mi coś, ale dziś nie i nie wiem jak go zmusić żeby zaczęło"? Przecież nie każę im rozebrać połowy silnika w poszukiwaniu tego widma (za co sobie policzą, nawet jak nic nie znajdą).
Jeśli to zawór (tylko czemu tak wolno stuka?) to po głośności sądząc to już nic z niego nie zostało. A jeździ, nie kaszle, spadku mocy nie zauważyłem. Zawory mi się raz głośniej odezwały rankiem jak było -20C i to był taki metaliczny szelest bardziej, zupełnie inny odgłos. I może 5 sekund tak było zaledwie. Jakieś spalanie stukowe czy coś? Problem jest w tym że u mnie się to potrafi pojawić po dłuższej trasie (>100km) i wtedy na dobrze rozgrzanym silniku stuka sobie bardzo powoli. Jeśli przyjąć że mam jałowe na 750, to wałki rozrządu się kręcą 375 obrotów na minutę, a to daje 6,25 obrotu na sekundę. A cyka – tak mi się wydaje – jeszcze 2-3x wolniej...
Nie wiem jak u ciebie, a u mnie w okolicy jest pompa wspomagania kierownicy. Budowy nie znam za dobrze – może tam jest jakiś zawór redukcyjny i on tak. Jest jakiś zaworek ciśnieniowy w odmie przewietrzającej... Sam już nie wiem :|
Słychać to u ciebie z kabiny jak masz zamknięte okna?
Forumowicz

Od: 21 lip 2005, 16:26
Auto: Mazda 323F BA 1.8 '95

Postprzez Waluś » 24 lut 2006, 22:23

O widzisz i mamy ten sam problem :P:P

Briareos napisał(a):Słychać to u ciebie z kabiny jak masz zamknięte okna?

Gdyby nie było słychać to pewnie bymo tym nie wiedział hehe
Forumowicz

Postprzez TRIBUTE » 24 lut 2006, 23:24

Waluś postuka i przestanie . <lol>
Co ma wiśieć nie utonie zapewne samo za jakiś czas się wyjaśni co to za stukanie. hahaha hahaha
Forumowicz

Od: 3 gru 2004, 21:58
Auto: Xedos CA KF '96

Postprzez max » 24 lut 2006, 23:28

a przypadkiem nie stukaja szklanki zaworow? mysle ze regulacja jest hydrauliczna mialem podobnie w audi i szklanka poszla do wymiany i bylo git moze to byc przyczyna stukania .Zreszta tez zdarza mi sie to czasami podczas odpalania :)
Forumowicz

Od: 16 lut 2006, 21:56
Auto: 626 coupe 2.2
mazda 3 2.0 TOPSPORT
audi A4 1.6
Transalp 600

Postprzez adam626 » 26 lut 2006, 19:08

u mnie tez wystepuje czasem to zjawisko
tak jakby ciche strzelanie
pierwsze kilkanaście sekund po uruchomieniu
okolice pierwszego cylindra

pomaga na to u mnie dociągnięcie nakrętek na szpilkach kolektora wydechowego. Po nagrzaniu silnika zjawisko nie występuje.
Nie wiem dlaczego luzują się tylko dwie pierwsze nakrętki. Wszystkie dokręcam tym samym momentem.
Odkryłem to kiedyś przypadkiem bo było widać dymienie z tej okolicy na mrozie. Zjawisko strzelania zanikło po dociągnięciu kolektora.

Uszczelka kolektora jest metalowa z JC ale nie wiem jakie wykonanie.
Wymieniłem ją kilka lat temu właśnie z powodu tego zjawiska, ale widać uszczelka nie jest tutaj powodem.
Szukam kogoś kto zaopiekuje się GD GT 4WS
Samochód ogólnie sprawny z zadbaną tapicerką co jest unikalne w tym wieku auta.
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
Ewentualnych kandydatów zapraszam na PW
Forumowicz

Od: 18 lis 2003, 15:56
Auto: 626GD89 GT 4WS

Postprzez Waluś » 26 lut 2006, 20:19

to bnie kolektor hehe
Forumowicz

Postprzez Marcin L » 27 lut 2006, 17:17

ja mysle ze to moze byc olej – u mnie po ostatniej zmianie oleju zmienil się też dżwiek odpalanego silnika :)
Pozdrawiam
Marcin
Kto chce – szuka sposobu.

Potrafię wyregulować i naprawić instalacje LPG – sekwencje Stag, KME, Agis, Esgi, Lecho, Versus, Elpigaz itp. – zapraszam do kontaktu.
Forumowicz

Od: 27 lip 2005, 21:20

Postprzez es » 27 lut 2006, 17:28

Dokladnie taki objaw mialem gdy, po tych pieknych mrozach, odpalilem wreszcie auto. Dziwiek byl straszliwy. Stawiam na problem z olejeniem. Byc moze wykrystalizowalo cos w okladzie smarownia? Diabli wiedza. W odruchu desperacji otworzylem przepustnice. Najpierw zaczelo walic mocniej, a potem ucichlo. Dodam, u mnie czasem slychac HLA.
Forumowicz

Od: 13 sie 2004, 13:17
Auto: 626 2,2 i GV 95, chevy s10 02

Postprzez Waluś » 27 lut 2006, 20:23

Marcin L napisał(a):ja mysle ze to moze byc olej

najprawdopodobniej.
W piatek sprawdziłem stan. Było ciut ponad minimum. Więc dolałem alejak misię lujneło to prawie na full zatankowałem <lol> ale nie ważne. Dzisiaj odpalam silnik (od piątku nie jeździłem) i cisza :) Więc obstawaiam na lipny olej lub mały stan i przez to słabe ciśnienie. Rzczej to drugie, więc pewnie coś się zaczyna dziać.

A do tego jeszcze widze że chyba mnie czeka wymiana uszczelniaczy zaworowych, narazie dużo oliwy nie ubywa, ale dziś rano wylukałem ten [tiiit] niebieski dymek po odpaleniu, który za chwilkę znikł hihi
pech :(
Forumowicz

Postprzez max » 27 lut 2006, 21:36

Jak dojdziecie co to jest to napiszcie??Ja juz zmienialem oleje najpierw byl LOTOS polsyntetyczny teraz CASTROL GTX MAGNATEC tez polsyntetyczny i dalej mam czasami te zjawisko :( i stan oleju jest wporzadku !!
Forumowicz

Od: 16 lut 2006, 21:56
Auto: 626 coupe 2.2
mazda 3 2.0 TOPSPORT
audi A4 1.6
Transalp 600