Parząca alufelga
Strona 1 z 1
Witam. Dziś usłyszałem w swoim aucie, że niekiedy lekko coś cyklicznie stukoce w którymś kole. Myślałem wtedy że poprostu może to być wina alusa lub poprostu zużytej opony. Po zaparkowaniu w garażu postanowiłem opatrzeć sprawę. Co do kwestii koła nie omyliłem się, bo to z niego emituje problem. Do tego dochodzi jeszcze problem gorącego alusa, sprawdziłem pozosałe alusy i okazały się letnie. Pomyślałem to pewnie od hamulca, sprawdziłem dotykając tarczy – oparzyłem się o nią. Jaki z tego może byc morał? Coś poważnego z hamulcami czy może coś łożyskiem na kole. Proszę o pomoc 

- Od: 21 kwi 2013, 15:56
- Auto: Mazda 6, 2.0 CTDI, 136KM, Rocznik 2004
Kia GTX, 1.6 Benzyna, 82KM, Rocznik 1994
dawiniu16 napisał(a):Coś poważnego z hamulcami czy może coś łożyskiem na kole.
Witam.
Po pierwsze – uzupełnij swój profil (auto/silnik/miasto)
Po drugie – zacznij od hamulców. Dużo M6 ma problem z zapiekającymi się zaciskami. Trzeba całość rozebrać, oczyscić, ew. zastosować zestaw naprawczy o ile jest potrzeba.
Moim zdaniem łożysko byś wyraźnie słyszał(jezeli to ono by CI grzało felgę) i na pewno nie byłby to stukot
dawiniu16 napisał(a):Co do kwestii koła nie omyliłem się, bo to z niego emituje problem
z tego zrozumiałem, że zlokalizowałeś przyczynę stukania??
PS. napisałeś post w poddziale dot. silników diesla – uważasz, że problem dot. hamulców/koła dot. tylko posiadaczy diesla??

PS.2. przenoszę do właściwego poddziału(podwozie)
Strona 1 z 1