Cieknący płyn hamulcowy – serwo

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Mibay » 29 mar 2013, 19:51

Witam,

Ostatnio regenerowałem tylny zacisk. Troche było problemów bo urwał mi sie odpowietrznik. Zostało to naprawione, ale delikatnie mi on przepuszcza. Mam przez to miękki pedał. Robiłem kilka razy odpowietrzanie. Niestety muszę wymienić na inny. Czy taka bardzo mała przepuszczalność odpowietrznika może skutkować pogorszeniu się hamulców???

Ale do rzeczy. Podczas odpowietrzania kilka razy mocno depnołem ten pedał. Zobaczyłem pod maską wilgotną kopułkę (czarną) serwa.

Panowie podczas gdy w zbiorniczku znajdowało się trochę więcej płynu hamulcowego, mógł on wydostawać sie w tym miejscu co na zdjęciu ??? Płyn prawdopodobnie ucieka między czarną obudową i srebrną pompką. NIe znam dokładnie nazw elementów. Jest tam jakaś uszczelka ?? Czy całe serwo idzie w cholere :( ? wszystko po za tym jest git. Jak jest samochoód wyłączony,to wystarczy trzy razy nacisnąć pedał, i hamulec twardnieje. Ogólnie nurtuje mnie to pocenie.
Załączniki
IMAG0513.jpg
Forumowicz

Od: 21 cze 2007, 15:06
Auto: M3 1.6 PB 04'BK
Premacy 1.8 PB 03'CP

Postprzez yezior » 20 kwi 2013, 15:03

witaj kolego,
po wymianie płynu hamulcowego w ASO, zauważyłem u siebie ten sam problem.

Obrazek

Obrazek

Okazało się, że panowie 'mechanicy' zalali dot'a po sam korek. Miałem wątpliwości, czy pompa czasem nie poszła. Na szczęście, wyciek był spod korka. Po odessaniu nadmiaru płynu, wyczyszczeniu serwo (widoczne wżery rudej), zbiorniczka i pompy, pomalowałem ubytki farby na serwo hammeritem i jak na razie nie widzę żadnych wycieków. Pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 25 sie 2010, 23:35
Auto: II BK'04 II Z6 II HB II
my target

Postprzez iwon44 » 20 kwi 2013, 19:59

:|
Okazało się, że panowie 'mechanicy' zalali dot'a po sam korek

Normalnie ręce opadają. Chyba każdy facet posiadający byle jakie auto i mający podstawową wiedzę wie że są normy, ale żeby mechanik taką fuszere odwalił.
Nie mam pytań...
Forumowicz

Od: 12 wrz 2012, 19:21
Auto: Mazda 3 BK Z6 05r Active

Postprzez dzux » 20 kwi 2013, 21:55

Żeby takie babole w ASO <płacze> ja bym tam wrócił i poprosił tego co zalewał płyn pokazał co odwalił i podał grzecznie biała szmatkę celem wytarcia wycieków, takich mamy specjalistów w renomowanych zakładach :(
Forumowicz

Od: 5 cze 2011, 22:38
Auto: BYŁA Mazda 3 2005 sedan 1.6 JEST Mazda 5 2006r 2.0 benzyna :)

Postprzez mewen » 24 cze 2013, 13:15

Mam problem z moją nową Mazdą.. mianowicie przy kupnie mokry był wysprzęglik. Sprzedający stwierdził, że po wymianie płynu cieknie, na stacji kontroli pojazdów potwierdzili tę wersję. Jednak płyn nadal wycieka w zbiorniczku jest go mało, ostatnio nawet sprzęgło zostawało kilka razy przy podłodze a hamulce słabsze. Co to może być ? kwestia wysprzęglika czy może to być jakiś grubszy temat ? no i czy ma ktoś do polecenia dobry, godny zaufania warsztat w Warszawie ? Proszę o pomoc :)
mewen

Postprzez yezior » 25 cze 2013, 21:17

wiem, że to inne autko, ale POCZYTAJ TU.
Forumowicz

Od: 25 sie 2010, 23:35
Auto: II BK'04 II Z6 II HB II
my target

Postprzez mewen » 28 cze 2013, 10:28

Dzięki za pomoc..poczytałam,ehh pewnie trzeba będzie wymienić wysprzęglik i odpowietrzyć układ hamulcowy.
mewen