Kilka dni "mordowania" i chyba w końcu wyeliminowałem usterkę.
Grzyby napisał(a):Niestety JerryCold teoria ciekawa ale lekkie pudło.
no i miałeś rację, ale było blisko...
po tym jak uzmysłowiłem sobie, że wyjmując podgrzewacz paliwo omija filtr wstawiłem zakupiony filtr PZL Śędziszów (ten w obudowie) bezpośrednio przy silniku. Dzień jeździłem i było OK... , ale wieczorem auto zaczęło gasnąć i jazda (nawet żabką) była wykluczona.
Pojawiła się teoria o rzekomo wadliwych filtrach KNECHTA hm.. ociepliło się trochę i póki co, to się sprawdza. Ja osobiście mocno w to wątpię (ten filtr z Sędziszowa też był wadliwy ?) – zapowiadane na koniec tygodnia mrozy powyżej -20 st. zweryfikują kto się mylił (obym to ja nie miał racji)
Wyczyściłem ten "nieszczęsny podgrzewacz" sprawdziłem na "sucho" , zamontowałem do auta i...

nie grzeje, brak napięcia.
Powodem moich tygodniowych problemów były zaśniedziałe styki w kostce przy filtrze, od podgrzewacza. Przeczyściłem i mam nadzieję ,że problem nie powróci...
Dziwi mnie trochę to, że są Mazdy bez seryjnego podgrzewacza filtra.
Przeglądając Alledrogo wydaje mi się, że znakomita większość diesli miała montowany podgrzewacz, chociaż ludzie nawet nie zdawali sobie sprawy o jego istnieniu (wczoraj się dowiedziałem, że Fiat Multipla którym jeździłem 6 lat też ma podgrzewacz)
Opcje są 2-ie:
– albo te mazdy maja zamontowany podgrzewacz "osobno" gdzieś w innym miejscu, może to być np. coś takiego jak w Mazdzie 3:

– albo są to Mazdy "na ciepłe kraje" Anglia , Holandia itp. WEBASTA też tam nie montowali.
w tym przypadku jedynym logicznym rozwiązaniem wydaje się być zamontowanie podgrzewacza STANADYNE, lub wymiana podstawy filtra na wersję z podgrzewaczem.
Na Alledrogo można "wyrwać" za około 100,00zł. ,montaż banalnie prosty w zasadzie wystarczy podać "+" i tyle...
a pro po WEBASTA... jak ktoś ma rozbudowane WEBASTO o grzanie postojowe to reset WEBASTA bezpiecznikiem nie działa, trzeba odłączyć klemę..