Szyberdach – Roleta zasłaniająca

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Jacy » 13 kwi 2013, 19:18

Witam!
Mam takie pytanie jak u Was działa szyberdach, ponieważ zauważyłem, że u mnie tą roletę zasłaniająca szyberdach można odsunąć przy zamkniętych szyberdachu ręcznie jakieś 6cm i się blokuje. Natomiast gdy otwieram szyberdach roleta idzie razem z nim bez problemu. Podczas zasuwania jest tak samo idzie razem z szyberem tylko zatrzymuje się znowu te 6cm i trzeba dosunąć ręcznie. Jak to jest? Tak ma być? Bo chciałbym jeździć z odsuniętą roletą i zasuniętym szyberdachem lecz nie ma takiej możliwości...
Jacy

Postprzez mati_k8 » 14 kwi 2013, 20:17

Tak nie powinno być. Roleta powinna się odsuwać i zasuwać przy zamkniętym szyberdachu cała. Przy otwieraniu szyberdachu roleta idzie razem z nim natomiast przy zamykaniu zostaje odsunięta. :D
Forumowicz

Od: 18 sty 2010, 19:31
Auto: Mazda 6 GH 2.0 DISI 2011
Mazda 2 DE 1.3 2011

Postprzez Jacy » 14 kwi 2013, 22:14

To co to może być? W którym miejscu najprawdopodobniej? Bo przecież jakby coś blokowało to elektrycznie też by się roleta nie odsuwała.. Szarpałem się z nią, mówisz, że przy zasłanianiu roleta powinna zostać. Próbowałem ją siłą zatrzymać lecz wtedy silniczek mocno obciążało. Co tam można sprawdzić?
Jacy

Postprzez mati_k8 » 15 kwi 2013, 20:24

Z tego co piszesz to wygląda, że roleta zawadza ci o szyberdach lub mechanizm od niego i dlatego nie da się jej ręcznie zasuwać tylko chodzi razem z szyberem. Wydaje mi się, że bez zdjęcia podsufitki nic nie zdziałasz i nie zobaczysz. ;)
Forumowicz

Od: 18 sty 2010, 19:31
Auto: Mazda 6 GH 2.0 DISI 2011
Mazda 2 DE 1.3 2011