Mazda6 GY RF 2003 2.0 CD 136KM

GL / GJ / GH / GG / GY

Postprzez Ralf58 » 14 maja 2012, 20:57

Drodzy,

Jestem już trochę na forum więc nadszedł chyba czas, by zaprezentować się dokładniej :)

Mazda w kombi w dizlu 2.0 136 kucy. Produkcja wrzesień 2003 r. przebieg 125 tys. Kolor titanium grey. Bezwypadkowa.

Wyposażenie:
– ksenony,
– światła przeciwmgielne zespolone w lampie,
– elektryczna regulacja fotela,
– podgrzewane fotele,
– elektryka szyb,
– regulacja kierownicy w 2 płaszczyznach,
– climatronic,
– tempomat,
– wielofunkcyjna kierownica,
– zmieniarka CD,
– webasto z funkcją dogrzewania paliwa,
– skóra,
– nagłośnienie BOSE,
– nawigacja z DVD.

Mam do tego 2 komplety opon – zimowe na stalówkach prawie nowe, letnie na alufelgach wytrzymają jeszcze sezon.
Przebiegu jestem pewien. Auto zakupione w ASO Mazdy w Niemczech z pełną książką serwisową a od 2009 r. auto jest w centralnym systemie mazdy. Przy 99 tys był wymieniany rozrząd, filtry, olej mam do wymiany za 15 tys km. Tarcze i klocki nowe. Do tego mam jeszcze gwarancję na blachę. W 2009 r. w ramach gwarancji malowana była klapa i oba prawe drzwi – ruda na rantach (wszystko udokumentowane). Auto ściągnął mi pan Andrzej z Carpasji :)

Do tej pory musiałem wymienić alternator (używka) i zawór SCV. Do tego uszczelniłem bolec od rolety bagażnika bo miał luzy i popiskiwał, musiałem zmienić ustawienia komputera i podniosłem wskazania średniego zużycia paliwa o 10% i teraz testuję. Średnie, realne spalanie oscyluje w granicach 6 – 7 l. Do tego w prezencie dostałem przednie płaskie wycieraczki Bosha, na tyle miałem podartą wycieraczkę więc kupiłem Alca w tesco, wyciągnąłem gumę i przełożyłem do swojego pióra – koszt 7,99 :D
Wrażenia z jazdy – bezcenne. Auto rewelacyjnie się prowadzi, genialnie wchodzi w zakręty i myślę, że jest fajnym kompromisem pomiędzy komfortem i pewnym prowadzeniem. Te 136 kucy jest jak dla mnie trochę mało ale do przeżycia. Do tego jak będę kupował nowe opony to zamiast 215/45/17 założę 205/50/17.
Generalnie mimo wieku jeździ się praktycznie jak nowym autem – żadnych stuków czy innych dźwięków zarówno z zawieszenia jak i kabiny/tapicerki (a wiem co mówię bo na tym punkcie jestem przewrażliwiony :D ).

A teraz czas na fotki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 20 kwi 2013, 01:29 przez Rafał_, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawienie tytułu na zgodny z regulaminem
Forumowicz

Od: 27 paź 2007, 20:53
Auto: Mazda 6 2.0 CD Kombi 2003r.

Postprzez Naczi » 15 maja 2012, 14:09

no bardzo ładna mazdunia :D piękny lakier, fajny agresywny przód, środeczek zadbany ładnie
wykończony:) bezawaryjności życzę <jupi> :D
Nasz świat jest w naszym wnętrzu, w naszych myślach, emocjach i uczuciach i to on kreuje naszą dobrą lub złą rzeczywistość...
Początkujący

Od: 22 mar 2012, 18:05
Auto: Mazda Mx3 1996r 1.6 16v 107 km

Postprzez Ralf58 » 5 cze 2012, 11:27

Czas zaprezentować pierwsze przeróbki. Z oczywistych względów chciałem zamontować światła do jazdy dziennej. Jednak zrezygnowałem z nich bo przyznam, że dla mnie średnio wyglądają – zarówno płaskie jak i okrągłe. Poza tym nie mogę zasłonić intercoolera więc za bardzo miejsca na nie nie ma. W związku z tym zrobiłem małą przeróbkę (jak wielu na forum) – światłami do jazdy dziennej są halogeny :)
Zrobiłem osobną instalację i zapalają się automatycznie po uruchomieniu silnika (nie po kluczyku). Odcięcie układu zrobiłem przez dodatkowy przycisk od Mazdy 626, który idealnie wkomponował się w konsolę obok spryskiwacza reflektorów. Będę go używał przed każdym przeglądem :D Póki co nie miałem problemów z policją, mam nadzieję, że to się nie zmieni (przy okazji pytanie – czy przycisk od DSC jest podświetlany? U mnie się nie pali).
Dodatkowo zamontowałem radio CB – zamontowałem je w schowku na okulary, a co najważniejsze – udało mi się zachować klapkę dzięki czemu normalnie jest zasłonięte i nic nie widać. Gruszkę puściłem w drzwi kierowcy. Efekty możecie ocenić poniżej:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Radio jest delikatnie schowane, ale dostęp jest w miarę swobodny. Obsługuję je już kilka lat więc nie muszę widzieć gdzie co jest, znam to na pamięć :)
Forumowicz

Postprzez Mandey » 5 cze 2012, 11:48

Ralf58 napisał(a):czy przycisk od DSC jest podświetlany?

<ok>
Obrazek Mazda 6 [2.0 DISI]

Obrazek Mazda 6 [2.5 MZR]
Forumowicz

Od: 4 lut 2012, 02:09
Auto: Mazda 6 [GH], 155 KM, 2.0 DISI, Rok prod.: 2011

Mazda 6 [GH], 170 KM, 2.5 MZR, Rok prod.: 2008

Mitsubishi Lancer [CY3A], 143KM, 1.8 MIVEC, Rok prod.: 2008

Postprzez Pioteq25 » 5 lip 2012, 23:35

Przy takim montażu radia przydałoby się dać zewnętrzny głośnik. Dobrze słychać z radia?
Forumowicz

Od: 8 lut 2006, 19:26
Auto: UFO 1.8

Postprzez Ralf58 » 6 lip 2012, 20:02

Dobrze, cała deska jest od spodu odkryta więc nie jest to zamknięte w skrzyni.
Generalnie nawet jak ustawię potencjometr na środku to moja żona na prawym fotelu wszystko słyszy więc jest OK.
Forumowicz

Postprzez Kubanczyk » 8 lip 2012, 09:41

Auto wygląda super:) Z tego co mi się wydaje to też miałem kupować ten egzemplarz, tylko nie chciałem diesla. Kupiona w okolicach lutego prawda? Super wygląda na felgach 17 i wyposażenie też fajne, gratuluje i bezproblemowej eksploatacji życzę;)
Początkujący

Od: 28 gru 2011, 12:26
Auto: Mazda 6, 2.0 benzyna 141KM, 2003 rok

Postprzez Ralf58 » 9 lip 2012, 20:17

Możliwe, Andrzej wspominał, że szuka auta dla kogoś jeszcze ;)
Kolejne przeróbki w drodze. Póki co dołożyłem dodatkowe światełka w bagażniku na boczkach, co by nie ściągać za każdym razem rolety. Wymieniłem olej na Mobila, przeczyściłem smoka (był zasyfiony od góry, generalnie nie było źle), filtr powietrza i kabinowy też nowy. Miałem prawie pustą klimatyzację więc nie wiem, czy ktoś tak długo nie nabijał czy jest gdzieś przeciek – wlaliśmy płyn z czynnikiem UV więc będzie można ewentualny przeciek łatwo zlokalizować.
Nawigacja też kupiona do podmianki więc pewnie niedługo czeka mnie operacja :)
Felgi faktycznie fajne, ale mógłby trochę niżej siedzieć...
Forumowicz

Postprzez Ralf58 » 3 paź 2012, 21:51

Co do opisywanego montażu światełek w bagażniku to zdjęcia poniżej:

Obrazek
Obrazek

Do tego udało się w końcu zamontować nową nawigację. Włożyłem BLOW 70IBT. Dodatkowo napisany został skrypt, dzięki któremu nawi usypia się po zgaszeniu auta a po uruchomieniu wybudza się więc obsługa jest bezproblemowa. Zdjęcia poniżej:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Postprzez lukasrap » 15 kwi 2013, 11:17

Swietna robota... Jezeli chodzi o radio w aucie, to nigdy nie moglem sie do tego przekonac. Po Twojej robocie widze, ze mozna miec i radio i tez wolna przestrzen :)

Co do swiatelek w bagazniku, swietna sprawa, szkoda, ze nie napisales czegos wiecej jak to zrobiles itp...

A do Navi.. powiedz szczerze, jak sie sprawuje Blow? Chodzi mi o widocznosc w sloneczne dni i wogole. Poprowadziles przewody do kamery albo do kompa na zewnątrz? No i cos wiecej odnosnie tegio otwierania i zamykania navi.. co to za skrypt?
Pozdrawiam serdecznie.
Mazda, najlepszy przyjaciel człowieka.
Forumowicz

Od: 5 mar 2009, 22:15
Auto: Mazda 6 2.0/141 KM (benzyna) czerwona perła, 2004 r.

Postprzez WisniaUs » 15 kwi 2013, 16:03

Bajerka ja tez tak kce <płacze> <płacze> <płacze> <płacze> <płacze> <płacze> A jak to cenowo wyszlo???? <spoko>
WisniaUs

Postprzez lukasrap » 15 kwi 2013, 16:22

A o co pytasz? jezeli o navi to najtanszymi sposobami mysle ze mozna sie zmiescic w 500 zl... pod warunkiem, ze w aucie nie masz orginalnej nawigacji. Kiedy taką posiadasz, cena jest mniejsza. Mowie o najtanszej wersji, kiedy kupujesz uzywki i wszystko robisz sam. Mysle ze warto. Ja wlasnie jestem na etapie kompletowania sprzetu i bede sie za to zabieral.
Forumowicz

Postprzez WisniaUs » 15 kwi 2013, 16:39

No ja nie ma nic ,pusto i nie wiem jak sie za to zabrac? co kupic? żeby zestaw był kompletny!
WisniaUs

Postprzez lukasrap » 15 kwi 2013, 18:17

No jest o tym troche na forum.... polecam lekture:

viewtopic.php?f=28&t=40560&p=2594371#p2594371

a dowiesz sie wielu ciekawych rzeczy...

Co do zakupow to na poczatek potrzebujesz dwoch najwazniejszych rzeczy, ktore wlasnie dzisiaj zakupilem i czekam na przesylke... A mianowicie orginalna nawigacje z mazdy, ktora wsadzisz w miejsce schowka. Mozna kupic tak jak ja zrobilem, samą nawigacje, bez pilota, dvd i antenty. Wtedy koszt jest duzo nizszy, a i tak tamte rzeczy nie sa potrzebne. Ale nie kazdy chce sprzedawac same monitory, wolą cale komplety. Warto kupic taką nawigacje wraz z przyciskami i wyswietlaczem radia.
No i druga rzecz, to musisz kupic nawigacje 7'' ktorą wsadzisz w miejsce orginalnego monitora. Jaką wybierzesz, decyzja nalezy do Ciebie. Czy nowa, czy uzywana, czy moze raczej tableta.... Mozliwosci są wielkie. Od 200zl do 1000 cos na pewno wybierzesz.

Pzdr.
Forumowicz