przez topik » 2 paź 2008, 15:33
Witam!We wrześniu miałem chwilowy problem z zaworem TCV a sprawa wyglądała następująco.Wlałem na stacji do baku kiepskiego paliwa i po przejechaniu kilkunastu kilometrów zaczęły na wolnych obrotach falowac lekko obroty.Jeździłem tak kilka dni aż zalałem na sprawdzonej stacji sprawdzone paliwo i po rzejechaniu kilku kilometrów obroty przestały falować. Po kilku dniach wlałem do baku znowu to kiepskie paliwo i po przejechaniu kilkunastu kilometrów zaczęły się problemy z przyśpieszaniem.W trakcie przyśpieszania silnik zachowywał się tak jakby na chwile tracił moc i po 2,3 sekundach ją odziskiwa oraz wrócił problem falujących obrotów i Mazda źle odpalała.Tak było przez trzy dni.Na trzeci dzień gdy wracałem do domu z każdym kilometrem problem z przyśpieszaniem robił sie coraz poważniejszy.Po przejechaniu 70 km Mazda zaczeła słabnąć i zaczęła mrugac kontrolka świec źarowych.Zatrzymałem samochód i stwierdziłem, że nie ma sęsu dalej jechać, trzeba Mazde sholować.Na drugi dzień wyjąłem zbiornik paliwa , wylałem kiepskie paliwo, wlałem sprawdzone paliwo, po odpaleniu obroty nieraz falowały a nie raz nie.To samo było z paleniem oraz pozostał problem z przyśpieszaniem.Po odczytaniu kodu błędu stwierdziłem, że jest to kod 0216 czyli czujnik TCV i tu dziekuje lukaszp, xANDiemu oraz Rikiemu za pomoc w interpretacji kodu błędu.Po wykasowaniu kodu zauwarzyłem dużą poprawę ale to jeszcze to nie było to.Następnego dnia postanowiłem wymienić filtr paliwa.Po wymianie filtra problem całkowicie zniknął.
Ostatnio edytowano 3 paź 2008, 16:46 przez
topik, łącznie edytowano 1 raz
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły