Jak powinna zachowywać się kontrolka wody w filtrze paliwa?

Postprzez kierownik » 11 wrz 2007, 22:35

witam!
jako, że jestem jeszcze zielony w diesel'ach, chciałbym zapytać, jak jest u Was z kontrolką od czujnika wody w filtrze paliwa?
u mnie sprawa wygląda tak: jak przekręcę kluczyk zapalają mi się na desce różne kontrolki (od ABS, poduszek itp) i między innymi od ww czujnika. z tym, że inne czujniki gasną, a ta zostaje razem z kontrolką ciśnienia oleju i akumulatora (ładowania). Gaśnie dopiero gdy zapalam autko. nie wiem, czy tak powinno być, czy ją powinienem w ogóle na oczy oglądać (śmieszny ten język polski..:)) czy powinna gasnąć, czy jak?

Obrazek

Obrazek

zrobiłem na wszelki wypadek tak jak było napisane w instrukcji, ale też nie jestem do końca przekonany, czy wszystko dobrze sobie przetłumaczyłem.. wyglądało to mniej więcej tak:
1. odkręcić śrubki
2. podnieść filtr paliwa
3. odkręcić koreczek spustowy ręcznie o jeden obrót
4. używać ręcznej pompy conajmniej 7 razy
5. zakręcić koreczek i patrzeć czy nie ma wycieków paliwa przy ponownym naciskaniu
6. poskładać wszystko odwrotnie (czy coś)

zrobiłem mniej więcej jak w opisie, ale od początku wydawało mi się, że leci tylko paliwo, a nie woda, więc nie wiem co jest grane..?
może za dużo odkręciłem koreczek spustowy?
Ostatnio edytowano 1 paź 2007, 01:18 przez kierownik, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Od: 18 gru 2005, 02:26
Auto: służbowe

Postprzez Jaksa » 11 wrz 2007, 22:43

k.kierownik napisał(a):Gaśnie dopiero gdy zapalam autko
Dokładnie tak , co ciekawe .... jak padnie alternator tez bedzie swiecic sie odstojnik paliwa razem z ładowaniem – porypane trochę ale tak jest.
W instrukcjach muszą cos napisac.....z mojego doswiadczenia wynika ze jest to mało przydatna kontrolka – zapali się jak do zbiornika dolejesz wiaderko wody ;) Wymieniaj filtr co 20 tysiecy i nie bedziesz miał problemu z kontrolką ani odwadnianiem .....
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez kierownik » 12 wrz 2007, 15:32

Jaksa napisał(a):k.kierownik napisał:
Gaśnie dopiero gdy zapalam autko
Dokładnie tak , co ciekawe .... jak padnie alternator tez bedzie swiecic sie odstojnik paliwa razem z ładowaniem – porypane trochę ale tak jest.

tzn tak ma być, czy nie ma tak być? mam tej kontrolki w ogóle nie oglądać? chyba sobie zmienię ten fiterek. tylko, czy później trzeba wykonywać tą procedurę z odpowietrzaniem? czy tylko nacisnąć kilka razy pompkę?
Forumowicz

Postprzez kierownik » 12 wrz 2007, 15:43

k.kierownik napisał(a):hyba sobie zmienię ten fiterek. tylko, czy później trzeba wykonywać tą procedurę z odpowietrzaniem? czy tylko nacisnąć kilka razy pompkę?

maxymilianus napisał:
Mam jeszcze pytanie z innej beczki (sorki!) będę wymieniał filtr paliwa i jak jest później z odpowietrzaniem
Zakładasz nowy filtr , podpompujesz pomką ktora jest na cokole filtra i odpalasz silnik – sam sobie zaciągnie paliwko ze zbiornika.
sorki za dubla...
Forumowicz

Postprzez topik » 12 wrz 2007, 15:58

Witam!Kontrolka po uruchomieniu silnika ma zgasnąć,jeżeli nie zgaśnie to znaczy że masz wodę w paliwie.

k.kierownik napisał(a):Zakładasz nowy filtr , podpompujesz pomką ktora jest na cokole filtra i odpalasz silnik

i nic więcej nie musisz robić
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Forumowicz

Od: 24 paź 2006, 15:41
Auto: Mazda 323F 2.0 TD (BJ) 1999r.

Postprzez xANDy » 12 wrz 2007, 20:45

k.kierownik – dobrze byłoby, gdybyś właściwie nazwał temat (model auta... :| ) bo wtedy będzie pomocne innym użytkownikom.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Forumowicz

Od: 27 lis 2004, 21:42
Auto: Mazda 6, MZR-CD, 136KM

Postprzez kierownik » 1 paź 2007, 01:22

topik napisał(a):Witam!Kontrolka po uruchomieniu silnika ma zgasnąć,jeżeli nie zgaśnie to znaczy że masz wodę w paliwie.

k.kierownik napisał:
Zakładasz nowy filtr , podpompujesz pomką ktora jest na cokole filtra i odpalasz silnik

i nic więcej nie musisz robić

eh – zmieniłem sobie filtr paliwa i jedyne co z tego dobrego wyszło, to że teraz wiem kiedy był zmieniany.
poprzedni był czyściutki a do tego ORI. a teraz jest czyściutki, ale KNECHT...
kontrolka tak jak pisał topik zachowuje się tak jak przed wymianą, więc nie musiałem jeszcze zmieniać filtra.
z drugiej zaś strony został już tylko rozrząd do wymiany i chwilowo lista się zamknie. oby na długo...
Forumowicz

Postprzez Riki » 1 paź 2007, 15:28

xANDy napisał(a):k.kierownik – dobrze byłoby, gdybyś właściwie nazwał temat (model auta... ysz ) bo wtedy będzie pomocne innym użytkownikom.

k.kierownik podtrzymuję prośbę.... :)

k.kierownik napisał(a):teraz jest czyściutki, ale KNECHT.

Knecht to najlepszy zamiennik....

k.kierownik napisał(a):z drugiej zaś strony został już tylko rozrząd do wymiany

A dolocik? :D ;)

k.kierownik napisał(a):chwilowo lista się zamknie. oby na długo

<spoko> oby.... u mnie sie nie zamknie chyba nigdy <lol> zawsze coś wymyśle....
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez kierownik » 1 paź 2007, 15:36

Riki napisał(a):xANDy napisał:
k.kierownik – dobrze byłoby, gdybyś właściwie nazwał temat (model auta... ysz ) bo wtedy będzie pomocne innym użytkownikom.

k.kierownik podtrzymuję prośbę.... usmiech

yy a naprowadzisz mnie jakoś? co mam nie tak?
Forumowicz

Postprzez Riki » 1 paź 2007, 16:32

Dzięki Porek :)

P.S

k.kierownik temat zmieniłem za Ciebie... ale na przyszłość... ;)
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94