Witam,
Czy ktoś zna odpowiedz na moje pytanie w powyższej wiadomości odnośnie czujnika odpowiedzialnego za czas grzania świec żarowych
A teraz inne drugie pytanie niestandardowe (nie z cyklu co mam zrobić) a mianowicie co zrobiłem a raczej co jest najbardziej prawdopodobne że problem z długim kręceniem / odpalaniem się rozwiązał:
Problem z odpalaniem na zimno rozpoczął się już przy temperaturze niższej od 10 stopni C. Czym niższa temperatura tym dłużej kręcił.
Aby krócej kręcić zawsze podgrzewałem komorę świecami (nawet dwu krotnie).
Na początku po przejechaniu nawet 30 km po wyłączeniu silnika i po ponownym odpaleniu nadal nie odpalał od kopa. Jednakże po zużyciu około pół baku paliwa z BP sytuacja się zmieniła. Znaczy się odpalanie na zimno tak samo jak wcześniej ale po przejechaniu kilku kilometrów już następne odpalenie było od kopa. Ostatecznie na dzień dzisiejszy po podłączeniu diody do listwy świec żarowych (informacja dla mnie jak w rzeczywistośći długo świece podgrzewają komorę) jak tylko świece przestają grzać przekręcam kluczyk i odpala od kopa na paliwie Shela.
Jak myślicie co było przyczyną moich problemów z odpaleniem silnika (rzeczy które zrobiłem -nie było ich dużo):
1. Zatankowanie paliwa na Shell stacji – te droższe z dodatkami bodajże Shel V-Power. Zgodnie z sugestią XAndiego BP to tak samo złe paliwo dla Madzi jak Orlen,
2. Sprawdziłem odpowietrzania baku – zdarzyło się ze przy otwieraniu korka słychać było syczenie,
3. Odłączenie wszystkich czujników pompy – być może zaśniedziałę styki,
4. Sprawdzenie dekadą czy czujnik temperatury (ten wskazany na zdjęciu w poście powyżej) ma wpływ na czas grzania – nie miał – dlatego moje pytanie jak czujnik ma wpływ na czas grzania.
5. Usunięcie skroplin w filtrze paliwa,
6. Sprawdziłem sitko w zaworze "Overflow restrictor" – ok. Do innych dwóch pozostałych sitek pompy nie dotarłem a zawó spv nie przeczyściłem bo nie miałem tak dużego klucza.
7. Inna przyczyna ktróa tymczasowo ustąpiła. Dodam że teraz odpala a temperatura poniżej 0 więc napewno teraz nie jest cieplej jak w momencie kiedy miałem problemy z odpaleniem.
Co wy na to
Pozdrawiam Wszystkich i Życzę Wesołych Świąt
Marcili