Kod błędu 0403
Witam. Nie wiem czy już to było czy nie...ale sprawa pilna i nie mam czasu szukać. Przepraszam z góry za to.
Czy ktoś wie, czy można kupić Czujnik Zaworu EGR w zamienniku?? Jeśli tak to gdzie i za ile??
Czy ktoś wie, czy można kupić Czujnik Zaworu EGR w zamienniku?? Jeśli tak to gdzie i za ile??
- Od: 14 kwi 2009, 14:10
- Auto: Citroen Xsara Picasso SX Pack, 1.6 16v, 2007r.
poprz. M 323F BJ, 2.0 DiTD, 2002 r.
O jaki czujnik pytasz? Masz na myśli czujnik na zaworze EGR?
Jak tak to w zamienniku tego nie dostaniesz, szukaj na szrotach tam najszybciej.
Ty masz polifta RF4F? Bo tam nie ma takiego czujnika.
Pozdrawiam
Jak tak to w zamienniku tego nie dostaniesz, szukaj na szrotach tam najszybciej.
Ty masz polifta RF4F? Bo tam nie ma takiego czujnika.
Pozdrawiam
Tak, chodzi o czujnik w zaworze EGR. Mazda poliftowa z 2002 r. Ale z ASO otrzymalem informację, że czujnik jak najbardziej jest tylko nie sprzedawany osobno. Trzeba kupic cały zawór EGR....koszt ok 1100PLN, na zamówienie... 
a niby gdzie jest ten czujnik bo ja otwieram maskę i nie widzę jakoś nic na egr.
jesteś trochę na forum i powinieneś szukać w ditd odpowiedzi a nie tu.
Neonixos666 napisał(a):a niby gdzie jest ten czujnik bo ja otwieram maskę i nie widzę jakoś nic na egr.
może ktoś kiedyś u niego takiego EGR'a założył?
cholera wie – kuzyn ma przedliftową i czujnika wzniosu brak, wtyczka przy EGR sobie wisi, a w trybie serwisowym pokazuje błąd czujnika wzniosu. a auto tak jeździ kilka lat i nic się nie dzieje.
Neonixos666 napisał(a):a niby gdzie jest ten czujnik bo ja otwieram maskę i nie widzę jakoś nic na egr.
Masz racje. Przepraszam
Co do czujnika...to komputer wyrzucił ponoć błąd P0403.... a ASO potwierdza, że w EGR w moim modelu (sprawdzonym po VIN) jest czujnik elektroniczny w zaworze.
kierownik napisał(a):kuzyn ma przedliftową i czujnika wzniosu brak, wtyczka przy EGR sobie wisi, a w trybie serwisowym pokazuje błąd czujnika wzniosu. a auto tak jeździ kilka lat i nic się nie dzieje.
Pewnie komputer odłączył układ.
Yazeen napisał(a):Co do czujnika...to komputer wyrzucił ponoć błąd P0403.... a ASO potwierdza, że w EGR w moim modelu (sprawdzonym po VIN) jest czujnik elektroniczny w zaworze.
Zrób fotkę EGR i wrzuć na forum, wtedy będzie wiadomo.
Zawsze możesz zapytać w ASO o numer tego czujnika, może im chodzi o jakiś inny czujnik.
kierownik napisał(a):może ktoś kiedyś u niego takiego EGR'a założył?
cholera wie – kuzyn ma przedliftową i czujnika wzniosu brak, wtyczka przy EGR sobie wisi, a w trybie serwisowym pokazuje błąd czujnika wzniosu. a auto tak jeździ kilka lat i nic się nie dzieje.
to akurat norma że pokazuje błąd.
YgooR napisał(a):Zrób fotkę EGR i wrzuć na forum, wtedy będzie wiadomo
dokładnie, jak nie ma wtyczki na na egr to ja obstawiam brak podciśnienia dochodzącego do egr przez niesprawny solenoid znajdujący się pod puszką filtra. Temat tak na prawdę powinienem do kosza wysłać bo jest temat o egr.
Neonixos666 napisał(a):dokładnie, jak nie ma wtyczki na na egr to ja obstawiam brak podciśnienia dochodzącego do egr przez niesprawny solenoid znajdujący się pod puszką filtra. Temat tak na prawdę powinienem do kosza wysłać bo jest temat o egr.
Nie moge fotki zrobic ba Madzia w warsztacie stoi. Mechanik mow, ze sam zwor jest sprawny, otwiera sie i zamyka. Na Zaworze nie ma czujnika. Od strony mechanicznej wszystko jest ok. Ale jak sie zawor na miejsce wsadzi to blad dalej jest.
A czy ten solenoid można dostać?? Jak spytałem elektryka to powiedzial, ze jak sie swieci kod 0403 i dotyczy on uszkodzenia obwodu EGR to trzeba caly EGR wymienic.....
jest podciśnienie na zaworze?
skoro mówią że egr jest sprawny to po co go wymieniać skoro nie ma w nim nic co jest zepsute
chyba strzelają bo ten błąd nie tylko oznacza że sam egr jest niesprawny.
w taki sposób można pół auta sobie wymienić a błąd i tak będzie.
skoro mówią że egr jest sprawny to po co go wymieniać skoro nie ma w nim nic co jest zepsute

w taki sposób można pół auta sobie wymienić a błąd i tak będzie.
Neonixos666 napisał(a):w taki sposób można pół auta sobie wymienić a błąd i tak będzie.
Np. pompę wtryskową

Sprawdź połączenia wężyków czy są szczelne, możesz wymontować zaworki i podłączyć po 12V żeby sprawdzić czy działają.
Wszystkie elementy osobno działają, po złożeniu do kupy nie. Zawór sam działa...ale po podłaczeniu na miejsce nie ma podciśnienia....
Yazeen napisał(a):Zawór sam działa...ale po podłaczeniu na miejsce nie ma podciśnienia....
A czy w wężyku od pompy vacum jest podciśnienie?
Układ chyba jest odłączony jak jest błąd, skasuj błędy i sprawdź jeszcze raz.
Pozostanie sprawdzić również napięcie na zaworkach.
Yazeen napisał(a):ale po podłaczeniu na miejsce nie ma podciśnienia....
to nie wina zaworu
A tak z ciekawości to spróbuj przeczyścić przepływomierz
był czyszczony.... mechanik mówi, że to pewnie sterowanie zaworem padlo.... ale elektryk w Japa service powiedzial, ze jak jest blad 0403 to trzeba wymienic zawor.....
Witajcie,
ja wtrące się ze swoim problemem – właściwie zapytaniem o poprawność mojego podejrzenia.
Wyświetla mi błąd 0403 – co on oznacza i z czym to się je wiem. Chciałbym tylko potwierdzenia czy jakakolwiek awaria czujnika (jednego z dwóch – mam na myśli czujniki podciśnienia – są oba obok siebie) ma wpływ na pojawienie się tego błędu? Zauważyłem że urwany jest króciec przy tym czujniku i po prostu przerwany obwód podciśnienia z Vacuum Pump na ten czujnik – ja stawiam że to może być przyczyna – zgadzacie się? Dziękuje.
ja wtrące się ze swoim problemem – właściwie zapytaniem o poprawność mojego podejrzenia.
Wyświetla mi błąd 0403 – co on oznacza i z czym to się je wiem. Chciałbym tylko potwierdzenia czy jakakolwiek awaria czujnika (jednego z dwóch – mam na myśli czujniki podciśnienia – są oba obok siebie) ma wpływ na pojawienie się tego błędu? Zauważyłem że urwany jest króciec przy tym czujniku i po prostu przerwany obwód podciśnienia z Vacuum Pump na ten czujnik – ja stawiam że to może być przyczyna – zgadzacie się? Dziękuje.
- Od: 14 maja 2010, 18:01
- Auto: Mazda 626 GF liftback 1.8 Pb + LPG
Areksko napisał(a): Zauważyłem że urwany jest króciec przy tym czujniku
to nie są czujniki tylko elektrozawory do sterowania podciśnieniem, a to to opisujesz może być przyczyną błędu.
tadziol napisał(a):mogę zapytać z ciekawości po co tworzycie klona??
viewtopic.php?f=89&t=93947
no dobra dobra połączę